Strona 30 z 42 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 411

Wątek: G1X - 4/3 Canona

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Moim zdaniem wygląda to bardzo ok. Mógłbyś napisać że zdjęcia są z 7D i nikt by się nie pokapował.
    Kompakciki z mniejszymi matrycami i jaśniejszymi szkłami chyba nie dały by rady. Szum by już wylazł i detali by było zero.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Rozważałem kupno G1X ale ostatecznie wybrałem Panasonica GH2 i dzięki temu mam dwa w jednym, mały aparat o dobrych parametrach oraz sprzęt do filmowania przewyższający funkcjonalnością oraz o niegorszej jakości niż filmujące lustrzanki Canona. A jak w końcu inżynierowie z Birgera wypuszczą na rynek adapter m4/3->EF ze sterowaniem AF, przysłoną i działającą stabilizacją to będzie pełnia szczęścia.

"The rumors are true! Birger is coming out with a lens control system for EF mount lenses on the Panasonic AF100. Control for the iris, both auto and manual, will be from the camera. Continuous (video-style) auto-focus will be supported on most Canon "L-series" lenses. Power is provided by the camera for most lenses. Image stabilization is supported on "IS" lenses, and this feature can be turned on or off from the lens. Ship sate to be announced. MSRP $700 for the adapter. Optional cinema-style remote control, available at additional cost. Sign up for the "General News" email list to receive updated announcements. Photo below is a prototype on an engineering sample of the AF100, and a Canon EF 17-40mm f/4 lens."
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 16-04-2012 o 21:11

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Kompakciki z mniejszymi matrycami i jaśniejszymi szkłami chyba nie dały by rady. Szum by już wylazł i detali by było zero.
    OK, mały kompakt nie uciągnąłby dobrego ISO 1600. Ale spokojnie dzięki jaśniejszemu obiektywowi mógłby zostać na ISO 400.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    OK, mały kompakt nie uciągnąłby dobrego ISO 1600. Ale spokojnie dzięki jaśniejszemu obiektywowi mógłby zostać na ISO 400.
    Ok, ale mały kompakt będzie miał mniej detalu na iso 400 niż g1x na 1600.

Uzależniony

Domyślnie

Tylko że róznica pomiędzy f2.8 a f2(standardowy kompakt typu S90,LX5) to 1V a do XZ-1 1 1/3EV.
    Więc tam gdzie 1600 w G1X to 800 w S90,LX5 i 640 w XZ-1.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Ok, ale mały kompakt będzie miał mniej detalu na iso 400 niż g1x na 1600.
    Niekoniecznie, może być podobnie.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Tylko że róznica pomiędzy f2.8 a f2(standardowy kompakt typu S90,LX5) to 1V a do XZ-1 1 1/3EV.
    Więc tam gdzie 1600 w G1X to 800 w S90,LX5 i 640 w XZ-1.
    Ale długim końcu między f/5.8 a f/2.5 już jest sporo więcej - prawie 2,5EV. Światło w obiektywie Canona niestety szybko spada wraz z wydłużaniem ogniskowej.

2,5EV to różnica pomiędzy ISO 1600 a ISO 300.

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Odp: G1X - 4/3 Canona

Jaki filtr UV pasuje do Canona G1X ?
    Czytalem o adapterach... ale interesuje mnie jaki filtr da sie zastosowac bez adapteru.

Domyślnie

Na obiektywie nie ma gwintu. Filtr założysz tylko przez adapter.

Uzależniony

Domyślnie Odp: G1X - 4/3 Canona

Ja ja mam pytanie do użytkowników - okularników, którzy mają > niż +3 dioptrie...
    Z opisów wiem, że wizjer optyczny kryje tylko 80% obrazu i na szerokich kątach widać w nim obiektyw
    Ponieważ przez kilka lat nie przyzwyczaiłem się do LiveView, więc zakładam, że się już nie przyzwyczaję i nadal dosyć często będę używał wizjera, więc pytam o praktyczne wnioski tych, którzy od czasu do czasu zaglądaja przez dziurkę od klucza:
    1. Czy w wizjerze widać jakąś lampkę potwierdzenia ostrości?
    2. Czy da się go używać z wadą wzroku > +3 (rozumiem, że żadnej korekcji dioptri nie ma)?
    3. Czy w wizjerze jest jakaś ramka punktu autofocusa i czy kadrowanie przez tę malą dziurkę ma praktyczny sens (biorąc pod uwagę krycie obrazu i paralaksę)?
    4. Czy filmowanie przez wizjer to idiotyczny pomysł (i czy jest w ogóle możliwe)?
    5. Czy da się sensownie korzystać z przycisków mając aparacik przy oku?
    6. Czy lewooczni długonosi są w stanie robić zdjęcia (jak wygląda sprawa nieoczekiwanej zmiany ustawień za pomocą nosa i czy nos skutecznie blokuje dostęp do wizjera?) .

Powiem tak - realna ergonomia jest dla mnie kluczowa...

Strona 30 z 42 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów