Witam,
Wpowiem sie zwiezle.
Jestem nowy na forum.
Przeczytalem wiekszosc adekwatnych watkow.
Odpowiedzi nie znalazlem.
Uwazam, ze przyklejony watek "Jaki obiektyw kupic?", jest slaby - szczegolnie jego kluczowa odpowiedz, wokol ktorej jest zbudowany.
Chcialbym zadac pytanie.
Pragnalbym uzyskac odpowiedzi od Szanownych Forumowiczow.
Mam:
- 550D;
- potrzebe zdobycia od podstaw, az po poziom sredniozaawansowany-wysoki, wyspecjalizowany umiejetnosci czynienia fotografii produktowej;
- obejmujacej przedmioty klasyfikowane jako "+/- male" (od okolo kolczyka matowego, do okolo buta biegowego);
- obejmujacej plyny w ruchu;
- fanatyczna determinacje;
- siakies takies doswiadczenie w fotografii;
Nie mam:
- obiektywu(-ów) do tego;
- doswiadczenia w tego typu fotografii;
Poniewaz wymagania moje sa duzo bardziej konkretne, niz moze sie wydawac po przeczytaniu powyzszego tekstu (ja naprawde dokladnie wiem, co mam focic, i w jaki sposob, i jest to waski przedzial focenia, chociaz zadne niszowe ekstremum), zamiast motac, zastosuje znana wiekszosci z Was zasade "o obrazku i tysiacu slow".
Do tego pije:
Na potrzeby skomplikowania sobie zycia - brak obiektywow, jakichkolwiek. Pozyczonych i wynajetych tez. To co kupie "do tego", bedzie tym, co bede uzywal. I tylko to.
Swiatlo: szybkie (bo 1/1000s i mniej). Albo 2x580ex II + doswietlenie, albo cos studyjnego, szczegoly nie sa takie istotne. Koledze na forum (innym) doradzono np. R300 HS, co jest calkiem dobrym rozwiazaniem. Zdjecia w namiocie i na stole foto. Przeznaczenie rozmiarowe, 90%<=A5, 10%A4.
Zapytanie:
Jaki mam kupic obiektyw do fotografii produktowej? Nie piszcie prosze, "Najtanszy jaki znajdziesz".
Cokolwiek kupie, chcialbym uzywac jak najdluzej, zanim sie przesiade na lepsze akcesorium. Do niczego innego nie ma sluzyc.
Budzet w dwoch przedzialach: do 1000 i do 2000 zlotych (tak, wiem, nie starczy na Canon 100mm F2.8 L IS USM Macro). Prosilbym zatem o dwie propozycje.
Jak zyc, Panie i Panowie? Jak zyc?
Dziekuje bardzo. Pozdrawiam i milego dnia.