Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Kontrastowy film bialo czarny

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak chcesz mocno kontrastowy i retro to Polypan F był jeszcze taki chiński wynalazek jak Lucky SHD lecz ten kontrast ma dosyć słaby .Ale optymalnym rozwiązaniem bedzie Tri-X Kodaka bądź HP5 Ilforda.
    Ostatnio edytowane przez mykelo ; 10-01-2012 o 11:42

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Optymalnym rozwiązaniem będzie kontrastowe wywołanie filmu w kontrastowym wywoływaczu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

albo wywolac normalnie, zeskanowac i kontrastowo obrobic.

Gdyby w latach 50tych mieli ta mozliwosc - robili by tak.

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    albo wywolac normalnie, zeskanowac i kontrastowo obrobic.
    Odpada. Gdybym chcial cyfrowo, kupilbym cyfrowke. A tak pozostaje szukanie odpowiedniego filmu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sie spytam - czy masz swoja ciemnie i wywolujesz filmy sam? Czyli od poczatku do konca analogowo i chemicznie przez siebie? Czy dajesz do wolania filmy, a potem dzialasz juz na gotowym negatywie typu dajesz do odbitek komus itd?

Te zdjecia juz sa cyfrowe. Byly skanowane i zapewne cos korygowane bylo po tym procesie (w mniejszym lub wiekszym stopniu, w zaleznosci od typu skanera, sposobu finalizacji skanu/digitalizacji).

Ja sam kiedys testowalem rozne filmy BW. Widzialem sample w necie i chcialem tego samego - okazuje sie, ze to co widzimy w necie a wlasciwosci filmu to taaaaak odlegle sprawy, ze...

No i negatywy z lat 50tych i obecne to juz nie to samo
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 10-01-2012 o 20:20

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    nie rozumiem ludzi którzy forsują negatywy jak nie potrzeba, pewnie ze jak nie ma iso 6400 to sie to robi ,ale za 500zł kupi sie prostą lustrzanke cyfrową i efekt bedzie lepszy niestety nawet kolor mozna uciągnąć a nie tylko B&W
    A widziałeś nową portrę 400?

Niestety np. piątka wypada blado w porównaniu z portrą (nawet taką popsutą forsowaniem), poza tym szum cyfrowy jest delikatnie mówiąc... nieprzyjemny

Przepraszam za dygresję, nie chcę wywoływać wojny
    Grupa Fotograficzna Kolumba 5
    http://kolumba5.tv

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zieloo Zobacz posta
    Mozna rozwinac? Tak z ciekawosci.

Robilem jedna, mam dwie NEW 160 i 400 w lodowce od miesiaca. Kiedys VC i NC uzywalem, ale nigdy nie rozmyslalem i nie czytalem o ich wyciaganiu. Wiem, ze solidnie sobie z przeswietleniami radza.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zieloo Zobacz posta

Niestety np. piątka wypada blado w porównaniu z portrą (nawet taką popsutą forsowaniem), poza tym szum cyfrowy jest delikatnie mówiąc... nieprzyjemny

Przepraszam za dygresję, nie chcę wywoływać wojny

czesc ,poczekaj bo sie zapętlimy,Portra to chyba kolor a wątek był o B&W :wink: ,zresztą osobiscie nie wiem jak sie forsuje C-41 ,pewnie ze szum cyfrowy jest nieprzyjemny , ale negatywy znowu dają ziarno duze szczególnie te wysokoczułe którego nie lubie bardzo ,pewnie ze przy zdjeciach nocnych czy w ciemnych miejscach to samo iso z analoga i cyfry bedzie ładniejsze z kliszy ,mowa o iso 100,200,400.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Mozna rozwinac? Tak z ciekawosci.
    Robilem jedna, mam dwie NEW 160 i 400 w lodowce od miesiaca. Kiedys VC i NC uzywalem, ale nigdy nie rozmyslalem i nie czytalem o ich wyciaganiu. Wiem, ze solidnie sobie z przeswietleniami radza.
    Jest bardzo tolerancyjna na niedoświetlenie, nawet bez forsownego wywołania. Iso 1600 jest dostępne praktycznie bez kombinacji. Starsze portry trzeba jednak było chociaż trochę prześwietlić, żeby uzyskać odpowiednie kolory, nowa emulsja jest znacznie lepsza pod tym względem.

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    czesc ,poczekaj bo sie zapętlimy,Portra to chyba kolor a wątek był o B&W :wink:
    Zgadza się, ale czarno-białe negatywy forsują się bardzo dobrze, od dawna i nie ma z tym większych problemów.
    Grupa Fotograficzna Kolumba 5
    http://kolumba5.tv

Bywalec Awatar KEEK
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Odpada. Gdybym chcial cyfrowo, kupilbym cyfrowke. A tak pozostaje szukanie odpowiedniego filmu.

Mowili juz koledzy. Kup jakikolwiek film cz-b. Wywolaj forsownie w rodinalu, zrob odbitke na twardym papierze. Wyjdzie Ci taki kontrast, ze bedziesz marudzil, ze za duzy. To co pokazales to nie sa kontrastowe zdjecia. To fotografie gdzie czernie sa czarne, swiatla sie swieca + szeroka gama szarosci.
    Nie wiem czemu wiekszosc dzisiejszych fotografii to albo to co przed plusem, albo to co po.
    Droga do uzyskania takich zdjec to poprawnie naswietlony i wywolany negatyw i perfekcyjnie zrobiona odbitka.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów