Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: A jaki obiektyw mam kupic (macro do cropa)?

Domyślnie A jaki obiektyw mam kupic (macro do cropa)?

Witam,

Wpowiem sie zwiezle.
    Jestem nowy na forum.
    Przeczytalem wiekszosc adekwatnych watkow.
    Odpowiedzi nie znalazlem.
    Uwazam, ze przyklejony watek "Jaki obiektyw kupic?", jest slaby - szczegolnie jego kluczowa odpowiedz, wokol ktorej jest zbudowany.

Chcialbym zadac pytanie.
    Pragnalbym uzyskac odpowiedzi od Szanownych Forumowiczow.

Mam:
    - 550D;
    - potrzebe zdobycia od podstaw, az po poziom sredniozaawansowany-wysoki, wyspecjalizowany umiejetnosci czynienia fotografii produktowej;
    - obejmujacej przedmioty klasyfikowane jako "+/- male" (od okolo kolczyka matowego, do okolo buta biegowego);
    - obejmujacej plyny w ruchu;
    - fanatyczna determinacje;
    - siakies takies doswiadczenie w fotografii;

Nie mam:
    - obiektywu(-ów) do tego;
    - doswiadczenia w tego typu fotografii;

Poniewaz wymagania moje sa duzo bardziej konkretne, niz moze sie wydawac po przeczytaniu powyzszego tekstu (ja naprawde dokladnie wiem, co mam focic, i w jaki sposob, i jest to waski przedzial focenia, chociaz zadne niszowe ekstremum), zamiast motac, zastosuje znana wiekszosci z Was zasade "o obrazku i tysiacu slow".

Do tego pije:

Na potrzeby skomplikowania sobie zycia - brak obiektywow, jakichkolwiek. Pozyczonych i wynajetych tez. To co kupie "do tego", bedzie tym, co bede uzywal. I tylko to.

Swiatlo: szybkie (bo 1/1000s i mniej). Albo 2x580ex II + doswietlenie, albo cos studyjnego, szczegoly nie sa takie istotne. Koledze na forum (innym) doradzono np. R300 HS, co jest calkiem dobrym rozwiazaniem. Zdjecia w namiocie i na stole foto. Przeznaczenie rozmiarowe, 90%<=A5, 10%A4.

Zapytanie:
    Jaki mam kupic obiektyw do fotografii produktowej? Nie piszcie prosze, "Najtanszy jaki znajdziesz".

Cokolwiek kupie, chcialbym uzywac jak najdluzej, zanim sie przesiade na lepsze akcesorium. Do niczego innego nie ma sluzyc.

Budzet w dwoch przedzialach: do 1000 i do 2000 zlotych (tak, wiem, nie starczy na Canon 100mm F2.8 L IS USM Macro). Prosilbym zatem o dwie propozycje.

Jak zyc, Panie i Panowie? Jak zyc?

Dziekuje bardzo. Pozdrawiam i milego dnia.
    Ostatnio edytowane przez ruteq ; 08-01-2012 o 17:19

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeżeli chodzi o te przedziały cenowe to masz 2 bardzo dobre obiektywy. Tamrona 90/2,8 i Canona 100 macro nie L. Chociaż ja swoją 100L kupiłem za 2000

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ruteq Zobacz posta
    Witam,

Budzet w dwoch przedzialach: do 1000 i do 2000 zlotych (tak, wiem, nie starczy na Canon 100mm F2.8 L IS USM Macro). Prosilbym zatem o dwie propozycje.
    Ale na C100/2.8 macro USM starczy. Po co Ci taka wypasiona stabilizacja na statywie ? A jakość obrazka i bokeh znakomity. Jak się nie pomieścisz w pomieszczeniu to dokup C50/1.8.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Jak wyżej koledzy napisali. EF 100 f/2.8 jest bdb i tym bardziej do tego o czym piszesz stabilizacja nie jest Ci w ogóle potrzebna.
    Tamron 90mm równiez jest ostry itd., natomiast musisz w wypadku jego zakupu zainwestować tez w zatyczki do uszu, bo od brzęczenia szukajacego celu fokusa po dłuższym czasie można fiksować :-)
    Podobno dobra jest też sigma 150mm macro, ale to tylko ze słyszenia.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Budzet w dwoch przedzialach: do 1000
    Soligor/Cosina/Vivitar 100/3.5 z soczewką 1:1.
    i do 2000 zlotych
    Tamron 90/2.8, Canon 100/2.8.

Dopiero zaczyna Awatar ajma
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie

W tym budżecie to chyba najrozsądniejszy jest Tamron 90/2.8, ale myślę, że warto "zacisnąć pasa" i kupić Canona 100/2.8L (ten obiektyw wart jest każdej wydanej złotówki).

Domyślnie

Dziekuje wszystkim za sugestie.

W zasadzie ponad polowa problemu rozwiazana.
    W budzecie do 2000 PLN chyba najlepszym wyborem bedzie Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro.

Poniewaz i tak nie nalezy uzywac IS przy robieniu zdjec ze statywu, a w moim przypadku innych nie bedzie, wersja ze stabilizacja nie ma sensu.
    Takie mialem podejrzenia, ale cieszy mnie, ze je potwierdziliscie.

Mam jeszcze pewne watpliwosci do wersji do 1000 PLN, ale tu chyba kluczowa bedzie kwestia dostepnosci Cosiny w okreslonym przedziale czasu. Poniewaz to backup, nie jest sprawa priorytetowa.

Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mam jeszcze pewne watpliwosci do wersji do 1000 PLN, ale tu chyba kluczowa bedzie kwestia dostepnosci Cosiny w okreslonym przedziale czasu. Poniewaz to backup, nie jest sprawa priorytetowa.
    To fakt, jest to rzadkie szkiełko, ale na pewno warte uwagi przy swojej cenie (~400zł), a jako, że nie miałem przyjemności poznać niczego pomiędzy tym szkłem, a Canonem 100 i Tamronem 90, to w budżecie do 1000zł podrzuciłem właśnie tylko to.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Za bardzo się nie znam ale co do światła to lampy studyjne mają chyba zbyt długi czas błysku aby "zamrozić" kroplę wody czy wino nalewane do kieliszka.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jest jeszcze bardzo zacne szkiełko Canon EF-S 60mm 2.8 Macro (trochę przekracza zakres 1000 zł). Tylko do cropa - ale do 550D jest OK.
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów