Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
Nie, nie. Źle kombinujesz. Sprężareczki od inhalatorów dają nadciśnień nie rzędu 1,1 - 1,3 bara. Na końcówkę węzyka zakłądasz coś co będzie robić za dyskę (obciętą igłę do strzykawki, końcówkę od automatycznego ołówka 0,5 - 0,7 mm itp) aby zwiększyć prędkość wypływu i masz idealny i bezpieczny przyrząd do dmuchania w aparat. Można też użyć dmuchawki do napowietrzania akwarium (tyle że te nie mają zazwyczaj porządnego filtra powietrza zasysanego. Nie miałęm tu na myśli takich klasycznych sprężarek (czy też jak kto woli, z niemiecka, kompresorów), które dają 2,5 - 3 bary bo tyle nam nie potrzeba.
A co do gruchy to na większość paprochów i drobinek kurzu wewnątrz aparatu jest ona wystarczająca, byle była odpowiednio duża. Ja polecam takie z apteki, w największym rozmiarze. Trzeba tylko sprawdzić czy w środku nie ma talku i w razie czego pozbyć się go stamtąd.
Nie nie MacGyver, ja tez nie mialem na mysli jakies super osiagi nadcisnieniowe, typu kilka bar (barow, sorry, od dawna po polsku nie udzielalem sie i ze to mialoby mi niby pomoc w mim problemie. Najprawdopodobniej niewlasciwie cie zacytowalem i zostalem zle zrozumiany. Chodzilo mi o fakt, ze gruszka (a mam taka calkiem wielka) nic zlego sie nie zrobie matrycy) Ja nie mialem na mysli klasycznych sprezarek, bo kurna, nic o nich naprawde nie wiem ani nie sa one do mojego problemu potrzebne. I ten fragment cytowany oderwany od reszty nie odnosi juz do mojego problemu autofokusa, to taki off topic . Wiesz, ja pracuje na uniwerku w laboratorium, mam dostep do roznych takich ciekawostek, typu sprezone powietrze, N2, O2 czy CO2. I za pomoca strzykawkek i takiech tam duperel, z aptekarska precyzja moge sobie zaaplikowac punktowy filtrowany wstrzyk jakiegokolwiek czystego gazu na na matryce pod odpowiednim cisnieniem Ale to nie o to chodzi. Ja mam problem z autofokusem i moim skromnym zdaniem (teraz juz) problem nie lezy w przeczyszczeniu "rowa"