No to powiem Ci, że to jest masakra jakaś i robienie ludzi w bambuko. Myślę sobie, że byli przygotowani marżowo na 2499, ale jak zobaczyli, co robi konkurencja, to szybko wyczuli okazję i stąd taka akcja. W każdym razie bardzo nieładnie. Ale jak się jest silnym na rynku, to się takie rzeczy robi....
Co do ceny S100- tak, to jest prawdziwa makabra. Chciałem zastąpić swoje S90, za które zapłaciłem 1,3- właśnie S100. Ale za 1,7-1,8 to niech się ugryzą.
Opisywałem pierwsze wrażenia zabawy tym sprzętem i niestety znalazłem pewien mankament, otóż wyłączenie wyświetlacza przyciskiem display lub przez zamknięcie klapki ekranu wyłącza funkcja Manual Focus i to w każdym trybie. teoretycznie mały problem ale w moim przypadku jest to problem duży ponieważ robię zdjęcia poklatkowe np http://www.youtube.com/watch?v=HP655xWzG_c i tutaj zamknięcie wyłączenie ekranu ma kolosalny wpływ na żywotność baterii oraz czas pomiędzy kolejnymi wyzwalaniami. Dodatkowo przy ustawieniu MF mogę zamknąć klapkę i korzystając z wcześniejszych ustawień focić używając wizjera optycznego. Mankament jednak wyklucza taką pracę. Zgłaszałem wadę do Canona i otrzymałem odpowiedź że moja uwaga zostanie przekazana dalej. Jakoś jednak nie sądzę żeby defekt został naprawiony przynajmniej w moim egzemplarzu
Pozdrawiam
Ten model tak już ma. U mnie też przechodzi na MF po zamknięciu ekranu lub po jego wyłączeniu. Mi to w niczym nie przeszkadza może przy następnym FW to zmienią zawsze jest nadzieja. Ogólnie aparat oceniam bardzo pozytywnie ale wiadomo jak to jest na początku człowiek wad nie widzi. Podoba mi się skokowy zoom, poziomica, jakość zdjęć na ISO do 3200, sterowanie do którego jestem przyzwyczajony po G11, jakość wykonania.
Moim zdaniem bardzo fajny aparacik bez makro i to jest jedyna jego wada ( na dzisiaj )
Pozdrawiam
Powoli wychodzą mankamenty, dla jednych mniej dla innych bardziej istotne, to wychodzenie z MF to faktycznie głupia niedoróbka, w panasonicu LX5 jest to dobrze rozwiązane - mechanicznym przełącznikiem trybów ostrzenia, za to są inne mankamenty które czasami bardzo wkurzają,
Czy moglibyście podesłać pare zdjęć, szczególnie coś na niskim ISO, średniej i maksymalnej ogniskowej i przy otwartej przesłonie, najlepiej portret lub coś zbliżonegow LX5 brakuje mi namiastki ładnego rozmytego tła, a nie zawsze można mieć przy sobie 5d
![]()
A czy ktoś sprawdzał jak ten aparat działa z zewnęrzną lampą błyskową? Mam Nissina 622 z dedykacją dla Canona, z G11 działa bardzo dobrze. Po podpięciu do G1X jest jakaś masakra. W trybie automatycznego pomiaru światła, błysk ma około sekundy opóźnienia. Czy to możliwe aby tyle trwało obliczenie potrzebej ilości światła? A może przyczyna leży w zastosowaniu lampy innego producenta?
Może nowiutki teścik ?
http://www.optyczne.pl/175.1-Test_ap...st%C4%99p.html
Tylko czemu ten obiektyw taki ciemny![]()
28mm/2.8 to jest ciemno?![]()