Pokaż wyniki od 1 do 10 z 411

Wątek: G1X - 4/3 Canona

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Ale zlotowka sie nieco umocnila, moze cena bedzie realna?

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Ponieważ przymierzam się do zakupu jakiegoś mniejszego i lżejszego zamiennika mojego 5D mam do Was pytanie.
    Biorę pod uwagę 3 aparaty:

1) Canon G1X za $800 - zapowiada się świetnie oprócz obiektywu ciemnego jak północnokoreańska noc.

2) Fuji X100 za $1200 - właściwie bez wad oprócz firmware'u, o którym wiele już napisano. Autofokus też nie należy podobno do demonów szybkości. No i jest najdroższy z tej trójki.

3) Panasonic GX1 za ~$1000 w zestawie z 20mm/1.7 - w testach wypada rewelacyjnie oprócz tego, że Canon i Fuji dają lepszą jakość obrazu.

Ponieważ od bardzo dawna nie używałem nic z matrycą mniejszą niż APS-C to mogę sobie tylko poteoretyzować. Poprawcie mnie więc jeśli się mylę:

Robię zdjęcie Canonem G1X przy ogniskowej 40mm (ekwiwalent 35mm), i pełnej dziurze czyli f/4, czasie powiedzmy 1/100s i ISO1600.
    Mając Panasonica GX1 + 20/1.7 to samo zdjęcie mogę zrobić przy f/2, tym samym czasie i ISO400.

Aparaty mają co prawda różne rozmiary matryc ale niewiele. Zdaje się też, że ISO w Canonie nie jest równe ISO w Panasonicu. Wychodzi jednak na to, że niższe szumy Canona przy wysokich ISO są trochę psu na budę bo gdy kupię GX1 to mogę nadrobić jaśniejszym obiektywem.
    Skupiam się na ISO bo w moim 5D praktycznie nie schodzę poniżej ISO400. I do tego korzystam praktycznie wyłącznie z jasnych stałek.

Skłaniam się bardziej ku GX1 i za parę tygodni gdy będę na Manhattanie przejdę się do B&H albo Adoramy i porównam.

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Gdybym to ja stał przed takim dylematem, Panasia bym odstrzelił na dzień dobry. Potem wazyłbym uniwersalność Canona ze stylem FujiFilm. Nowe firmware ponoć sporo poprawia w temacie autofocusa. W sumie oba aparaty są inne, dla innej klienteli, jako coś uniwersalnego- to Canon, jak klasyczny styl- F.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

djtermoz, rozumujesz słusznie. Też wybrałbym Panasa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
    Ale zlotowka sie nieco umocnila, moze cena bedzie realna?
    miałeś rację, można zamawiać za 2499zl czy ktoś już zamówił? cena jak na polskie realia wydaje się nadzwyczaj dobra, o około 1000zł mniej niż prognozowaliśmy.
    www.foto-action.pl
    Galerie zdjęć z wyścigów: WSMP DSMP WPP

Uprawnienia umieszczania postów