Strona 20 z 42 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 411

Wątek: G1X - 4/3 Canona

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

ale m4/3 to nie tylko olek..
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Coś już napisał

Domyślnie

To prawda,ale mi nie zależy na systemie,mam 7D + kilka szkieł.
    Problem w tym że przeważnie mam podpięte tele.a czasami potrzebne coś krótszego.

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

No i po lekturze pytanie, czy na tomczekalismy? Sam kurcze nie wiem, mam nieco mieszane uczucia.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez set21 Zobacz posta
    Po wycoafniu G1x z oferty euro,zastanawiam się czy nex5 nie byłby lepszym wyborem,
    korpusik+2 szkła 2800pln,cena podobna a możliwości chyba większe.
    Miałem 5n w zestawie z 2 szkłami i szybko się go pozbyłem. Nie wart tej ceny. Mimo, że matryca bardzo dobra, to jednak aparat zabaweczka - przynajmniej z tymi kitowymi szkłami.

Coś już napisał

Domyślnie

Zgadza się,ale czy G1 X będzie lepszy? a pieniądze te same.
    Z testu w fotopolis wynika że obiektyw G1X nie należy do najlepszych.

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Euro Agd/RTV jest takim gigantem na rynku, że nie chce mi się wierzyć w bajery z ceną, etc. Po prostu są problemy z dostępnością, dla takiego kraju jak PL, zamówienia ida na najwazniejsze rynki.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
    Euro Agd/RTV jest takim gigantem na rynku, że nie chce mi się wierzyć w bajery z ceną, etc. Po prostu są problemy z dostępnością, dla takiego kraju jak PL, zamówienia ida na najwazniejsze rynki.
    Polska ze swoimi 40 mln. potencjalnych konsumentów jest raczej ważnym rynkiem.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Jest- uzywajac eufemizmu- w peletonie.
    Najpierw kraje Starej Unii, gdzie rynki wielkosciowo sa dwa, trzy razy wieksze.
    Do tego Rosja, z szalejaca konsumpcja, nawet w tych czasach.
    Potem my.
    Dla pocieszenia, reszta krajow tzw. Bylego RWPG jest dlaeko w tyle za nami.

Oczywiscie, mamy potencjal, ludnosciowo. Ale nasze dochody powoduja, ze wielkosc jest relatywnie nieduza.
    Przykladem moja branza, moze nie do konca podobna, ale to tez nie rolnictwo, mam na mysli AGD. Rynek hiszpanski mimo kryzysu, przy relatywnie podobnej liczbie ludnosci jest dwa razy wiekszy wartosciowo. Podobnie w rtv.

Dla Japonczykow rynek polski jest naprawde bardzo odlegly i malo znaczacy... Wystarczy wieksze od przewidywan ssanie w Niemczech i.....

Bywalec Awatar cezarycezary
    Miasto
    kacwawa

Domyślnie

Podobno Canon złożył wniosek patentowy na nowy bagnet dla bezlusterkowców, więc kto wie może za rok będzie nowy reprezentant klasy premium np. ''G1X Pro'' ))

Domyślnie

Pierwsze wrażenia G1X
    Rzadko tu piszę, jednak skoro korzystam z wiedzy forumowiczów czuję się zobowiązany podzielić się wrażeniami użytkowania przez 3 dni. Aparat przyszedł z e-cyfrowe za 2999 zł. Ponieważ jestem posiadaczem również G11 natychmiast znałem jego menu tu zmian prawie nie ma jest dla mnie więc bardzo intuicyjny w przeciwieństwie do NEX5. Najważniejsze jednak są jego możliwości i tu bardzo miła niespodzianka. Porównywałem jego osiągi z D5markII którego sporo używam. Tu porównania prawie sprawdzają się z http://www.dpreview.com/previews/canong1x/page6.asp które studiowałem przed zakupem. Prawie gdyż w teście widzę że G1X czasem przewyższa rozpiętość tonalną MkII a wg moich prób nie do końca tak jest jednak wyniki są całkowicie porównywalne a błędy mogą wynikać nawet z kalibracji monitora. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż takich zbliżeń. Ponieważ często fotografuję gwiazdy i ich trajektorię i używam do tego obiektywu 24/1,4 Canona który wg mnie jest jednym z najlepszych szerokich kątów na świecie, pozwoliłem sobie zrobić również takie nocne porównanie i tu znów miłe zaskoczenie takie fotki również można tu wykonywać. Jakość oczywiście odbiega od pierwszego zestawu jednak są wystarczające do potrzeb internetu czy prezentacji muli medialnych. Canon z kolorami wg mnie zawsze miał problemy, szczególnie nie radził sobie z barwami ciepłymi (to oczywiście moje zdanie) tak miałem w Mk-I i obecnie w Mk-II . Problem ten został zdecydowanie poprawiony w G1X i jest już na prawdę dobrze. Aparat kupiłem z myślą o noszeniu go w kieszeni z możliwością robienia zdjęć na tyle dużych żeby można je było drukować na potrzeby również wystaw fotograficznych a więc by nie być ograniczany plikiem. Niestety aparat nie jest mały jednak do kieszeni kurtki spokojnie wchodzi nie jest też lekki, fizyka jest nieugięta :/
    Podsumowując:
    Świetna jakość obrazu
    Bardzo dobry zakres tonalny
    Wysokie użytkowe ISO
    Dobre filmy HD (ale niestety bez porównania z Mk-II)
    Bardzo dobry obiektyw ze świetną głębią jakkolwiek przy najdłuższej ogniskowej jakość spada (pisze o tym również "Optyczne" i tu się zgadzam)
    Lampa zupełnie wystarczająca
    Odchylany ekran
    Świetny stabilizator
    Wady - pomijając cenę
    Nie taki lekki i mały jak by się spodziewać
    Ciężko kciukiem operować używając jednej prawej ręki
    Długa ogniskowa powinna być lepsza
    Dekiel na obiektywie (czemu nie żaluzje)
    Niezbyt szybki (konkurencja obecnie ma znacznie lepsze wyniki)
    Życzenia:
    Moim ideałem byłoby gdyby celownik optyczny miał 100% pokrycia i miał dwie informacje Potwierdzenie ostrzenia i drabinkę naświetleń. Należy również zrezygnować z silnikowego napędu wysuwu obiektywu i włożyć ręczny na pierścieniu, to obniży ciężar i pewnie potani wyrób.
    Pozdrawiam
    Staszek
    www.bj5.bosta.com.pl

Strona 20 z 42 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów