nie. na taka odleglosc, ze glebia ostrosci siega od 1/2 tej odleglosci do nieskonczonosci (i nie dalej). takie, ktore dla danej przeslony pozwala uzyskac najwiekszy obszar ostrosciZamieszczone przez PORTER
Niech ktoś mnie poprawi ale z tym ostrzeniem hiperfokalnym jest tak: Masz obiektyw powiedzmy KIT, dla ogniskowej 18 mm i przesłony f8 odległość hiperfokalna wynosi ok 2 m. Ustawiasz sobie manualnie ostrość na 2 m (zakładając, że na kicie jest skala odległości, której tam nie ma). I masz wtedy głębie ostrości rozciągającą się od 1 m do nieskończoności. Am I right ?
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
na tym wlasnie polega ostrzenie hiperfokalneZamieszczone przez kami74
choc wariant bardziej uzyteczny wyglada inaczej: ustawiasz odleglosc na 2x tyle od ilu potrzebujesz ostre. i odczytujesz z podzialki (czy raczej z wydrukowanej samodzielnie tabeli GO, bo o podzialki na obiektywach ostatnio trudno) jaka musi byc dziurka, zeby tyle uzyskac dla wybranej ogniskowej
to w takim razie proszę jeszcze o wyjaśninie wprawy jasności do końca.. czy stała jasność obiektywu gwarantuje nam zawsze ustawienia f2,8 czy tak??
tutaj można ściągnąć program do wydrukowania tabelki z odległościami hiperfokalnymi:
http://www.dofmaster.com/charts.html
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
Jak masz obiektyw o stałym świetle f2,8 to możesz ustawić sobie f2,8 dla każdej ogniskowej. Jak masz stałe światło f4 to znów najmniejszą wartością jaką możesz ustawić dla każdej ogniskowej jest f4.Zamieszczone przez bartolomic
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
witajcie
To jak mam czytac ta tabele moze mi ktos podpowie
tzn tabele odleglosci hiperfokalnymi
zgury dziekuje