Strona 39 z 42 PierwszyPierwszy ... 293738394041 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 411

Wątek: G1X - 4/3 Canona

Domyślnie Odp: G1X - 4/3 Canona

Witam
    Autofocus jest ok oczywiscie nie jest to lustrzanka ale nie sprawia kłopotów.
    Portrety też wychodzą ładnie przy długiej ogniskowej tło jest przyjemnie rozmyte

bylem dzisiaj w media markt, mieli jedna sztuke w okolicy. Musze powiedziec ze AF jest ok, trwa to troche dluzej niz np w Lx5 ktora mam ale za to jest celny. POza tym aparacik przypadl mi do gustu, bokeh tez jest ok jak na taki aparacik. Szczegolnie fajna sprawa to to ze przy ISO 3200 zdjecia wygladaja jak na lumixie przy ISO 400.

Pełne uzależnienie

O jakim Lumixie piszesz?

pisalem o LX5, ktorego wlasnie na allegro sprzedalem. Lustrzanke (entry level) tez sprzedalem i kupuje G1X. Wiem co trace, wiem co bede mial i moge z tym zyc. Jeszcze sobie tylko obudowe podwodna pozniej dokupie. Koniec targania torby, koniec zmieniania obiektywow a jakosc zdjec, z tego co zrobilem w sklepie naprawde niczym nie rozniaca sie od zwyklego lustra(stalki i obiektywy za gruba kase nie licza sie). Dodatkowo widze ze Dxo ladnie poprawia zdjecia, mi wiecej do zycia nie potrzeba
    Ostatnio edytowane przez abek613 ; 16-02-2013 o 22:52

Bawię się g1x od wczoraj. Porównuję z moim zestawem eos crop entry level + 3 obiektywy. Jeśli chodzi o jakość zdjęć to praktycznie nie ma różnicy, co mocno przemawia na korzyść g1x. Ergonomia jest bardzo w porządku. Bez czytania instrukcji wiadomo co i jak. Fajne jest drugie kółko, czego nie mam w eosie. Szybki dostęp do większości potrzebnych funkcji. Wizjer malutki - do używania tylko w awaryjnych sytuacjach. AF nie jest tak szybki jak w lustrzance ale daje radę. Oczywiście sportu nim nie sfotografujesz ale moją lustrzanką też nie . AF się gubi jak za blisko jest przedmiot - trzeba wtedy przełączyć na tryb makro. Da się robić portrety na długim końcu z rozmytym tłem, ale nie są one tak dobre, jak przy jasnych stałkach. Na razie nie bawiłem się w RAWy. ISO przy JPG akceptowalne do 3200 (ostrość i szum). 6400 już trochę na siłę. Ja nie robię w trybie auto, ale fajne jest to, że nawet w tym trybie lampa sama nie wyskakuje - steruje się nią ręcznie. Jak nie uruchomisz lampy (odrębny przełącznik), aparat podniesie ISO i zrobi bez lampy. ISO automatyczne tylko do 1600 - przydałoby się do 3200 przynajmniej. Filmy w porządku - taka sama jakość jak w lustrzance. Dobra stabilizacja. Czasy 1/20 na krótkim końcu nie są problemem. Filmy też bardzo ładnie stabilizuje.

Podsumowując - bardzo dobry amatorski aparat do krajobrazów, fotografii rodzinnej, fotografowania kotleta i innych "eventów", może architektura. Na pewno nie nada się do sportu, do portretów też raczej nie.
    Poważnie zastanawiam się nad jego kupnem i sprzedażą 2 obiektywów (szeroki zoom i spacer zoom). Zostanie mi g1x oraz eos + jasna stałka, co spełni w 100% moje potrzeby, a nie będę musiał już wszędzie nosić torby ze sprzętem.

Bywalec
    Miasto
    Las

Nie lepszy jednak by byl w takim przypadku eos-m, pamietajac o jego ograniczeniach?

Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
    Nie lepszy jednak by byl w takim przypadku eos-m, pamietajac o jego ograniczeniach?
    Po mojemu. Nie jestem obiektywny, bo bronię swojego wyboru, ale:
    EOS-M z kitem jest ciemniejszy i droższy.
    Poza tym obiektyw kitowy (naleśnik jest ok, ale bez zoomu) zawsze odstaje i aparat robi się bardziej nieporęczny w transporcie.
    A dokupić do niego lepszy obiektyw, to znowu iść w dodatkowe koszta. To już lepiej pozostać przy lustrzance.
    Ponadto EOS-M cierpi na brak stabilizacji w korpusie.

Ps.: Test w optycznych nie pozostawia złudzeń.
    Ostatnio edytowane przez Micha3Dra9 ; 27-02-2013 o 22:16
    "Ludzie to zadziwiający gatunek, w wszechświecie tak pełnym cudów, zdołali wymyślić nudę." (Terry Pratchett)

Coś już napisał
    Miasto
    Torun

Panowie (i Panie?),
    Sytuacja następująca: Podpinam G1X kabelkiem USB do komputera z windowsem XP, klik "Mój komputer" - "Aparat PowerShot G1X" i widzę tam zrobione zdjęcia, ale... Zdjęcia robione jako RAW widzę pięknie jako plik CR2 około 20MB, Zdjęcie robione jako jpg widzę jako jpg jakieś 3,5 MB, ale zdjęcia zapisane jako RAW+ JPG widzę jako zdublowany plik CR2 o tej samej nazwie i tej samej wielkości koło 20MB.

Po przegraniu plików na dysk są dalej takie duże i DPP otwiera je z możliwością "wywołania" jak klasycznego RAWa.
    Sprawdzałem na trzech komputerach z XP.

Jeśli natomiast wyjmę kartę SD i podłączę przez czytnik, to widzę naprzeiennie pliki RAW i JPG jak to powinno być. Pliki są też na przemian 20MB i 3,5MB.

Jakieś pomysły o co biega? Ja totalnie zgłupiałem...
    Ostatnio edytowane przez labo ; 19-05-2013 o 19:17

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Minęło już sporo czasu od premiery tego modelu. Jestem bardzo ciekawy jak on się sprawuje. Jakie są Wasze doświadczenia? Czy są tu w ogóle użytkownicy tego sprzętu? Dziękuję z góry za wszelkie opinie.

Moje doświadczenia są jak najbardziej pozytywne. Używam sprzętu od premiery i nadal jestem zadowolony.
    Wygoda i dobra jakość zdjęć nie potrzebna nic więcej.
    Pozdrawiam

Strona 39 z 42 PierwszyPierwszy ... 293738394041 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów