Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Przyjazny Sklep Ze Szkłami W Trójmieście

frykas
    Guest

Domyślnie

Byłem dziś na Armii Krajowej. Leży tam sporo szkiełek jednak żadnego ISa ani Lki. Można zostawić telefon i dają znać jak pojawi się to co nas interesuje.

W Foto-net można pstryknąć dwoma Sigmami: 18-50 i 18-200.

Cyfrowe.pl mają na stanie (ciagle się to zmienia, kupują i sprzedają):
    OBIEKTYW CANON 28 F2.8 EF
    OBIEKTYW CANON 50 f/1.8 II EF
    OBIEKTYW CANON 55-200 f/4.5-5.6 EF USM
    OBIEKTYW CANON 75-300 f/4-5.6 EF III USM
    OBIEKTYW CANON 18-55 mm F/3.5-5.6 II EF-S
    OBIEKTYW CANON 90-300 f/4.5-5.6 EF USM
    OBIEKTYW CANON 55-200 f/4.5-5.6 EF II USM
    OBIEKTYW Sigma AF 18-50 F2.8 EX DC /Canon
    OBIEKTYW Sigma AF 18-125 F3.5-5.6 DC /Canon
    OBIEKTYW Sigma AF 70-300 F4-5.6 DG MACRO /Canon

Nędznie..........

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Ja absolutnie nie brałbym pod uwagę opcji "testowanie EGZEMPLARZA" obiektywu!Nic bardziej błędnego:warunki sklepowe strzelenia nawet paru klatek - nijak się mają do warunków fabrycznej kalibracji obiektywów w procesie produkcji - więc nie wierzę by jakiekolwiek improwizowane w sklepie testy mogłyby wykryć RÓŻNICE w egzemplarzach.Na zdrowy rozum: kupujący może stwierdzić COŚ co przepuściła firma która w końcu ...nie struga na ślepo obiektywów z drewnianego klocka!?

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    Ja absolutnie nie brałbym pod uwagę opcji "testowanie EGZEMPLARZA" obiektywu!Nic bardziej błędnego:warunki sklepowe strzelenia nawet paru klatek - nijak się mają do warunków fabrycznej kalibracji obiektywów w procesie produkcji - więc nie wierzę by jakiekolwiek improwizowane w sklepie testy mogłyby wykryć RÓŻNICE w egzemplarzach.Na zdrowy rozum: kupujący może stwierdzić COŚ co przepuściła firma która w końcu ...nie struga na ślepo obiektywów z drewnianego klocka!?
    Trochę będzie OT, za co przepraszam.

Test w warunkach "sklepowych" rzeczywiście jest daleki od ideału, jednak jakoś trzeba sobie radzić.

Małem w ręku po 2 egz. Sigmy 18-50/2,8, 24-70/2,8 i 24-60/2,8. Pstrykałem w trudnych, sklepowych warunkach oświetleniowych przy przesłonie 2,8 i czasach, które eliminowały możliwość "poruszenia" (większe niż 1/f po cropie). Po przyjściu do domu i zgraniu fotek widoczne były różnice w zdjęciach konkretnych egzemplarzy.

A co do "strugania", to sugeruję przejrzeć wątki np. o Canonie 24-70/2,8.
    Poza tym rozmawiałem ze znajomym fotografem i potwierdził, że w Sigmach egzemplarz egzeplarzowi nierówny...

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Ale co to znaczy sobie radzić: lepiej JAKOŚ niż JAKOŚĆ? Czasem popatrz co ludzie twierdzą o swoich testach: zrobił mniej -więcej tak jak pisali ale wyniki - chce mnieć rzetelne!A one też są mniej-więcej...Powiedz jako praktyk: co możesz powiedzieć o dwóch takich samych obiektywach robiąc zdjęcia z ręki w sklepie?I argument: 1/f też w praktyce "bierze w łeb" bo większość WIE że jest crop - ale liczą czas dla ogniskowej "zapiętej".To tylko przykład.Emocje i warunki sklepowe to nie środowisko do porównywania takich samych obiektywów!Ja po prostu namawiam na skupianie się na tym co realne i istotne - a nie na testach tego typu.Lepiej - wynegocjowac okres próbny, warunki zwrotu czy napraw a przede wszystkim: targować się.Kasa w ręku - czyni cuda!

frykas
    Guest

Domyślnie

Tymczasem zrobiłem swój pierwszy test - zapraszam zerknąć - http://canon-board.info/showthread.php?t=8300

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów