Strona 25 z 40 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 411

Wątek: G1X - 4/3 Canona

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Ale dlaczego nie?

Jesli strata jest 2.5ev swiatla, a masz tyle samo poprawe iso, to jaka to roznica?
    Jeden bedzie na ISO 200 robil jasniejszym, a drugi na iso ~640 i maja ten sam poziom szumu. Czasy te same, GO ze wzgledu na mala matryce takze remis.

Gdzie tu jakas przepasc?

Wole obrazowanie lustra apsc ze szklem 5.6 niz obrazowanie u szum kompakta na F2.

Skoro masz ten sam efekt, bo to co G1X straci na ciemnym szkle odrobi większa matrycą, albo to co XZ1 (EX1, LX3, X10) straci na matryc odrobi dużo jaśniejszym szkłem, to po co przepłacać?
    Taki XZ1 jest dużo tańszy od G1X, i dużo mniejszy. W efekcie XZ1 wsadzę do kieszeni i dużo częściej będę miał przy sobie niż G1X.

Domyślnie brak bulb

Kolejny minus g1X brak trybu bulb (nie zauważyłem aby ktoś o tym pisał, dopiero w teście optycznych to wyszło), najdłuższy czas naświetlania to 60sek. dla większości będzie to bez znaczenia ale przy takim systemie jak tworzy od lat canon nie rozumiem zupełnie co ma na celu usuwanie takich funkcji, człowiek kupuje następcę danego modelu licząc że będzie on miał "więcej", że będzie pod każdym względem lepszy a tu niespodzianka, której zupełnie by się nie spodziewał, przecież to nie wpływa na obniżenie kosztów tak jak np usunięcie chyba od G7 czujnika podczerwieni do możliwości sterowania pilotem, a swoją drogą to była kapitalna rzecz, taki pilot do obsługi funkcji fotograficznych jak i odtwarzania, bardzo mi tego brakuje, pilot genialnie zastępuje samowyzwalacz a przy odtwarzaniu podłączamy aparat do TV i oglądamy zdjęcia czy filmy... ale cóż, canon widocznie koniecznie chciał zaoszczędzić po ~5$ na każdej sprzedanej sztuce
    www.foto-action.pl
    Galerie zdjęć z wyścigów: WSMP DSMP WPP

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dziś jakoś tak wyspało recenzjami: http://www.mirrorlessrumors.com/cano...-news-roundup/ - w skrócie: ni pies, ni wydra.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Dopiero zaczyna Awatar MIT
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witam.
    Czytam forum od dawna i regularnie, rzadko piszę. Tu jednak podzielę się swoimi uwagami dotyczącymi fotografii i Canona G1X.
    1/ Fotografia daje więcej życia - to slogan reklamowy enerdowskiegio rzutnika z lat 60, który stał się MOIM credo życiowym.
    2/ Motto, które powtarzam wszystkim i wszędzie to to, że "najlepszy aparat na świecie to ten, który mamy przy sobie". W związku z tym porównywanie G1X do innych fizycznie wiekszych i nie mieszczących się w kieszeni aparatów jest bez sensu - co z tego, ze Sony nex jest lepszy skoro ze zmiennoogniskowym obiektywem za nic nie mieści sie w kieszeni.
    Właśnie jadę na narty i chyba jest to jedyny aparat do kieszeni, który daje dobrej jakosci zdjecia. Mam korpusy od 1Ds, przez 5d MkII do 600 - gwarantuje Wam, ze żaden z nich nie mieści mi się w kieszeni. Natychmiast kupiłem G1X bo wchodzi.
    3/ Mam G-10 - jakoscią zdjęć G1X dystansuje go wielokrotnie - inna bajka.
    4/ Porównywałem jakość zdjęć z 600 z obiektywem C15-85 i G1 - różnice w realnej fotografii są niezauważalne - w prędkości działania a i owszem co jasne i z czego nic nie wynika bo do kurtki narciarskiej ten pierwszy nie mieści się.
    5 Uważam, że G1X to strzał Canona w dziesiątkę. Aparat ten nie konkuruje z lustrzankami i co jeszcze raz podkreślę, że chyba jako jedyny ze sporą matrycą wraz z obiektywem mieści sie w kieszeni a
    NAJLEPSZY APARAT NA ŚWIECIE TO TEN, KTÓRY MAMY PRZY SOBIE.
    Pozdrawiam wszystki forumowiczów. Życzę udanych eskapad fotograficznych.
    Michał

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MIT Zobacz posta
    5 Uważam, że G1X to strzał Canona w dziesiątkę.
    Jak dla kogo, gdybym też tak uważał to bym go kupił bo szukam czegoś niewielkiego, ale dla mnie to niewypał z tą matrycą 4/3 gdzie trzeba i tak przycinać i jeszcze ze światłem na końcu f/6. Rzeczywiście strzał ale w stopę.

Dopiero zaczyna Awatar Artubi
    Miasto
    Orzesze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MIT Zobacz posta
    Witam.
    ...
    2/ Motto, które powtarzam wszystkim i wszędzie to to, że "najlepszy aparat na świecie to ten, który mamy przy sobie"....
    Michał
    Nie wiedziałem, że mam najlepszy aparat na świecie (w komórce)
    A tak na poważnie to nie podzielam takiej demagogi. Są typy fotografii (podejścia do fotografii), w których bardziej od chwili uchwyconej w jedynym i niepowtarzalnym czasie jest przemyślane i z premedytacją zrobione zdjęcie. Jeżeli ktoś robi w studio, jest oświeconym landszafciażem, czy ptaszy foty, itp. to dla niego kompaktowość/dostępność/kieszenność/mobilność aparatu nie ma żadnego znaczenia, tak więc nie generalizujmy.
    BTW sam się nad tym aparatem zastanawiam, ale musiałbym go wcześniej potestować.
    5DII+17-40+24-105+70-300IS+105+50=5DII+121-300IS=121+5(DII-60IS)

Dopiero zaczyna Awatar MIT
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artubi Zobacz posta
    Nie wiedziałem, że mam najlepszy aparat na świecie (w komórce)
    A tak na poważnie to nie podzielam takiej demagogi. .
    Ależ wielce szanowny kolego - to nie demagogia tylko pogląd. Z resztą wypowiedzi zgadzam się - jest wiele dziedzin fotografii gdzie sprzęt ma znaczenie - ja godzę się z niedogodnościami noszenia ciężkiego sprzętu. Pozdrawiam.
    Michał

Dopiero zaczyna

Domyślnie

@MIT - ciekawa dewiza Ja sam sprzedałem Panasa LX5 i zakupiłem Canona s100 bo co mi po Panasie który leżał - był lepszy ale nieużywany.

Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak radzi sobie AF G1X w gorszych warunkach oświetleniowych i jak wygląda pomiar światła? Miałem s90, Panasa LX5, teraz posiadam s100 i jeśli pomiar przypomina ten z s100 to go nie chcę - do kompaktu wystarczy ale po takim aparacie spodziewam się czegoś lepszego.
    Szukam jakiegoś bezlusterkowca na wyjazdy - czasem strach gdzieś zabierać lustrzankę a i waga swoje robi.

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

W testach wyszła na jaw pewna (ukryta) wada G1X, póki co Canon nie zamierza nic z tym robić:

http://www.imaging-resource.com/news...ain-conditions ---> źródło informacji

"We submitted our sample images to Canon and they confirmed the issue, calling it "Glow Dots," and saying that it will likely affect all PowerShot G1 X units. Canon further says, "Due to the limited circumstances under which the PowerShot G1X 'Glow Dots' phenomenon can occur, Canon does not plan to change the camera's specifications or offer repair service for this issue.

The light leak appears when the light source is in the bottom of the frame with the camera is held horizontally, and can appear even if light is directed into the lens from beneath, without the light source itself appearing in the picture. It also occurs when light is coming straight into the lens from the center, at just the right angle, but no light leak occurs when the light source is to the left or the top of the image. It is not visible in live view or during movie recording.

The conditions where the light leak is most noticeable is:

- Lens set to ~50mm equivalents (most of the shots above were taken at 26.8mm actual focal length)
    - ISO 1,600 and above (we have seen it as low as ISO 800)
    - >1/400 second shutter speed
    - Light entering the lens from the center and below"

Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Domyślnie

Kombinuje jak koń pod górę żeby uzyskać ten efekt i nie wychodzi :/

Strona 25 z 40 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów