Cytat Zamieszczone przez otofotograf.pl Zobacz posta
Fajna recenzja. Widzę kolejną osobę która może wspomóc mój wybór. Przemek możesz odpowiedzieć na moje wcześniejsze posty odnośnie co wybrać. Czy III czy II oraz czemu 35L jest "bardziej uniwersalny" dla fotografii ślubnej - z czym się nie zgadzam.
Jeju. Zawsze będzie dyskusja w kontekście ślubów czy 24/35/50, czy 85/100/135, czy APS-C/pełna klatka, czy stałka/zoom, i tak dalej.

W kwestii ogniskowych nie ma złotego środka. Po mojemu jak trzeba fotografować szybko i bez myślenia to 35 mm jest wygodniejsze od 24 mm, bo nie zrobi się szerokością nikomu krzywdy. Tak, można obrazek z 24 mm przyciąć, ale jest to z jakąś stratą jakości od 35 mm "z pudełka". Zestaw 35+85 mm jest nieprzypadkowo tak popularny w ślubach - z prostego powodu: jest bardzo bezpieczny. Ale jak ktoś chce zastąpić 35 mm obiektywem 24 mm lub 50 mm (bo czemu nie), i dla tej osoby będzie to podstawowe/standardowe szkło, to przecież nie ma przeszkód. Po co się spinać, że zawsze musi być szeroko. Po to ma się głowę, żeby ze sceny wyłuskać to co istotne, a nie łapać wszystkich od stóp do głów, od ściany do ściany.