Pokaż wyniki od 1 do 10 z 188

Wątek: Tylko 2 stałki pod pełną klatkę

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wielu na forum, po zakupie 24mm uważa, że jest zbyt szeroko. Tak więc dokupują lub nawet i wymieniają na 35mm. Zanim zakupisz, to przejedź się do sklepu i sprawdź oba

Ja zrobilem dokladnie odwrotnie.. czyli dokupilem 24ke

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    24 + 85 zdecydowanie. 35mm będzie trochę bardziej uniwersalne ale nie daje tak fajnego połączenia płytkiej GO i dynamiki jak 24.

no i autor ma 50ke juz wiec od 35 do 50mm blizej niz od 24.. co prawda jak zapnie na na FF to od szybciutko sprzeda (zwlaszcza jak bokeh porowna ) ale to potem

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Ciekawe czy autor wątku chce te 2 stałki kupić czy tylko poznać nasze zdanie
    Chcąc mieć 2 stałki trzeba z czegoś zrezygnować. Albo z szerokiego kąta, albo ze standardu, albo z ogniskowych "portretowych".
    35+85 to wg mnie najbardziej uniwersalny zestaw.
    Jeśli miałbym mieć tylko 1 obiektyw to z pewnością wybrał bym 35mm.

24mm też super, ale akurat ja używam częściej 35tki.
    Dobór ogniskowych zależy od sposobu pracy.
    Dla jednych nada się 24+85 j/w , a inni omijają ogniskowe poniżej 50mm. To już sprawa indywidualna.
    Ano . Moj typ to 24 i 85.
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam
    Nie rozumiem dlaczego autor upiera się tylko do 2 obiektywów. W cenie tego sprzętu dokupienie 50/1.4, czy 85/1.8 nie stanowi dla budżetu żadnego znaczenia. Nie trzeba się na siłe ograniczać i rezygnować z innych potrzebnych ogniskowych poza konkretnymi dwoma.

Pozdrawiam
    Mirek

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirasb Zobacz posta
    Witam
    Nie rozumiem dlaczego autor upiera się tylko do 2 obiektywów.
    Podejrzewam, że zależy mu na jakości obrazu jaki niosą ze sobą konstrukcje L. Poza tym na początek dwa konkretne szkła to dobre wyjście. Ale każdy ma swoje preferencje, jeden wybierze 2 konkretne szkła, drugi 4 niższej klasy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirasb Zobacz posta
    Witam
    Nie rozumiem dlaczego autor upiera się tylko do 2 obiektywów. W cenie tego sprzętu dokupienie 50/1.4, czy 85/1.8 nie stanowi dla budżetu żadnego znaczenia. Nie trzeba się na siłe ograniczać i rezygnować z innych potrzebnych ogniskowych poza konkretnymi dwoma.

Pozdrawiam
    Mirek
    Od kilku lat używam półśrodków (40D + c28-135, c10-22, 50 f/1.8) i chcę z tym skończyć. Bo kiedyś wydawało mi sie, że jak kupię 28-135 to bedzie dobrze, dzis kupiłbym coś innego a tak w ogóle to mogłem od razu odżałowac kasy i kupić 24-105L - i tak będzie zawsze chyba, że od razu kupię coś do czego z czasem i tak bym doszedł . Chcę zacząć od FF + 2 stałki a z czasem kompletować dalej. Wiem, że za cenę tych obiektywów mógłbym kupić i 8 innych ale nie jestem zainteresowany taką opcją - z czasem pewnie dokupię kolejne stałki i na pewno będa to także L-ki. Nie muszę mieć wszystkiego od razu ani kompletnego zakresu ogniskowych - nie zarabiam na foceniu i zależy mi by wybrać na początek 2 stałki tak, bym jak najmniej odczuwał braki innych ogniskowych...

PS. @ Arturs
    ehh, masz zestaw marzeń: 5DmkII|5DmkI|16-35f2.8L|C24f1.4L|C35f1.4L|C135f2L|C85f1.2L|580 EX|

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
    Co do trzymania cen, oj, to prawdaPozdr.
    ano, spróbuj samochód z salonu kupić i po 5ciu latach sprzedać go za tyle ile kupiłeś albo max. 20% taniej

Wiesz, mnie się po prostu włącza od razu wiele pytań, jak ktoś nie mówi, co fotografuje, czemu akurat dwie stałki, a nie zoomy, etc. Takie pytanie na dużym stopniu ogólności. stąd wydaje się, że odpowiedż nie może być jednoznaczna
    Pozdr.
    ja po paru latacvh na forum trochę inaczej to odbieram tzn. pytanie o dużym stopniu ogólności jest takie:
    "Mam 4 tysiące - co kupić żeby zarabiać na ślubach?", albo "co kupić żeby robić zdjęcia robakom ale też dzieciom" natomiast już pytanie "co sądzicie o 24L" albo takie jak w pierwszym poście sugeruje że pytający przynajmniej wie o co pyta i prosi o konkretne odpowiedzi..

Cytat Zamieszczone przez BigMan Zobacz posta
    Od kilku lat używam półśrodków (40D + c28-135, c10-22, 50 f/1.8) i chcę z tym skończyć. Bo kiedyś wydawało mi sie, że jak kupię 28-135 to bedzie dobrze, dzis kupiłbym coś innego a tak w ogóle to mogłem od razu odżałowac kasy i kupić 24-105L - i tak będzie zawsze chyba, że od razu kupię coś do czego z czasem i tak bym doszedł . Chcę zacząć od FF + 2 stałki a z czasem kompletować dalej. Wiem, że za cenę tych obiektywów mógłbym kupić i 8 innych ale nie jestem zainteresowany taką opcją - z czasem pewnie dokupię kolejne stałki i na pewno będa to także L-ki. Nie muszę mieć wszystkiego od razu ani kompletnego zakresu ogniskowych - nie zarabiam na foceniu i zależy mi by wybrać na początek 2 stałki tak, bym jak najmniej odczuwał braki innych ogniskowych...
    ja miałem tak samo - od 350D zaczynałem, potem 40D miałem.. właśnie jak kupiłem 24-105 to potem doszedłem do wniosku że czas skończyś z półśrodkami.. to nie tak że szastam kasą - większość ze szkieł kupowałem na raty po około 8-12 miesięcy.. i po paru latach mam co mam.. jeden jeździ na qadzie drugi ma kolejkę piko w piwnicy, trzeci lata szybowcem a ja sobie robię fotki..

Cytat Zamieszczone przez BigMan Zobacz posta
    PS. @ Arturs
    ehh, masz zestaw marzeń
    szczerze mówiąc to zastanawiam się jeszcze nad tylko jedną zmianą lub rozbudową - myślę powoli o 70-200/2.8 IS II - tylko nie wiem czy jak kupię to szkiełko to zostawię 135kę czy sprzedam po plecak za mały będzie..
    no i jak wejdzie ta nowa zapowiedziana puszka 1Dx czy jak mu tam to pomyślę czy czasem nie wymienić puchy.. bo szkła zostaną na pewno..
    ale to powoli, nie spieszy mi się.. moja 5d1 ma około 20 tysięcy klatek na liczniku więc szkoda sprzedawać bo obrazek genialny.. BTW.. koledzy z moich okolic wiedzą ale jakby ktoś chciał w kielcach przypiąć sobie coś z tego co mam do puszki to zawsze chętnie użyczam

Pozdrawiam
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    .................................................. ...........
    szczerze mówiąc to zastanawiam się jeszcze nad tylko jedną zmianą lub rozbudową - myślę powoli o 70-200/2.8 IS II - tylko nie wiem czy jak kupię to szkiełko to zostawię 135kę czy sprzedam po plecak za mały będzie..
    ...........................................
    Pozdrawiam
    Oj odstawisz, odstawisz 135L
    Ja z punktu widzenia wypluwanych fotek nie żałuję tego ruchu, ale z racji mojego wieku i konieczności dźwigania tej kobyły (powtarzam: re-we-la-cyj-nej) coraz częściej wracam do pomysłu 70-200 f4 IS plus 85 i 135
    Kręgosłup i kolana ma się tylko raz...

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Oj odstawisz, odstawisz 135L
    Ja z punktu widzenia wypluwanych fotek nie żałuję tego ruchu, ale z racji mojego wieku i konieczności dźwigania tej kobyły (powtarzam: re-we-la-cyj-nej) coraz częściej wracam do pomysłu 70-200 f4 IS plus 85 i 135
    Kręgosłup i kolana ma się tylko raz...
    To jest tak z tymi stałkami..... Chce się mieć i już.
    Przez lata w Nikonie to trenowałem. Najpierw zoomy, które były uniwersalne, tyle, że jakość obrazka bardzo średnia. Potem stałki. Np 24/2.8 ceniłem za kompaktowość i.... winietę, no w Canonie jest to szkło toczka w toczkę podobne. Przy 85/1.4 kochałem GO, ale szkło było ogromniaste i.. powolne. I tak dalej, na wspominki mi się wzięło.
    W Canonie zaczynam, szukam optymalnych rozwiązań, na początku budżetowych (bo wraz z systemem, przeskoczyłem na FF). Jest już kilka pomysłów, np 70-200/4, właśnie ze względu na wagę, czy też 17-40 (choć tu nie jestem przekonany). Stąd na dzień dobry dwie stałki takie, a nie inne.
    Prawdą jest, że kręgosłup ma się jeden.... Poza tym co za dużo szkieł, to też niezdrowo, zastanawiać się, co wziąć np na spacer z dzieckiem...

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

To jest tak z tymi stałkami..... Chce się mieć i już.
    Przez lata w Nikonie to trenowałem. Najpierw zoomy, które były uniwersalne, tyle, że jakość obrazka bardzo średnia. Potem stałki. Np 24/2.8 ceniłem za kompaktowość i.... winietę, no w Canonie jest to szkło toczka w toczkę podobne. Przy 85/1.4 kochałem GO, ale szkło było ogromniaste i.. powolne. I tak dalej, na wspominki mi się wzięło.
    W Canonie zaczynam, szukam optymalnych rozwiązań, na początku budżetowych (bo wraz z systemem, przeskoczyłem na FF). Jest już kilka pomysłów, np 70-200/4, właśnie ze względu na wagę, czy też 17-40 (choć tu nie jestem przekonany). Stąd na dzień dobry dwie stałki takie, a nie inne.
    Prawdą jest, że kręgosłup ma się jeden.... Poza tym co za dużo szkieł, to też niezdrowo, zastanawiać się, co wziąć np na spacer z dzieckiem...
    jeśli się nadal zastanawiasz i wahasz, to doradzę ci takie rozwiązanie: kup 16-35 (mi świetnie sie sprawdza na spacerach :grin: ) oraz odpowiadającą twoim przyzwyczajeniom/oczekiwaniom węższą stałkę: 85L lub 135L.

16-35 zawsze możesz sprzedać , jeśli stwierdzisz, że to "nie to"(albo jak ja - zostawić). Rozważany przez ciebie 17-40 to jedynie lekki, poprawny, dość tani obiektyw z czerwonym paskiem...

Uprawnienia umieszczania postów