Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
------------------------------------------------------
Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB![]()
http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski
Nie miałem przyjemności korzystać z 70-200L f/2.8 II lecz z pierwszej j wersji i jakoś mnie nie powaliła na kolana?
Polecam 16-35 pod cropaNa pełnej klatce trochę dla mnie za szeroko, ale w firmowej 5d mk II jest zapięty właśnie 24-70. Różnicy w jakości zdjęć nie widzę... No może trochę przy okazji portretów na korzyść pełnej klatki.
Ostatnio edytowane przez Bodzius ; 10-01-2012 o 23:45
Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX
Kiedyś na cropie z 17-40mm czegoś mi brakowało. Długo myślałem czego, aż doszedłem do tego, że zakresu - bo drugi obiektyw to był 70-200 mm. Potem miałem 24-70mm, początkowo również na cropie, i tu zakres był już bardzo fajny. Nie cierpiałem też, że 24mm na APS-C wcale nie było takie szerokie, jak później na pełnej klatce. Moim zdaniem zoom 24-70mm na małej matrycy ma jak najbardziej sens. Nie każdy fotograf potrzebuje szerokiego kąta. Mi na przykład odpowiada zachowanie odpowiedniego dystansu do fotografowanych osób - bardziej, niż wściubianie szerokiego kąta pod sam nos (bo szerokim robić z odległości nie wypada, ponieważ obiekty giną w tle).
Zgadza się, a jeszcze lepiej mieć obaAle mimo wszystko z tych dwóch, pod cropa 16-35 bardziej przypadł mi do gustu. Wiadomo, że trzeba to czymś uzupełnić, stąd 85 w mojej stopce.
Każdy ma swoje upodobaniaCo nie zmienia faktu, że oba szkła generują zdjęcia o wyjątkowej jakości. A co do stałek - osobiście jeszcze nie dorosłem do nich i nie wyobrażam sobie pracy zdany tylko na nie.
Bodzius naprawde nie ma do czego dorastać, to tylko obiektywy. Nie potrzeba żadnej magicznej wiedzy a jedynie troche oswojenia z danymi ogniskowymi, a jak dobierzesz je według potrzeb to przyjdzie samo, momentalnie.
Zostałem z 35L, 135L i czasem sięgam po 17-40 i w zupełności mi ten zestaw starczy. Z czasem dołożę 85mm.
Dlugo trzymałem zoomy myślać "a moze się przyda...?" ale zupełnie niepotrzebnie. Na sam koniec poszedł 70-200, który leżał przez rok i użyłem go moze 5 razy.
Grunt to dobrać dobre ogniskowe![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII