Strona 17 z 42 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 411

Wątek: G1X - 4/3 Canona

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Ponieważ przymierzam się do zakupu jakiegoś mniejszego i lżejszego zamiennika mojego 5D mam do Was pytanie.
    Biorę pod uwagę 3 aparaty:

1) Canon G1X za $800 - zapowiada się świetnie oprócz obiektywu ciemnego jak północnokoreańska noc.

2) Fuji X100 za $1200 - właściwie bez wad oprócz firmware'u, o którym wiele już napisano. Autofokus też nie należy podobno do demonów szybkości. No i jest najdroższy z tej trójki.

3) Panasonic GX1 za ~$1000 w zestawie z 20mm/1.7 - w testach wypada rewelacyjnie oprócz tego, że Canon i Fuji dają lepszą jakość obrazu.

Ponieważ od bardzo dawna nie używałem nic z matrycą mniejszą niż APS-C to mogę sobie tylko poteoretyzować. Poprawcie mnie więc jeśli się mylę:

Robię zdjęcie Canonem G1X przy ogniskowej 40mm (ekwiwalent 35mm), i pełnej dziurze czyli f/4, czasie powiedzmy 1/100s i ISO1600.
    Mając Panasonica GX1 + 20/1.7 to samo zdjęcie mogę zrobić przy f/2, tym samym czasie i ISO400.

Aparaty mają co prawda różne rozmiary matryc ale niewiele. Zdaje się też, że ISO w Canonie nie jest równe ISO w Panasonicu. Wychodzi jednak na to, że niższe szumy Canona przy wysokich ISO są trochę psu na budę bo gdy kupię GX1 to mogę nadrobić jaśniejszym obiektywem.
    Skupiam się na ISO bo w moim 5D praktycznie nie schodzę poniżej ISO400. I do tego korzystam praktycznie wyłącznie z jasnych stałek.

Skłaniam się bardziej ku GX1 i za parę tygodni gdy będę na Manhattanie przejdę się do B&H albo Adoramy i porównam.

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Gdybym to ja stał przed takim dylematem, Panasia bym odstrzelił na dzień dobry. Potem wazyłbym uniwersalność Canona ze stylem FujiFilm. Nowe firmware ponoć sporo poprawia w temacie autofocusa. W sumie oba aparaty są inne, dla innej klienteli, jako coś uniwersalnego- to Canon, jak klasyczny styl- F.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

djtermoz, rozumujesz słusznie. Też wybrałbym Panasa.

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

zawsze to jakieś pierwsze teSSSty

http://www.dpreview.com/previews/canong1x/page6.asp
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Obejrzałem te testowe zdjęcia (w RAW, bo JPEG mnie nie interesuje) i jestem zachwycony... jak dobrze wypada Panasonic GX1 w porównaniu do tego Canona. Praktycznie aż do ISO3200 nie ma znaczącej różnicy w jakości zdjęć (mimo mniejszej matrycy w GX1).

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

To prawda. W ogóle te różnice są widzialne dopiero na bardzo wysokich czułościach i w sumie nie ma jakiejś przepaści. Z ciekawości włączyłem też D7000, który rzekomo bije na głowę wszytko we wszechświecie...... no i ... nic nadzwyczajnego nie zauważyłem.
    Wszystko się to bardzo spłaszczyło i póki nie będzie jakiegoś przełomu technologicznego to matryce o podobnym upakowaniu nie będą od siebie znacząco odstawały.
    Wniosek (mój) z tego porównania jest taki że problemem w tym aparacie nie są szumy (na tle cropowych dslr) tylko stosunkowo miękkie szkło.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

hm, no tak, też popatrzyłem, porównałem..... Tu rzeczywiście nie ma jakiś skoków czy odstępstw jakościowych. Ergo- jak nie ma, to trzeba brać opcje najtańsze, lub najmniejsze, względnie najtańsze i najmniejsze.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

tylko szkoda, ze pewnie nikt nie wlacza porownania do G12 i wtedy dopiero ocenia.

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    tylko szkoda, ze pewnie nikt nie wlacza porownania do G12 i wtedy dopiero ocenia.
    uzasadnij!
    szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem...
    ... hmmm chyba już wszędzie i wszyscy porównali i oznajmili, że wielkość matrycy ma ogromne znaczenie.
    większość porównań już chyba była typu:
    1/1.7" do np 4/3
    1/1.8" do np 4/3
    ... itp, itd ..
    4/3 do APS-C
    ... itp, itd ...
    konfiguracje matryc do wyboru, do koloru.
    ja odnoszę wrażenie, że każdy wie jakie ma znaczenie wielkość matrycy i jakość optyki!
    i wtakim najlepiej stosunku wypada porównywać.
    trudno teraz brać wszystkie rodzaje / wielkości matryc i porównywać większe do mniejszych, gdzie mniejsze z założenia powinny byc gorsze.
    to chyba jasne, że mniejsze matryce powinny dościgać jakościowo te większe, ciemniejsze i mniejsze szkła do wiekszych i jaśniejszych. nie odwrotnie. wg mnie to wbrew fizyce.

ale to tylko moje subiektywne zdanie
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To prawda. W ogóle te różnice są widzialne dopiero na bardzo wysokich czułościach i w sumie nie ma jakiejś przepaści.
    Tak naprawdę to będziemy na ten temat mogli pogadać jak Lr/ACR zacznie obsługiwać rawy z G1X.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 17 z 42 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów