Strona 26 z 42 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 411

Wątek: G1X - 4/3 Canona

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

W testach wyszła na jaw pewna (ukryta) wada G1X, póki co Canon nie zamierza nic z tym robić:

http://www.imaging-resource.com/news...ain-conditions ---> źródło informacji

"We submitted our sample images to Canon and they confirmed the issue, calling it "Glow Dots," and saying that it will likely affect all PowerShot G1 X units. Canon further says, "Due to the limited circumstances under which the PowerShot G1X 'Glow Dots' phenomenon can occur, Canon does not plan to change the camera's specifications or offer repair service for this issue.

The light leak appears when the light source is in the bottom of the frame with the camera is held horizontally, and can appear even if light is directed into the lens from beneath, without the light source itself appearing in the picture. It also occurs when light is coming straight into the lens from the center, at just the right angle, but no light leak occurs when the light source is to the left or the top of the image. It is not visible in live view or during movie recording.

The conditions where the light leak is most noticeable is:

- Lens set to ~50mm equivalents (most of the shots above were taken at 26.8mm actual focal length)
    - ISO 1,600 and above (we have seen it as low as ISO 800)
    - >1/400 second shutter speed
    - Light entering the lens from the center and below"

Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Domyślnie

Kombinuje jak koń pod górę żeby uzyskać ten efekt i nie wychodzi :/

Domyślnie

Też staram się jak potrafię i nic mi nie wychodzi.

Domyślnie

Chyba mamy jakieś uszkodzone egzemplarze

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bj5 Zobacz posta
    Chyba mamy jakieś uszkodzone egzemplarze
    A jak wasze bubelki radza sobie z pomiarem swiatla? Pytalem o to w poprzednim poscie.
    Bliki moga byc tez zalezne od temperatury-migawka inaczej pracuje.

Wysłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    A jak wasze bubelki radza sobie z pomiarem swiatla? Pytalem o to w poprzednim poscie.
    Bliki moga byc tez zalezne od temperatury-migawka inaczej pracuje.

Wysłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk
    Jest całkiem dobrze, jak w kompaktach. Histogram pokazuje na bieżąco wykres w mojej ocenie prawidłowo. Świetnym rozwiązaniem (czego nie miałem G11) jest prosta sterowność mocy lampy błyskowej, sprawdza się to szczególnie przy błysku dopełniającym. Generalnie pomiar oceniam bardzo wysoko. Jedyne życzenie jakie bym miał to szybkość, Przy zamkniętym wyświetlaczu dobrze to można ocenić, fokus (to słychać) złapie ostrość i ją potwierdzi natomiast samo wyzwolenie migawki nieco trwa. Szybciej to robi NEX5

Domyślnie

Bubelek ma problem z automatycznym balansem bieli przy sztucznym świetle pisali o tym w testach i to się potwierdza w praktyce. Ma na szczęście szybki dostęp do menu balansu bieli pod programowalnym klawiszem funkcyjnym i dodatkowo dostęp do korekty balansu np pod tylnym kółkiem. Dobrze przemyślana klawiszologia jak to w G.
    Z naświetlaniem nie widzę żadnych problemów.
    Wracając do blików to co i jak mam rozgrzać aby osiągnąć taki efekt jak autor fotek powyżej ?

Domyślnie

Popstrykałem trochę na ISO 3200 i 6400 ale nie udało mi się tych blików złapać. Pewnie mój egzemplarz też jakiś felerny jest.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tolek100 Zobacz posta
    Bubelek ma problem z automatycznym balansem bieli przy sztucznym świetle pisali o tym w testach i to się potwierdza w praktyce. Ma na szczęście szybki dostęp do menu balansu bieli pod programowalnym klawiszem funkcyjnym i dodatkowo dostęp do korekty balansu np pod tylnym kółkiem. Dobrze przemyślana klawiszologia jak to w G.
    Z naświetlaniem nie widzę żadnych problemów.
    Wracając do blików to co i jak mam rozgrzać aby osiągnąć taki efekt jak autor fotek powyżej ?
    To tylko teoria- czasem temperatura troszeczkę wpływa na migawkę a tutaj występuje szereg czynników.

Jestem ciekaw ile G1X przejął od kompaktów Canona - s90 i s100 mają dobry ABW ale głupieją przy sztucznym świetle. Mnie osobiście nie podoba się pomiar światła a właściwie łatwość łapania przepałów w w.w. kompaktach - Panasy spisują się w tych samych warunkach lepiej. Ciekaw jestem czy G1X też lubi łapać przepały.

Domyślnie

Szczerze mówiąc miałem zamiar kupić ten aparat jako uzupełnienie lustrzanki - nie wszędzie chce się zabierać ze sobą dużą puszkę i kilka kilo obiektywów (w myśl zasady im więcej sprzętu tym mniej zdjęć).
    Chciałem coś co mieści się do kieszeni i można mieć to zawsze przy sobie.
    Jednak po tym co przeczytałem poważnie się zastanawiam, czy nie poczekać co najmniej kilka miesięcy aż sprawa się wyjaśni... albo na przekór wszystkiemu... kupić GX1
    Ostatnio edytowane przez nietonie ; 26-03-2012 o 21:18

Strona 26 z 42 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów