Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Kolory w Canon Pixma ip4950

Domyślnie Kolory w Canon Pixma ip4950

Witam,
    mam taki problem - kupiłem na allego drukarkę Canona iP4950 z wiecznymi katridżami Trigon. Wiadomo zamienniki - początkowe wydruki wyglądały dobrze (na papierze foto 10x15)

Kiedy jednak zacząłem drukować zdjęcia w formacie a4 okazało się że są znaczne przekłamania w kolorach. Kolorowe zdjęcia mają znaczną dominantę niebieską, natomiast zdjęcia czarnobiałe wychodzą zielone, sepii w ogole nie da się uzyskać (jeszcze mocniejsza zieleń).

Wcześniej miałem starą drukarkę Canona, drukowałem na różnych zamiennikach i wszystko było ok. Teraz rozbieżności w kolorach są tak masakryczne, że zdjęć nie da się oglądać nie wspomnę o tym żeby je komuś podarować.

Moje pytanie - czy spotkaliście się z podobnym problem, czy może są jakieś profile kolorystyczne które może nie rozwiążą problemu ale choć trochę pomogą.

Pytanie do użytkowników tej drukarki - czy na oryginalnych tuszach Canona też są podobne problemy?

Dla informacji zostawiam link do podobnej aukcji (inny model drukarki) - tusze te same: http://allegro.pl/canon-ix6550-a3-fo...018261136.html

Czy ewentualnie możecie polecić jakieś zamienniki, które dają dość przyzwoitą jakość druku.
    Ostatnio edytowane przez wasniowski ; 11-01-2012 o 16:57

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasniowski Zobacz posta

Pytanie do użytkowników tej drukarki - czy na oryginalnych tuszach Canona też są podobne problemy?
    Niedawno kolega kupił taką drukarkę i testował ją na oryginalnych tuszach i dołączonych papierach Canona. Bardzo przyzwoite rezultaty dało się uzyskać. Nie było mowy o jakiejś dominancie czy przebarwieniach. Może troszkę niedosycone kolory ale zdjęcia były z Nikona :wink:
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 11-01-2012 o 21:06
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie

moj problem polega na tym, że kupując tą drukarkę, która z pewnością jest nowa została pozbawiona tuszy Canona. Sprzedawca pisał o tym a aukcji, że nie ma oryginalnych (tych startowych) tuszów, tylko są wkładane te 'wieczne kartridże', które w bardzo łatwy sposób można uzupełniać.

Skończy się pewnie tym, że kupie oryginalne tusze, żeby sprawdzić jakość. Chciałem zaoszczędzić, ale jak to mówią - skąpy dwa razy traci ;p

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś doświadczenia z tą drukarką - chętnie poznam więcej opinii.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja mam ip4850 jakość jest (jak dla mnie) kosmiczna więc to na pewno sprawa tych atramentów. Duże znaczenie ma też papier.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Podepnę się pod wątek:

W temacie drukowania jestem kompletnie zielony, mam "doświadczenia" jedynie z urządzeniami klasy domowej (zwykłe atramentówki, modele sprzed 5-10 lat) oraz biurowym laserem.
    Zastanawiam się nad tanią (budżet powiedzmy do 500 zł) drukarką do domowego drukowania zdjęć.

Nie interesują mnie bajery, tylko w pierwszej kolejności jakość i trwałość wydruków, na drugim miejscu stawiam koszt wydruku strony.

Po sprawdzeniu oferty cyfrowe.pl na szybko wybrałem sobie dwie drukarki - Selphy CP800 oraz właśnie iP4950. Jakie są istotne różnice pomiędzy tymi drukarkami? Ew. czy można kupić coś lepszego w tym budżecie?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

ja mam ip4500, po pierwszych wydrukach A4 zbierałam szczękę z podłogi z wrażenia ;-)
    tusze oryginalne, papier z lidla ;-)
    na canonowskim papierze też drukowałam, ale nie zauważyłam specjalnej różnicy

drukuję niewiele, ale jestem bardzo zadowolona, trochę głupio, że drukarka jest w cenie kompletu tuszy, ale ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    drukuję niewiele, ale jestem bardzo zadowolona, trochę głupio, że drukarka jest w cenie kompletu tuszy, ale ;-)
    Bo tu działa ten sam mechanizm, co przy telefonach za 1 zł.
    Generalnie zakładam, że koszt wydruku (wraz z papierem) 1 zdjęcia A4 będzie zbliżony do odbitki z labu (6 zł). Mylę się?

Jakie masz najstarsze wydruki i jak oceniasz ich starzenie się?

PS: Selphy odpada, format wydruku mniejszy niż A4. Szczerze powiedziawszy zastanawiam się nad czymś zdolnym do druku na A3.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Chyba 2 lata, jakiś kalendarz A4, ale leżą w teczce, ostatnio komuś pokazywałam, nadal są super, choć aż zajrzę do nich ;-)

Mam też wydruk A4 czarno-biały z jakiegoś "lepszego" canona, z warsztatów cyfrowych.pl sprzed... 3 lat? Wisi na ścianie, nic mu się nie dzieje.

Co do kosztu to ciężko mi powiedzieć, bo drukuję też trochę normalnie, trochę na płytach...

Generalnie jak wiem, że będę potrzebować większej ilości odbitek to zamawiam w labie, w domu drukuję jakieś pojedyncze "na już".
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Generalnie zakładam, że koszt wydruku (wraz z papierem) 1 zdjęcia A4 będzie zbliżony do odbitki z labu (6 zł). Mylę się?

Szczerze powiedziawszy zastanawiam się nad czymś zdolnym do druku na A3.
    Taki koszt wyjdzie bez problemu jak się nie wypaprze tuszów na ciągłe płukanie.
    Za ok. 800 zł masz Pixma IX6550.
    Tutaj test:
    http://www.colorfoto.de/testbericht/...t-1199164.html

A jak ma być pigment to Pixma Pro 9500 Mk II za ok. 2500 zł.

Jakość z jednej i drugiej na dobrym papierze jest bardzo O.K.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja też chcę właśnie kupić drukarkę i powiem szczerze, że myślałem nad IP4950 ale teraz wpadł mi do głowy pomysł z urzadzeniem wielofunkcyjnym a konkretnie MG5250.
    Ze specyfikacji wynika, że jest to chyba prawie ta sama drukarka ale ma dodatkowo skaner (to mnie akurat mało kręci) ale co dla mnie po części istotne - WiFi.
    Drukarka stoi sobie gdziekolwiek, druk przez sieć z kilku urządzeń bez przepinania kabla.
    Myślicie, że warto te ok. 90zł dołożyć? Ktoś korzysta z tego czy wszyscy jadą na samych drukarkach?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów