ale m4/3 to nie tylko olek..
ale m4/3 to nie tylko olek..
było Lustro jest panasonic lumix Lx3
To prawda,ale mi nie zależy na systemie,mam 7D + kilka szkieł.
Problem w tym że przeważnie mam podpięte tele.a czasami potrzebne coś krótszego.
No i po lekturze pytanie, czy na tomczekalismy? Sam kurcze nie wiem, mam nieco mieszane uczucia.
Zgadza się,ale czy G1 X będzie lepszy? a pieniądze te same.
Z testu w fotopolis wynika że obiektyw G1X nie należy do najlepszych.
Euro Agd/RTV jest takim gigantem na rynku, że nie chce mi się wierzyć w bajery z ceną, etc. Po prostu są problemy z dostępnością, dla takiego kraju jak PL, zamówienia ida na najwazniejsze rynki.
Jest- uzywajac eufemizmu- w peletonie.
Najpierw kraje Starej Unii, gdzie rynki wielkosciowo sa dwa, trzy razy wieksze.
Do tego Rosja, z szalejaca konsumpcja, nawet w tych czasach.
Potem my.
Dla pocieszenia, reszta krajow tzw. Bylego RWPG jest dlaeko w tyle za nami.
Oczywiscie, mamy potencjal, ludnosciowo. Ale nasze dochody powoduja, ze wielkosc jest relatywnie nieduza.
Przykladem moja branza, moze nie do konca podobna, ale to tez nie rolnictwo, mam na mysli AGD. Rynek hiszpanski mimo kryzysu, przy relatywnie podobnej liczbie ludnosci jest dwa razy wiekszy wartosciowo. Podobnie w rtv.
Dla Japonczykow rynek polski jest naprawde bardzo odlegly i malo znaczacy... Wystarczy wieksze od przewidywan ssanie w Niemczech i.....
Podobno Canon złożył wniosek patentowy na nowy bagnet dla bezlusterkowców, więc kto wie może za rok będzie nowy reprezentant klasy premium np. ''G1X Pro''))
Pierwsze wrażenia G1X
Rzadko tu piszę, jednak skoro korzystam z wiedzy forumowiczów czuję się zobowiązany podzielić się wrażeniami użytkowania przez 3 dni. Aparat przyszedł z e-cyfrowe za 2999 zł. Ponieważ jestem posiadaczem również G11 natychmiast znałem jego menu tu zmian prawie nie ma jest dla mnie więc bardzo intuicyjny w przeciwieństwie do NEX5. Najważniejsze jednak są jego możliwości i tu bardzo miła niespodzianka. Porównywałem jego osiągi z D5markII którego sporo używam. Tu porównania prawie sprawdzają się z http://www.dpreview.com/previews/canong1x/page6.asp które studiowałem przed zakupem. Prawie gdyż w teście widzę że G1X czasem przewyższa rozpiętość tonalną MkII a wg moich prób nie do końca tak jest jednak wyniki są całkowicie porównywalne a błędy mogą wynikać nawet z kalibracji monitora. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż takich zbliżeń. Ponieważ często fotografuję gwiazdy i ich trajektorię i używam do tego obiektywu 24/1,4 Canona który wg mnie jest jednym z najlepszych szerokich kątów na świecie, pozwoliłem sobie zrobić również takie nocne porównanie i tu znów miłe zaskoczenie takie fotki również można tu wykonywać. Jakość oczywiście odbiega od pierwszego zestawu jednak są wystarczające do potrzeb internetu czy prezentacji muli medialnych. Canon z kolorami wg mnie zawsze miał problemy, szczególnie nie radził sobie z barwami ciepłymi (to oczywiście moje zdanie) tak miałem w Mk-I i obecnie w Mk-II . Problem ten został zdecydowanie poprawiony w G1X i jest już na prawdę dobrze. Aparat kupiłem z myślą o noszeniu go w kieszeni z możliwością robienia zdjęć na tyle dużych żeby można je było drukować na potrzeby również wystaw fotograficznych a więc by nie być ograniczany plikiem. Niestety aparat nie jest mały jednak do kieszeni kurtki spokojnie wchodzi nie jest też lekki, fizyka jest nieugięta :/
Podsumowując:
Świetna jakość obrazu
Bardzo dobry zakres tonalny
Wysokie użytkowe ISO
Dobre filmy HD (ale niestety bez porównania z Mk-II)
Bardzo dobry obiektyw ze świetną głębią jakkolwiek przy najdłuższej ogniskowej jakość spada (pisze o tym również "Optyczne" i tu się zgadzam)
Lampa zupełnie wystarczająca
Odchylany ekran
Świetny stabilizator
Wady - pomijając cenę
Nie taki lekki i mały jak by się spodziewać
Ciężko kciukiem operować używając jednej prawej ręki
Długa ogniskowa powinna być lepsza
Dekiel na obiektywie (czemu nie żaluzje)
Niezbyt szybki (konkurencja obecnie ma znacznie lepsze wyniki)
Życzenia:
Moim ideałem byłoby gdyby celownik optyczny miał 100% pokrycia i miał dwie informacje Potwierdzenie ostrzenia i drabinkę naświetleń. Należy również zrezygnować z silnikowego napędu wysuwu obiektywu i włożyć ręczny na pierścieniu, to obniży ciężar i pewnie potani wyrób.
Pozdrawiam
Staszek
www.bj5.bosta.com.pl