Strona 72 z 96 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Mieszany widok

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To prawda, kilka lat temu dostalem dotacje - tylko dlaczego rozmawiamy o tym w tym watku a nie w watku o dotacjach?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    To prawda, kilka lat temu dostalem dotacje - tylko dlaczego rozmawiamy o tym w tym watku a nie w watku o dotacjach?
    bo się taki mariaż zrobił. Jaki sprzęt do ślubów kupić za dotację
    No i się co poniektórzy za mocno poddenerwowali IMHO

35 + 85 da się zrobić cały ślub.
    14mm, zenitary czy inne fishe to raczej dodatki na kilka zdjęć (czasem bardzo atrakcyjnych, a czasem przesadnie przerysowanych i totalnie skopanych )
    135/200 to zależy jak kto lubi. Ja jak jest wystarczająco jasno to lubię.
    24mm to raczej dla wygody lub zamiast 35L - tu też jak kto lubi. Ja miałem na jedno całe zlecenie i jest fajnie, ale dla mnie za szeroko na podstawowe szkło - wolę 35L jednak W temacie 24 to zacząłem bardziej myśleć nad TS-E, ale to jeszcze, a jeszcze
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    14mm, zenitary czy inne fishe to raczej dodatki na kilka zdjęć (czasem bardzo atrakcyjnych, a czasem przesadnie przerysowanych i totalnie skopanych )
    Ojtam ojtam Od kiedy mam 20, a Samyang płacze bo go boli, to przeszła mi nadmierna ochota na podpinanie go. Myślę, że jakby było 24, to 14 byłoby już tylko do widoczków

A co do tematu - też nie rozumiem jak można nie wiedzieć co kupić. Nie rozumiem jak można nie umieć skorzystać z internetu w celu wyrobienia sobie opinii na temat, w którym chcemy działać. Czy z nieumiejętności szukania, czy z niewiedzy że można znaleźć, czy po prostu z lenistwa albo z nietypowej mentalności.

Ja swoją wishlistę mam od meega dawna spisaną w głowie, pewnie nawet jakieś 100-200 tysia nie miałbym problemów dobrze w sprzęt rozplanować pod kątem tego co robię i będę robił do 5 lat w przód.

Domyślnie

To nawet nie lenistwo czy mentalność, ale aby cokolwiek szukać to trzeba wiedzieć gdzie i co szukać.

A za rok na allegro będzie kolejny zestaw z małym przebiegiem z dotacji

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancini Zobacz posta
    To nawet nie lenistwo czy mentalność, ale aby cokolwiek szukać to trzeba wiedzieć gdzie i co szukać.
    Nie dotyczy to tylko fotografii ślubnej, dotacji tylko wszystkich dziedzin. Na forum wiele razy można spotkać wymuszanie 1000 tematów o tym samym. No i często znajdą się obrońcy tychże ludzi

A za rok na allegro będzie kolejny zestaw z małym przebiegiem z dotacji
    Przypomina mi się sprzedający 1dmk3, jakiś czas temu miałem przyjemność takiego delikwenta spotkać. Chryste na proste pytania: "w jakich warunkach pracował" Pan odpowiadał: "muszę sprawdzić" albo "już nie pamiętam" chociaż w aukcji jak byk było "aparat posiadam od 3 miesięcy". Na pytania odnośnie ślubów reagował podobnie, a często rozłączał się by znaleźć inną bajkę.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dotacje jak widać zawsze budzą wiele emocji
    Ech, gdyby wiekszość tych "dotacyjnych fotografów" zainwestowała najpierw w kilka dobrych książek o fotografii to byłoby to z większym pożytkiem dla nich i potencjalnych klientów…
    Fotografia ślubna w Polsce jest postrzegana jako łatwe źródło zarobku - kupie sprzęt (najczęściej kiepski, bo nie starczyło z babcinej emerytury lub z dotacji) dam ogłoszenie i będe wielkim ślubnym Panem Fotografem I później ogląda się te udziwnione w Adobe PS koszmarki na Allegro itp…
    Ponieważ temat różnych dotacji znam troche "od środka" to cieszę się że Kolega Jimmy chce kupić sprzet (a nie faktury na sprzęt…) i robić to co lubi. A czy mu się uda - rynek zweryfikuje.
    Ja życze żeby osiągnął sukces i mądrze wykorzystał tę dotację na rozwój swojego biznesu
    A jeśli chodzi o sprżet to np. ja zawsze wolałem 2 korpusy z 35 i 85mm niż zoomy. Jedynym zoomem jaki używałem był 24-70/2.8. Każdy ma inne preferencje i jeśłi robisz juz zdjęcia to sam powinieneś czuć co Tobie najlepiej pasuje. A sprżet używany w dobrym stanie kupisz też na faktury bez problemu. Musisz poszukać tylko.
    Powodzenia! Marek.
    Ostatnio edytowane przez marbudzyk ; 10-04-2012 o 15:21 Powód: literówki

Domyślnie

Witam wszystkich,

Potrzebuje pomocy,
    Mam niemała zagwostkę
    W dużej mierze pytanie jest kierowane do Piotrka ponieważ zajmuje się fotografią ślubną (czytałem również jego porónanie odnośnie III do II)

Chodzi o to że przechodzę na pełną klatkę. Budżet ograniczony i to właśnie dlatego powstał ten post

Wybieram nad zestawem:
    Canon 5D II + 24L + zamiana Canon 85 f/1.8 na Sigmę 85 f/1.4

Canon 5D III + 24L + pozostanie przy starej 85 f/1.8 (dopłata 3000zł)

Na 2 opcję za bardzo nie ma kasy. Po drugie wychodzę z założenia że to pierwsza pełna klatka a człowiek cały czas się uczy, a te 150 000 klapnięć w ciągu max. 3 lat padnie więc może za 2-3 lata skusić się na III.

Korzystam z punktu centralnego AF. Wiem że III da mi jeszcze pole manewru z wyższym ISO i gdyby Canon tylko poprawił AF a czułości by pozostawił takie jak w II to napewno nie pisał bym tego postu tylko wybrał starszą wersję.

Proszę o informację od posiadaczy III ale takich którzy mieli/mają II.

Pytanie do ślubniaków. W czym 35L jest lepsze od 24L
    Przepraszam że pytania też ślubne i powinny być w innym wątku ale widzę że pare osób tu siedzi więc zadaje.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez otofotograf.pl Zobacz posta
    Witam wszystkich,

Potrzebuje pomocy,
    Mam niemała zagwostkę
    W dużej mierze pytanie jest kierowane do Piotrka ponieważ zajmuje się fotografią ślubną (czytałem również jego porónanie odnośnie III do II)

Chodzi o to że przechodzę na pełną klatkę. Budżet ograniczony i to właśnie dlatego powstał ten post

Wybieram nad zestawem:

Na 2 opcję za bardzo nie ma kasy. Po drugie wychodzę z założenia że to pierwsza pełna klatka a człowiek cały czas się uczy, a te 150 000 klapnięć w ciągu max. 3 lat padnie więc może za 2-3 lata skusić się na III.

Korzystam z punktu centralnego AF. Wiem że III da mi jeszcze pole manewru z wyższym ISO i gdyby Canon tylko poprawił AF a czułości by pozostawił takie jak w II to napewno nie pisał bym tego postu tylko wybrał starszą wersję.

Przepraszam że pytania też ślubne i powinny być w innym wątku ale widzę że pare osób tu siedzi więc zadaje.

Pozdrawiam

Zacznę może od drugiej strony. 35mm wydaje mi się bardziej uniwersalnym obiektywem. Momentami 24mm może być za szeroko dla niektórych osób.
    Jeśli nie masz pieniążków, idź w 5D markII. Mimo, że III wyszła, II to nadal bardzo dobra pucha, jeśli się zna jej wady i potrafi wykorzystać zalety. Nie będziesz miał tylu trafionych zdjęć, niemniej jednak można z tym żyć.
    Pytanie tylko, czy będziesz mieć drugi zapasowy aparat? To podstawa przy reporterce ślubnej, a napisałeś, że "przechodzisz na pełną klatkę"...
    85mm f1.8 Canona to doskonałe szkło i nie pozbywałbym się jego...
    Tak na dobrą sprawę przy ślubach powinieneś mieć prawie wszystko zapasowe, tak na wypadek - odpukać...

Duży wątek na temat sprzętu ślubnego znajdziesz na forum
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 10-04-2012 o 16:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Zacznę może od drugiej strony. 35mm wydaje mi się bardziej uniwersalnym obiektywem. Momentami 24mm może być za szeroko dla niektórych osób.
    Jeśli nie masz pieniążków, idź w 5D markII. Mimo, że III wyszła, II to nadal bardzo dobra pucha, jeśli się zna jej wady i potrafi wykorzystać zalety. Nie będziesz miał tylu trafionych zdjęć, niemniej jednak można z tym żyć.
    Pytanie tylko, czy będziesz mieć drugi zapasowy aparat? To podstawa przy reporterce ślubnej, a napisałeś, że "przechodzisz na pełną klatkę"...
    85mm f1.8 Canona to doskonałe szkło i nie pozbywałbym się jego...
    Tak na dobrą sprawę przy ślubach powinieneś mieć prawie wszystko zapasowe, tak na wypadek - odpukać...

Duży wątek na temat sprzętu ślubnego znajdziesz na forum
    Czemu wielu pisze o uniwersalności 35 nad 24.
    Z 24 możesz przekadrować na 35, z 35 już w ciasnych pomieszczeniach nie dasz rady. 24mm potrzebujesz mniejszego czasu do poprawnego naświetlenia niż w 35. Jak masz 2 body APS-C to 35 będzie już 50 a z 24 jeszcze można zrobić coś szerokiego. Mając 35mm musisz koniecznie mieć coś szerszego, ew. fisha. Przy 24 możesz "raczej" zrezygnować. Więc gdzie ta uniwersalność?

Drugie body mam i nie sprzedaje.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez otofotograf.pl Zobacz posta
    Witam wszystkich,

Potrzebuje pomocy,
    Mam niemała zagwostkę

Wybieram nad zestawem:

Pozdrawiam

Ostatnio miałem dylemat mk3 czy sprzęt oświetleniowy. Padło na to drugie. mk3 to swietna puszka ale nie zastapi wszystkiego. Może za jakiś czas.

Strona 72 z 96 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów