Strona 5 z 105 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    a mówią że kryzys mamy debilizm i jedna wielka propaganda...

Co do lampionów, dają one na tyle światła, że dasz radę zrobić przy zastanym z Twoim zestawem 35L + 5D II
    Tak na styk Tzn ~1/30-1/100 1.4 iso1600.

Domyślnie

no ja podbijam iso 2000 i gra
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moje filmy z masowego puszczania lampionów :

http://www.youtube.com/watch?v=Uo778wj6rvg
    http://www.youtube.com/watch?v=icGbamUjhhA

w użyciu Samyang 14 2.8, Sigma 20 1.8, Canon 35 1.4

Wszystko na 1/30, wszystko na pełnej dziurze. Iso można ocenić na oko, ale na 95% nie wychodziłem ponad 1600. Na 3200 na filmie, w czerniach robi się już klocek.

(nie byłem jedynym operatorem na w/w filmach, więc te ujęcia, które widać, że nie są z tego sprzętu, to nie są )

Edit : (na pierwszym od góry filmie pozostały sprzęt to : drugie 5d2 z 85 1.8, 7d z 17-50 2.8 i 60d z 10-22 na kranie, także w sumie ciężko będzie zidentyfikować co jest z jakiego sprzętu jeżeli chodzi o jakość, ale jak widać - nowa generacja puszek sobie radzi w takich lampionowych warunkach)
    Ostatnio edytowane przez micles ; 16-01-2012 o 21:39

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków / Horyniec-Zdrój

Domyślnie

Witajcie, trochę przyśpieszę wątek... mam przynajmniej taką nadzieję

Otóż im więcej przeglądam to forum tym bardziej mam większy mętlik w głowie. Od ok 3 lat robię zdjęcia po znajomych i z polecenia na ślubach i innych uroczystościach. Dodatkowo współpracuję w jedną z regionalnych gazet, fotografuję wydarzenia sportowe. Do tej pory biegałem z Canonem 5DmkII i D450 (+kit) z C 50mm 1,8 i Tamronem 28-75 2,8 i z lampą C 580 II. W zasadzie po sprzedaży kilku fantów i długiego zooma zostało mi to co wymieniłem wyżej+kilka akcesoriów. Posiadam 20,500 zł do przeznaczenia na słoiki i dodatkowe body + akcesoria (rozważam sprzedaż d450 i T 28-75) Zastanawiałem się nad wymianą D450 na 7D lub na 50D, kupnem jakiegoś białego zooma ze stajni Canona serii L i Canona 28-70 L, do tego stałkę 85 1,8 ,Samyang 8mm i co dalej? Nie wiem co wybrać szerokiego.
    5DmkII chciałbym przeznaczyć na śluby a 7D lub 50D na jakieś szybkie akcje no i jako 2 body do ślubów. I tu pytanie co założyć na ślub przy takim zestawie FF i APS-C. Nie mogę zdecydować się co do stałek, zoom jak na razie jest dla mnie bezpieczniejszy. Jak Wy skompletowalibyście swój sprzęt przy takim stanie posiadania i budżecie? Czekam na propozycje od doświadczonych kolegów :-)

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

50d będziesz używał tylko do piłki ręcznej i koszykówki. Resztę będziesz walczył piątką, bo (jak dla mnie) jest przepaść jakościowa pomiędzy tymi sprzętami.

7d jeszcze nie obczajałem aż na tyle, żeby powiedzieć jak wygląda w stosunku do 5d2, ale podejrzewam, że byłoby lepiej. Jednakże w twojej sytuacji zastanawiałbym się chyba prędzej nad jakąś używaną jedynką, żeby mieć reporterskiego woła roboczego i na warunki atmosferyczne/etc w stylu "gdzie piątka nie pójdzie tam jedynkę pośle".

Fish już chyba ludziom przeszedł z mody, ostatnio rzadko kiedy trafiam na fajną galerię ślubną z fotami z fisha, ale jak musisz...

50 1.8 może zostać, strasznie lekkie, strasznie małe, strasznie tanie, a czasami przydatne. Żałuję że swoją sprzedałem i będę polował na jakiś egzemplarz za 150zł w najbliższym czasie

85 1.8 jak najbardziej

70-200 jak najbardziej

28-70 - standardowo polecam zamiast tego 35L.

Z szerokim jest problem, bo albo jest C14 za chyba 9koła, albo jest 17-40 ze światłem 4.0, albo nie-Canony które też zaczynają się "tylko" od 17, albo manualny Samyang, który jest wg mnie najlepszą opcją.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków / Horyniec-Zdrój

Domyślnie

Jeśli chodzi o sport to głównie piłka nożna, a jak wiemy z pogodą różnie bywa, chociaż na hali zimą też działam.

Sugerowałem się 7D ze względu na szybkość, sporo fotorepów go poleca. Czytałem też trochę o "jedynce" i nawet szukałem go ale jest bardzo mało ofert sprzedaży. Kupno C14 odpada, za drogie, wole pokombinować jeszcze ze szkiełkami, rozumiem że jasnego zooma odradzacie? A możesz coś szerszego od 28-70L ?

Jeśli chcesz to sprzedam Ci C 50 1,8 rozbite na 2 części za gorsze

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nożną kilka razy robiłem 5d2+70-200 2.8 i jakoś przebolewałem, ale nie ukrywam, że wychodziło z tego mniej zdjęć niż jak robiłem 50tką, dlatego musisz zdecydować :
    5d2 - mniej fot, ale fajowa jakość
    50d/7d - duużo fot, 90% gwarancja uchwycenia momentu który nasz mózg założył, że chcemy uchwycić, ale cropowy obrazek (nie wiem po prostu jak tam u ciebie z akceptowalnością takiego, dlatego tak cały czas piszę asekuracyjnie)
    1d - jakościowy kompromis (oczywiście jeżeli mowa tutaj o modelach "o jeden-dwa niższych" niż najwyższe obecnie w sprzedaży numerki, ale za to dochodzi ci pancerność + jeszcze lepszy af, szybkostrzelność...

Zależy po prostu jak bardzo ci na tej piłce zależy. Jak "na odpierdut" to nawet i 40d styknie (nie ma dużych różnic - obrazek taki sam, jedyny sens dopłaty to 3x większa rozdzielczość wyświetlacza)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków / Horyniec-Zdrój

Domyślnie

Jeśli chodzi o sport to taki dodatek i sprawa drugorzędna, podstawą będą tu fotoreportaże ze ślubów, imprez itp więc może nad tym się skupmy Zależy mi na tym żeby za założony budżet kupić możliwie najlepszy sprzęt, jeśli nie nowy to z pewnego źródła (sporządzona umowa kupna-sprzedaży z potwierdzeniem źródła zakupu)

Coś już napisał Awatar drac
    Miasto
    Bytów

Domyślnie

micles podoba mi się twój tok rozumowania Proszę doradź mi czy warto kupić 5d po sprzedaniu 50d a może 7d? Chciałbym wyskoczyć na jakiś ślub a tak poza tym to architektura, krajobraz i ludzie. Piszesz że jest przepaść między jakością 50d a 5d. Dopowiedz coś jeszcze
    Canon 5D, C50/1.4, METZ 58

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków / Horyniec-Zdrój

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drac Zobacz posta
    micles podoba mi się twój tok rozumowania Proszę doradź mi czy warto kupić 5d po sprzedaniu 50d a może 7d? Chciałbym wyskoczyć na jakiś ślub a tak poza tym to architektura, krajobraz i ludzie. Piszesz że jest przepaść między jakością 50d a 5d. Dopowiedz coś jeszcze
    Zostaw sobie to D50 i zainwestuj najpierw w szkła, po wymienia podobnie jak ja na pewno zauważysz brak szkieł bo widzę że masz w zasadzie tylko 50mm 1,4, ja teraz mam niewiele więcej bo 28-75 i 50mm 1,8 i inwestuję w szkła na nowo

Strona 5 z 105 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów