Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Stałkę, jak najbardziej. Bardziej uniwersalne, jako workhorse do ślubów jest wg mnie (i Goomisia) 35L, ale 24L też by się przydało. No ale my jeszcze mamy Samyangi 14, także o tym też nie zapominaj, że warto mieć coś szerszego w zanadrzu.
    No dobra czyli canon 16-35 o którym początkowo myślałem będzie zbyt ciemny? i lepiej wybrać 35L ? No dobra zakładając że kupuje 35L 1.4f to co wybrać poniżej Samyang 14mm f2,8 ? On chodzi teraz na allegro koło 1400zł więc ewentualnie mogę kupić i Samyang ale czy takim zestawem będę zadowolony ? Czy nie będzie brakowało czegoś pomiędzy te 14mm Samyanga i 35 mm Canona ? Czy da się bez tego przeżyć zakładając że mogę czasem wspomóc się Tamronem 17-50 który podobno na 28mm ma się już dobrze i nie winietuje strasznie? A wogóle czy czy tylko na stałkach wygodnie się pracuje , do tej pory miałem stałkę i zmienno ogniskowy dlatego pytam się czy wygodnie pracuje się wtedy tylko na stałkach czy jest to uciążliwe ?
    Canon 5DmII , 40D ; Canon 24mm L ; 50mm 1.4f ; C135mm 2.0f ; Samyang 14mm; 580exII, 430ex, Q DP600w, BD,Softy itp

Domyślnie

Naprawdę liczysz, że ktoś odpowie na pytania typu "czy będę zadowolony?" albo "czy nie będzie mi czegoś brakowało?"...
    Jedynie na pytanie "czy da się przeżyć" odpowiedź brzmi "tak". Ja pracuję na 24 oraz 85 i... żyję.
    Pracowałem i na zoomach i na stałkach. Na obydwu pracuje mi się tak samo, kwestia przestawienia się. Efekty na stałkach zauważalnie lepsze.
    Ostatnio edytowane przez MaD77 ; 24-04-2012 o 11:59

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaD77 Zobacz posta
    Micles - jak sprawuje się ten samyang?
    Dobrze.

Cytat Zamieszczone przez floyd26 Zobacz posta
    No dobra czyli canon 16-35 o którym początkowo myślałem będzie zbyt ciemny? i lepiej wybrać 35L ? No dobra zakładając że kupuje 35L 1.4f to co wybrać poniżej Samyang 14mm f2,8 ? On chodzi teraz na allegro koło 1400zł więc ewentualnie mogę kupić i Samyang ale czy takim zestawem będę zadowolony ? Czy nie będzie brakowało czegoś pomiędzy te 14mm Samyanga i 35 mm Canona ? Czy da się bez tego przeżyć zakładając że mogę czasem wspomóc się Tamronem 17-50 który podobno na 28mm ma się już dobrze i nie winietuje strasznie? A wogóle czy czy tylko na stałkach wygodnie się pracuje , do tej pory miałem stałkę i zmienno ogniskowy dlatego pytam się czy wygodnie pracuje się wtedy tylko na stałkach czy jest to uciążliwe ?
    Jak dla mnie 16-35 jest za ciemny, lepiej wybrać 35L + coś szerszego 2.8, i po raz kolejny : Jak dla mnie coś szerszego 2.8 = Samyang 14 2.8, inne szkła przegrywają ostrością, albo ceną. Nie będzie brakowało środka, o 24L obaj marzymy jak o zachciance, a nie jak o kolejnym must-have

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Dobrze.

Jak dla mnie 16-35 jest za ciemny, lepiej wybrać 35L + coś szerszego 2.8, i po raz kolejny : Jak dla mnie coś szerszego 2.8 = Samyang 14 2.8, inne szkła przegrywają ostrością, albo ceną. Nie będzie brakowało środka, o 24L obaj marzymy jak o zachciance, a nie jak o kolejnym must-have
    OK dzięki w takim razie za radę, więc zaczynam teraz myśleć zamiast o 16-35 o 35L 1.4F Dla pewności pójde do fotojokera aby dali mi do wypróbowania szkiełka w salonie i ewentualnie może to rozwieje moje wątpliwości.
    Nie mniej jednak dziękuje za rady . A i mam kolejne pytanie czy jako iż 35L to dość drogi obiektyw to logiczne jest i sensowne zakładanie jakiegoś filtra aby zadbać o szkło to czy tak samo ma się sytuacja w przypadku Samyanga czyli no fisheye-a chodzi mi czy na to rybie oko są filtry a jeśli są to czy się opłaca zakładać ? To ostatnie pytanie i już nie męczę szanownych kolegów
    Canon 5DmII , 40D ; Canon 24mm L ; 50mm 1.4f ; C135mm 2.0f ; Samyang 14mm; 580exII, 430ex, Q DP600w, BD,Softy itp

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez floyd26 Zobacz posta
    OK dzięki w takim razie za radę, więc zaczynam teraz myśleć zamiast o 16-35 o 35L 1.4F Dla pewności pójde do fotojokera aby dali mi do wypróbowania szkiełka w salonie i ewentualnie może to rozwieje moje wątpliwości.
    Nie mniej jednak dziękuje za rady . A i mam kolejne pytanie czy jako iż 35L to dość drogi obiektyw to logiczne jest i sensowne zakładanie jakiegoś filtra aby zadbać o szkło to czy tak samo ma się sytuacja w przypadku Samyanga czyli no fisheye-a chodzi mi czy na to rybie oko są filtry a jeśli są to czy się opłaca zakładać ? To ostatnie pytanie i już nie męczę szanownych kolegów
    W FJ to popstrykasz co najwyżej 3min (no chyba, że u Ciebie obsługa inna bo ja jak pstrykałem 24L to koleś się na mnie tak patrzył, że czułem się niechciany :P mimo, że na ladzie zostawiłem swoje 35L)
    Na Samyanga filtra nie założysz. Ja na 35L nie mam bo mi się coś zdaje, że z filtrem ma ciut gorsze osiągi. Poza tym w 35L z przodu chyba nie ma soczewki tylko szybka ochronna (tak mi się wydaje z obserwacji ), więc podejrzewam, że ew. wymiana nie jest aż tak bolesna Ale tutaj to jak chcesz. Ja mam filtr tylko na 70-200 ale to też dlatego, że znajomy jak raz pożyczył to kupił żeby mu krzywdy nie zrobić no i już mi zostawił
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Poza tym w 35L z przodu chyba nie ma soczewki tylko szybka ochronna (tak mi się wydaje z obserwacji )
    Poszperałem i jednak dementuję - od frontu są normalne soczewki.
    Tylko supertelasy mają od frontu ochronną szybkę (ale nie te nowe w wersji II)
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 24-04-2012 o 21:19 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uprawnienia umieszczania postów