Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: Jak doświetlić zdjęcie w ten sposób?

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Mam żarówkę 100W mleczną i 200W czystą ale ciągle to nie ta siła... załatwiam właśnie żarówę 400W, która powinna już kopać Ta setka którą mam daje fajne światło, ale mimo wszystko trochę za słabe... Na razie jestem na etapie budowania prowizorycznych statywów oświetleniowych - jak będę miał już cały zestaw, z pewnością zamieszczę tu rezultaty.

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

400 w tez bedzie za malo i nie baw sie w to szkoda casu i pieniedzy. Jesli chcesz stale swiatlo spraw sobie halogen min 500w tu masz przepis:
    http://www.pbase.com/szuszyn/image/42170556

Osobiscie proponuje zestaw z allegro 2 parasolki, 2 zarowki blyskowe i 2 statywy powienienes zamknac sie w 200 zl

Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

A czy przypadkiem nie będzie tak, że żarówka 400W (mleczna), bez jakiegokolwiek dyfuzora czy softboxa będzie dawała moc PORÓWNYWALNA z halogenem 500W ograniczonym chociażby parasolką? Parasolka mimo wszystko jakąś część światła zabiera, więc czy efekt nie będzie podobny?

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

zdjecia ktore prezentowalem sa bez dyfuzora, po prostu w aluminiowy niemalowny klosz zostala wlozona bardzo mocna zarowka...
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Domyślnie

dwie kwestie -
    oświetlenie - jedna lampa z boku (lekko z przodu) niewielkiej średnicy i blisko modela (przepalona dłoń, a twarz już nie). Tło oddalone mocno od modela i oświetlone osobno. Gdyby nie było oświetlone osobno byłby gradient na tle i z jednej strony ono byłoby jaśniejsze. Tło ma na pewno osobne światło.
    Moc żarówek jest mała, nawet na otwartej przysłonie będzie światła brakowało i wyjdzie za długi czas - chyba że zwiększycie czułość. Halogen 1000 W to minimum jeśli czułość 100 ISO i niewielkie rozproszenie światła, albo zarówka błyskowa fun.

ale kwestia druga - wazniejsza. Wam się to zdjęcie aż tak podoba? Gdyby go nie robił Avedon, a ktoś wstawił by na forum to by zostało totalnie zjechane od strony technicznej za te przepalenia i nie tylko.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca
    ale kwestia druga - wazniejsza. Wam się to zdjęcie aż tak podoba? Gdyby go nie robił Avedon, a ktoś wstawił by na forum to by zostało totalnie zjechane od strony technicznej za te przepalenia i nie tylko.
    Gdyby mi się nie podobało, raczej bym w ogóle nie zagaił
    Nie wiedziałem kim był/jest Avedon, dopóki nie trafiłem jakoś na tę fotę. Spodobał mi się ten swoisty minimalizm, duży kontrast i nieziemska mina Moore'a. Po części to jest kierunek, który mi odpowiada - i chciałbym spróbować tego w zaciszu mojego domu, stąd też moje pytania o doświetlanie itp.

Coś już napisał Awatar balta
    Miasto
    Dumne Opolskie

Domyślnie "jak to jest zrobione"

Witam, bardzo proszę o pomoc w ustaleniu "jak to jest zrobione"
    Bardzo chciałbym zakosztować tego typu zdjęć - oczywiście w plenerze wiec bez prądu z gniazdka domowego. W grę wchodzi zestaw przenośny lub prąd z gniazdka sam. (moze tez na 220 ale o ograniczonej mocy 150.

Sprzęt: 5DMK2+580EXII+85/1,8+50/1,4 + ??? no właśnie co ? jaki sprzęt oświetleniowy powinienem zakupić

Dziękuje za ponoć
    Balta
    --------------
    5dmk2;40d; 24-105/4; 28-75/2,8; 50/1,4; 85/1,8; 580EXII

Domyślnie

OT: omg jej twarz....
    ochajtajsie

Coś już napisał Awatar balta
    Miasto
    Dumne Opolskie

Domyślnie

a tak zapomniałem dodac ze modelkę znam, ale nie chciałą za bardzo się eksponować wiec zPSulem ja nieco.
    Balta
    --------------
    5dmk2;40d; 24-105/4; 28-75/2,8; 50/1,4; 85/1,8; 580EXII

Domyślnie

Jedna lampa z parasolką/softboxem po prawej, lekko z góry. Możliwe, że z filtrem cto (1/2 lub 1/1).
    Druga z tyłu, goła (ewentualnie z softboxem).
    Brakuje Ci drugiej lampy, wyzwalaczy, soffbox/parasolka, statywów oświetleniowych i filtrów żelowych.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów