Strona 35 z 40 PierwszyPierwszy ... 253334353637 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 411

Wątek: G1X - 4/3 Canona

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: G1X - 4/3 Canona

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Jak ktoś kupuje lustrzankę do codziennych fotek to prawdopodobnie robi błąd i powinien był kupić kompakt. Obojętnie jaki kompakt. Ja jakoś lubię wizjer optyczny. Już samo przyłożenie go do oka daje zmianę perspektywy. A na ekranie na zombie jest dziwne. I nie trzeba mieć w ręku G1X by stwierdzić, że focenie nim na zombie będzie identyczne.

Są jeszcze bezlusterkowce. Gabaryty jak GX1, ale też nieco mniejsze (i nieco większe) - do wyboru.
    Matryca jak w GX1 albo nieco lepsze, także w lepszej technologii niż matryce Canona (choćby od Sony - NEXy i najnowsze olymusowe micro43, albo matryce Fuji).
    A do bezlusterkowca można przypiąć i zooma (także składanego do małych rozmiarów - są takie do NEXów i do micro43), i jasnego zooma f/2.8 (Panasonic ma do micro43 ze stałym światłem f/2.8, a Fuji ma f/2.8-4), i jasne stałki.
    Są bezlusterkowce z wizjerem jak ktoś nie lubi pozycji zoombi. Niektóre mają wizjer wbudowany w body (Panasonic-i G1, G2, GH1, GH2, G3, G5, Olympus OM-D, Sony NEX-7 i NEX-6, Samsungi z dwucyfrowych NX-ów, oraz wszystkie Fuji) albo podpinany na sanki (niektóre NEXy, Olymusy z serii PEN, Panasonic-i z serii GF i GX).

Pełne uzależnienie

Znalazłem coś takiego:

Canon Powershot G1X review

cytując Bohdana Smolenia: ło bulwa, ale dystorsja i winieta. Mamy tu softwarowe sztuczki, a nie fotografię. Nic dziwnego, że jest tak wąsko na początku. To im się ledwo udało upchnąć.

I żeby nie było. Aparat jako taki mi wisi. Gdyby kosztował koło 1k PLN to pewnie bym go nabył zamiast Fuji. Ale nie można pisać, że takie aparatki zastąpią kiedyś lustrzanki.

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Obecnie mam 60D - ale zaczynałem od G9 i da się tym starociem zrobić świetne zdjęcia! Mało tego, sprawdzałem RAWy z G1 X i ten kompakt ma nieco lepszą matrycę od 60D, wyciągałem cienie i lustrzanka dawała zafarb i nieco mniejszą informację. Poza tym ten kompakt mieści sie w kieszeni płaszcza a w futerale jest leciutki i na spacery idealny - jak wiadomo, najlepszy aparat to ten, który mamy zawsze przy sobie
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Uzależniony

Każdy ma swoje preferencje i jeśli dla kogoś optyczny wizjer jest konieczny to szuka gdzie indziej. Nikt nie chce tutaj powiedzieć binarnie co jest lepsze.
    Jak ktoś zamienia ds'a na g1x to znaczy że g1x jest dla tego kogoś lepszy i tyle. Nic, tylko się cieszyć.

A kompakty naprawde dużo dają, jak zobaczyłem jakość ISO 3200 z RX100, policzyłem że mam przy tym zoom ze światłem na starcie 1.8 i stabilizacją to się okaże że po ciemku można konkurować z dslr FF nie mowiąc o aps-c.

5D zrobił rewolucję na rynku filmowania nie dlatego że był lepszy, w ergonomii do filmowania jest tragiczny w porównaniu do kamer, są też kamery z lepszą jakością obrazu, ale stosunek jakości do ceny wyszedł genialny. Dlatego mimo że mój target to RX100, to podobna półka do G1X, jestem świadom ograniczeń ale nie oszukuje siebie że nie jestem w stanie pojść na kompromisy by oszczedzić na wadze i budżecie.

Pełne uzależnienie

Dla kogo kogo, dla tego kogo. Stare przysłowie z Opola. Myślę, że dobrze podsumowuje dyskusję. A RX100 jest faktycznie kuszący. Może za kilka lat takie cuda będą tańsze...

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Sam obiektyw ok. 5800zł za 24 1.4 , nie sądziłem że dyskusja będzie aż tak fajnie burzliwa, że do zwykłego kompaktu będą porównywane pełne klatki. To wszystko mocno na plus dla samego Canona G1X.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez ekrowa Zobacz posta
    nie sądziłem że dyskusja będzie aż tak fajnie burzliwa, że do zwykłego kompaktu będą porównywane pełne klatki
    No jasne, to przecież nie ty dwukrotnie wspominałeś o wymianie 1Ds-a na G1X...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

dawaj foto

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    dawaj foto
    Jutro
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Nie wiem jak wykorzystać ustawienia "Custom" w odniesieniu do wizjera. Można ustawić wyświetlanie w dwu wersjach dla monitora i jest też - przynajmniej teoretycznie - możliwość ustawień wizjera. Dotyczy to wyświetlania poziomnicy, linii siatki, danych ekspozycji (myślę, że chodzi tu o czas i przyslonę), histogramu. Da się co prawda wejść w to pole wizjera i je zaptaszkować lub odptaszkować, ale nic z tego nie wynika. Dopiero w następnym firmware?
    Pozdrawiam Krzysztof
    Ostatnio edytowane przez soko ; 15-10-2012 o 07:23
    60D, 5Dmk III, C 24-105, S 150-500, C 50/1.8, EX 430 II,
    D 20, G1Xmk I, C M5 + Tamron 18-400 ,

Strona 35 z 40 PierwszyPierwszy ... 253334353637 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów