Strona 37 z 40 PierwszyPierwszy ... 273536373839 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 411

Wątek: G1X - 4/3 Canona

Mieszany widok

Domyślnie Odp: G1X - 4/3 Canona

Temat nieco ucichł. Pozwolę sobie dołożyć kilka zdań od amatora, od kilku dni szczęśliwego właściciela G1X.
    Przy okazji, pozdrowienia dla ekrowy. Zawsze podziwiałem Twoje kropelki, jeszcze na forum M42.
    Jako amator (pewnie nie mam wielkiego prawa do wypowiedzi) chcę podzielić się odczuciami z innymi amatorami, którzy podobnie jak ja:
    nie zarabiają na fotografowaniu - więc nie stać ich na drogie lustrzanki i L-ki; robią to od czasu do czasu, ale nie wystarcza im jakość pstrykadełka.
    Wiele lat bawiłem się Canonem 350D podpinając najpierw kita, później kilka innych budżetowych i wiele fajnych obiektywów M42, wreszcie C 17-85 i C 50/1,8. Takie budżetówki o znośnych parametrach.
    Potem kupiłem EOS 50D (długo rozważając 60-tkę) i genialny obiektyw makro Canon 60/2,8 (już go nie odpinam, tak mi leży). Brakowało mi szerokiego kąta. Obiektyw C 15-85, bardzo chwalony był poza moim zasięgiem (kasa).
    A myślałem jeszcze o czymś między 10-16. Z uwaga śledziłem testy na Optycznych. I jako laik zauważyłem, że te, dostępne dla mnie obiektywy nie robią lepszych zdjęć niż zaawansowane kompakty. Po teście G1X zbierałem na niego kasę obserwując rynek i nie znalazłem konkurencji. Stwierdziłem, że zaspokoi moje zapotrzebowanie na aparat do widoczków, architektury i wszystkiego innego, a do makro i portretu mam swoją lustrzankę.
    Bezlusterkowce są dobre, ale z dobrymi obiektywami okazują wielokrotnie droższe (więc niebudżetowe). To historia, teraz wrażenia laika.

Negatywy (nie obiektywne, ale dla kogoś nieświadomego mogą mieć znaczenie):
    1. Wizjer jest mało użyteczny. Na szerokim kącie zasłania połowę kadru, na wąskim kącie nie trafia w kadr (ten co wyjdzie na fotce), ale to zrozumiałe, nie pokazuje ujęcia z obiektywu.
    Tak czy inaczej, kto liczy na wizjer może się zawieść.
    2. Sprawa wstydliwa, bo nie znam się specjalnie na wywoływaniu raw-ów, choć ich często używam. Po prostu do tej pory korzystałem z popularnej Picasy. Działa szybko i widać obok siebie zdjęcia wywołane pz raw-ów przez Picasę i zdjęcia przerobione na JPG już w aparacie. Przy EOS-ie 50D, zdecydowanie częściej lepszą jakość miały rawy.
    I tu pierwsze zdziwienie. Picasa nie radzi sobie z wywoływaniem rawów z G1X. Wychodzą zaniebieszczone beczki. Pewnie przy następnej aktualizacji programu ten problem zostanie rozwiązany.
    3. Jednak jest dosyć duży i trudno go mieć przy sobie nieustannie i dyskretnie.
    4. Przy filmach nie można za szybko poruszać się bo gubi ostrość.

Pozytywy (oczywiście subiektywne)
    1. Aparat robi piękne nasycone, szczegółowe zdjęcia.
    2. JPG-i są na tyle dobre, że nie bardzo przejąłem się tymi rawami w Picasie.
    3. Ma mnóstwo trybów (w lustrzance nie korzystałem z tego) naprawdę skutecznych, typu: portret nocny, HDR, panoramowanie.
    4. Robi dobre filmy, choć jak dla mnie rozdzielczość 720 jest już wystarczająca. Trzeba tylko opanować sposób prowadzenia kamery.
    5. Gorąca stopka może być przydatna.
    6. Są już dedykowane do niego filtry (przymierzam się do polara).

Podsumowując. Nie żałuję. jestem zadowolony z jakości i wierzę, ze długo posłuży.
    To było do amatorów, którzy także czytują to forum.
    "Ludzie to zadziwiający gatunek, w wszechświecie tak pełnym cudów, zdołali wymyślić nudę." (Terry Pratchett)

Witam. pytanie do Micha3Dra9 lub innych posiadajacych G1x, przejrzalem wiekszosc tutejszego postu, wiekszosc stron niestety to dyskusja na temat co jest lepsze, lustro czy ten kompakt - to mnie nie interesuje. Prosze o informacje czy focus jest faktycznie tak tragiczny jak opisywany. Tzn. czy normalnie idaca osobe zlapie czy juz bedzie lipa. Nie, nie chce go do streetphotography. Zamierzam go kupic, jakosc zdjec, ktore widzialem mi odpowiada, szczegolnie ISO do 3200 jest zadawalajace a nie to co w wiekszosci kompaktow. Dziekuje za odpowiedz.

Nie wierze ze te robale czekaly az AF je znajdzie (wiem ze nie kazde zdjecie wyjdzie ale ludzie pisza ze AF jest w G1x tragiczny) http://forums.dpreview.com/forums/post/42442105?image=0

Przepraszam za brak polskiej czcionki - nie mam mozliwosci doinstalowania.
    Ostatnio edytowane przez abek613 ; 11-02-2013 o 15:51

Cytat Zamieszczone przez abek613 Zobacz posta
    Witam. pytanie do Micha3Dra9 lub innych posiadajacych G1x, przejrzalem wiekszosc tutejszego postu, wiekszosc stron niestety to dyskusja na temat co jest lepsze, lustro czy ten kompakt - to mnie nie interesuje. Prosze o informacje czy focus jest faktycznie tak tragiczny jak opisywany. Tzn. czy normalnie idaca osobe zlapie czy juz bedzie lipa.
    W moim skromnym odczuciu autofokus działa poprawnie, bezproblemowo. Do tego jest świetny focus manualny.
    Aparacik radzi sobie dobrze przy słabym oświetleniu. Nauczyłem się wywoływać raw (daje sporo radości). Jedyny mankament to wielkość. Trudno go dyskretnie ukryć w kieszeni.
    Dzisiejsze fotki na szybko z pomieszczeń (bawiłem się też funkcją rybiego oka) słabo oświetlonych i dwie z ciemnej ulicy wieczorem:
    https://picasaweb.google.com/1076064...5085/20130210#

Ps.: Robale na zdjęciach z Twojego linka, były robione z jakimś raynoxem. Sam G1X nie ma funkcji makro.
    Ostatnio edytowane przez Micha3Dra9 ; 12-02-2013 o 00:52
    "Ludzie to zadziwiający gatunek, w wszechświecie tak pełnym cudów, zdołali wymyślić nudę." (Terry Pratchett)

uzyto tutaj tego szkielka 2820A001 Canon 2820A001 Close-Up-Lens 250D 4960999543314 | eBay mozna do g1x tez zamocowac(da sie kupic ). fotki ok, a masz jakies portrety? jak z rozmytym tlem w tym kompakcie, daje rade?

Cytat Zamieszczone przez abek613 Zobacz posta
    fotki ok, a masz jakies portrety? jak z rozmytym tlem w tym kompakcie, daje rade?
    Do portretów mam EOS 50D i obiektyw 60/2.8. Tego nie miałem okazji specjalnie próbować, chyba na sobie, ale to nieciekawe fotki. Ale z tego co widziałem w sieci, powinien sobie poradzić.

Witam
    Autofocus jest ok oczywiscie nie jest to lustrzanka ale nie sprawia kłopotów.
    Portrety też wychodzą ładnie przy długiej ogniskowej tło jest przyjemnie rozmyte

bylem dzisiaj w media markt, mieli jedna sztuke w okolicy. Musze powiedziec ze AF jest ok, trwa to troche dluzej niz np w Lx5 ktora mam ale za to jest celny. POza tym aparacik przypadl mi do gustu, bokeh tez jest ok jak na taki aparacik. Szczegolnie fajna sprawa to to ze przy ISO 3200 zdjecia wygladaja jak na lumixie przy ISO 400.

Pełne uzależnienie

O jakim Lumixie piszesz?

pisalem o LX5, ktorego wlasnie na allegro sprzedalem. Lustrzanke (entry level) tez sprzedalem i kupuje G1X. Wiem co trace, wiem co bede mial i moge z tym zyc. Jeszcze sobie tylko obudowe podwodna pozniej dokupie. Koniec targania torby, koniec zmieniania obiektywow a jakosc zdjec, z tego co zrobilem w sklepie naprawde niczym nie rozniaca sie od zwyklego lustra(stalki i obiektywy za gruba kase nie licza sie). Dodatkowo widze ze Dxo ladnie poprawia zdjecia, mi wiecej do zycia nie potrzeba
    Ostatnio edytowane przez abek613 ; 16-02-2013 o 22:52

Bawię się g1x od wczoraj. Porównuję z moim zestawem eos crop entry level + 3 obiektywy. Jeśli chodzi o jakość zdjęć to praktycznie nie ma różnicy, co mocno przemawia na korzyść g1x. Ergonomia jest bardzo w porządku. Bez czytania instrukcji wiadomo co i jak. Fajne jest drugie kółko, czego nie mam w eosie. Szybki dostęp do większości potrzebnych funkcji. Wizjer malutki - do używania tylko w awaryjnych sytuacjach. AF nie jest tak szybki jak w lustrzance ale daje radę. Oczywiście sportu nim nie sfotografujesz ale moją lustrzanką też nie . AF się gubi jak za blisko jest przedmiot - trzeba wtedy przełączyć na tryb makro. Da się robić portrety na długim końcu z rozmytym tłem, ale nie są one tak dobre, jak przy jasnych stałkach. Na razie nie bawiłem się w RAWy. ISO przy JPG akceptowalne do 3200 (ostrość i szum). 6400 już trochę na siłę. Ja nie robię w trybie auto, ale fajne jest to, że nawet w tym trybie lampa sama nie wyskakuje - steruje się nią ręcznie. Jak nie uruchomisz lampy (odrębny przełącznik), aparat podniesie ISO i zrobi bez lampy. ISO automatyczne tylko do 1600 - przydałoby się do 3200 przynajmniej. Filmy w porządku - taka sama jakość jak w lustrzance. Dobra stabilizacja. Czasy 1/20 na krótkim końcu nie są problemem. Filmy też bardzo ładnie stabilizuje.

Podsumowując - bardzo dobry amatorski aparat do krajobrazów, fotografii rodzinnej, fotografowania kotleta i innych "eventów", może architektura. Na pewno nie nada się do sportu, do portretów też raczej nie.
    Poważnie zastanawiam się nad jego kupnem i sprzedażą 2 obiektywów (szeroki zoom i spacer zoom). Zostanie mi g1x oraz eos + jasna stałka, co spełni w 100% moje potrzeby, a nie będę musiał już wszędzie nosić torby ze sprzętem.

Strona 37 z 40 PierwszyPierwszy ... 273536373839 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów