Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Wątek: Jak doświetlić zdjęcie w ten sposób?

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Thorin - co ma dac lampa nr 1...?

Iczek, Propi chcial zamknac sie w kosztach do 200zl, ja wiem ze mozna to wszystko softboxami zalatwic, ale majac taki budzet musza starczyc dwie lampy , jedna blisko (ta wlasnie lampa numer 1 swiatlo glowne) a lampa numer dwa modelujace delikatne i dalekie wtedy otrzymamy cos takiego jak na zdjeciu , bialo z prawej strony lekkie przejscia tonalne i czarno z lwej strony twrzy modela
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Domyślnie

Oki - rozumiem kwestie ekonomiczne, ale nie do konca widze uzasadnienie tej lampy 1. Moim zdaniem styknie w zupelnosci lampa 2. Jesli juz upierac sie przy dodatkowym zrodle swiatla, to dałbym blende w miejsce lampy 1, a to wymusi ciut inne ustawienie lampy 2. Po prostu ciekaw sam jestem co da oswietlenie przez ciebie zaproponowane... Musze sprobowac.

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Thorin - co ma dac lampa nr 1...?
    Strzelałbym, że chodzi o lekkie doświetlenie włosów i tła... mam rację?

Domyślnie

Moim zdaniem tło w tym zdjeciu nie bylo doswietlane. Stawiam na zastane swiatlo oraz mocny strzal z softboxu. biale tlo wystarczylo aby wyszlo szaro-bure tlo.

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Ok spojrzmy na to zdjecie...

jezeli zrezygnujemy z lampy numer jeden to lampa numer dwa staje sie lampa glowna, musi byc blisko, a ze to swiatlo jest ostre zrobimy brzydki cien na nosie i to ladne odciecie konturow twarzy z lewej strony cieniem, bedzie bledsze, jezeli natomiast lampa numer jeden bedzie glowna a dwojka bedzie dopelniala mozemy sobie pozwolic odstawic ja dalej, i korygowac cien nosa, i cien z bogku glowy a szczegoly ktore bedziemy chcieli miec, wyciagniemy jedynka,

Iczek ja wiem ze Ty jestes weteranem bron Boze taki zoltodziob jak ja nie chce Ci niczego sugerowac, ale ja to widze w ten sposob... choc mozna poprobowac z jedynka i bez...
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...

Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

W takim razie jak tylko dasz znać, czy mogę użyć zwykłej żarówy czy też halogenu, postaram się jak najszybciej dokupić brakujący sprzęt i zaprezentować efekty... chyba, że ktoś mnie ubiegnie

Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

A tak a propos... jest jakaś znacząca różnica między światłem żarówy zwykłej a takiej energooszczędnej? Tutaj:

http://allegro.pl/show_item.php?item=81566355

podają "odpowiednik" dla normalnej żarówki... czyli teoretycznie taka energooszczędna będzie świeciła jak zwykła 400Watówka, dobrze myślę?

Domyślnie

Zaden ze mnie weteran. Szczegolnie studia. Ucze sie.
    Widze to tak: cien na nosie (ktory jest wyraznie ostry i widoczny ) dokladnie wskazuje ze uzyto jednego zrodla swiatla umieszczonego nad glowa modela, nawet dosc wysoko nad i walnieto od gory - dowodem dodatkwym sa rozjasnione wlosy na czubku czola modela, a nie po jego lewej stronie. Gdyby zrodlem glownym byla lapma z boku to cala twarz i wlosy po lewej bylyby oswietone, a tak nie jest. Wlosy nad lewym uchem sa w cieniu! A wiec nie bylo lampy z lewej strony.
    inny detal: dlon jest przepalona raczej od strony gora/lewo, a z boku wyraznie widac wlosy i ciemniejsze fragmenty.
    Ponownie - gdyby byla lampa po lewej to dlon po lewej bylaby rownie mocno przepalona.

Ja sie teraz zaczalem zastanawiac czy nie bylo lampy od dolu... Gosc ma ladnie doswietlona lewa czesc podbrudka. Gdyby byla lampa jedynie z gory to byloby to w cieniu. Chyba ze ta jedna lampa jednak stala mniej wiecej na wysokosci glowy,.. .ale jak wowczas oswietlil wlosy od gory? Moze nad modelem byla jakas blenda...?

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Zaden ze mnie weteran. Szczegolnie studia. Ucze sie.
    Widze to tak: cien na nosie (ktory jest wyraznie ostry i widoczny ) dokladnie wskazuje ze uzyto jednego zrodla swiatla umieszczonego nad glowa modela, nawet dosc wysoko nad i walnieto od gory - dowodem dodatkwym sa rozjasnione wlosy na czubku czola modela, a nie po jego lewej stronie. Gdyby zrodlem glownym byla lapma z boku to cala twarz i wlosy po lewej bylyby oswietone, a tak nie jest. Wlosy nad lewym uchem sa w cieniu! A wiec nie bylo lampy z lewej strony.
    inny detal: dlon jest przepalona raczej od strony gora/lewo, a z boku wyraznie widac wlosy i ciemniejsze fragmenty.
    Ponownie - gdyby byla lampa po lewej to dlon po lewej bylaby rownie mocno przepalona.

Ja sie teraz zaczalem zastanawiac czy nie bylo lampy od dolu... Gosc ma ladnie doswietlona lewa czesc podbrudka. Gdyby byla lampa jedynie z gory to byloby to w cieniu. Chyba ze ta jedna lampa jednak stala mniej wiecej na wysokosci glowy,.. .ale jak wowczas oswietlil wlosy od gory? Moze nad modelem byla jakas blenda...?
    Tak tutaj sie zgodze, tam rzeczywiscie widac w ustawieniu przedniogornobocznym softbox, (jak Adamek lub ktos pisal w zrenicy to sie odbija) a podbrodek, moze blenda od dolu ?
    dlatego IMHO wsadzilem tam dwie lampy zeby jedno bylo ostre a drugie modelujace, zeby wypelnic te miejsca i troche poeksperymentowac, miec sszersze pole manewru...

Domyślnie

Chmmm - swoja droga lubie takie analizy.. Zadalem zagwostke na Fred Miranda -zobaczymy co oni powiedzą

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów