Strona 59 z 105 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

ja akurat swojego wysłałem bo sie z lekka zurzył, a nie dlatego że go popsułem rzucać szkiełkami nie mam zamiaru, wbijać gwoździ takźe więc wszystko wedle potrzeb
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Goomis - guzik mnie obchodzi zafarb szkła skoro jest postprocess więc argument mało powazny, kolejna sprawa, że jakbym miał tylko patrzec iż posiadam body canona i musze być mu wierny w kwestii szkieł to tez do mnie nie przemawia. Nie napisałem nigdzie, że 85L nie nadaje sie do pracy. Zrobiłem 85L może 5 strzałów, szybka to ona nie jest i moja 50tka sigmy zjada ją szybkością na śniadanie, poza tym jak sam zauważyłeś mam 5D, może tutaj leży problem. Nie generalizuje tylko robię zdjęcia, guzik mnie obchodzi czym je zrobię bo dla mnie liczy sie efekt, a czy wykonam zlecenie Heliosem za 20 zł czy Canonem za 8 koła mnie, jak i klienta mało to obchodzi. Każde zdjęcie i tak przepuszczam przez LR. Znam wartośc szkieł klasy L ale nie jestem "omamiony" koniecznościa posiadania w plecaku tylko takich szkieł.
    postprocess postprocessem ale ja bym chciał mieć równy WB na zdjęciach zrobionych w odstępie sekund na 35mm i 85mm a nie wyprowadzać balans dla każdego z osobna. A czasem walczę z dziwnym zafarbem samyanga i pół godziny żeby go dociągnąć do tego co mam od razu na szkłach Canona. Co jeszcze śmieszniejsze nie jest on zawsze równy. Wkurza mnie to przy kilku zdjęciach a co dopiero jak bym miał się cackać z większą ilością.
    Mnie obchodzi czym zrobię zdjęcie bo ma to wpływ na wygodę mojej pracy zaczynając od momentu przed naciśnięciem spustu (np. AF) jak później w postprocesie. Jasne, że klient nie zauważy różnicy między zdjęciem zrobionym 85L, sigmą 85/1.4 i Canonem 85/1.8. Sęk w tym, że ja to robię też dla swojej przyjemności, a nie "klepię kotleta" Również omamiony nie jestem. 1.8 mi w większości wystarcza, niestety miałem 85L kilka dni a nie na "5 strzałów" i to był błąd Bo to szkło jest genialne. Równie ostre, albo nawet ostrzejsze na 1.2 co moja 85 na 1.8 (której ostrości nie brakuje ani trochę) i 1EV "jaśniejsze". Jeżeli mam wymieniać bardzo dobre 1.8 na coś innego to wolę na świetne 85L niż na też bardzo dobrą sigmę.

Cytat Zamieszczone przez greg01 Zobacz posta
    Jesli bys czytal ze zrozumieniem to nie pisal bys tych bzdur , bez urazy:wink:. Jesli nie zauwazyles.. mowa jest o sigmie 85/1.4 wiec twoje teorie ogolnie o sigmach mnie nie interesuja. Jesli masz cos do powiedzenia sensownego na temat tego obiektywu oprocz domyslow to bardzo prosze bo jezeli nie to wyglada to troche smiesznie.. i w tym wypadku to ja ciebie nie moge traktowac powaznie:grin: to po pierwsze.
    Pokaż mi gdzie są wypisane bzdury. Patrzysz na to bardzo wąsko bo interesuje Cię jeden obiektyw. Myślisz, że on jedyny jest wolny od problemów całej reszty? Testowałem 70-200, 120-300 i 50. Ciekawe czemu na 350D było ok, a na 40D i 1DmkIII zdjęcia wyglądały jak robione przez pończochę, a rok później na te samej 40D te same szkła były ok a na 5D2 już nie?
    Masz jakieś sensowne argumenty na moje wypowiedzi czy tylko dalej machasz i tupiesz nóżkami bo moje argumenty nie zgadzają się z Twoimi?

Po drugie gdybym pracowal na dwoch omawianych obiektywach nie podjal bym tematu bo i po co? dla mnie non sens... Troche widzialem sampli z tych dwoch szkiel, dzieki czemu mam pewne zdanie na ich temat ale piszac tu na forum chcialem tez uslyszec co maja do powiedzenia uzytkownicy, powtarzam uzytkownicy jednego jak i drugiego obiektywu lub ludzie normalnie podchodzacy do sprawy. Co wiecej uwazam ze jestes zbyt nerwowy aby mozna prowadzic z toba luzna i rzeczowa dyskusie bez emocji, to jest wlasnie zmora kazdego forum poniewaz niektorym sie wydaje ze wszystkie rozumy pozjadali. Wydaje mi sie tez ze cie jakos urazilem lub zdenerwowalem, jesli tak to prosze o wybaczenie..
    Widzisz i tu jest między nami różnica. Ty widziałeś tylko sample w internecie, ja oboma szkłami robiłem zdjęcia. Co prawda 85L miałem na całe zlecenie i potem jeszcze 2dni a sigmą tylko w sumie z godzinę/półtorej. Zastanów się więc kto wypisuje bzdury, lub też teorie wyssane z palca i kto tu jest, jak sam to podkreśliłeś użytkownikiem
    Nie nie uraziłeś mnie. Raczej śmieszy mnie Twoja postawa. Rozpoczynasz jedną dyskusję, wywołujesz jakieś kłótnie i sam tematu nie kończysz, po czym nagle przeskakujesz na inny, stawiasz jakąś tezę i komentarze jej przeciwne uznajesz za śmieszne i za wypisywanie bzdur, przyjmując jedynie te zgodne z Twoimi. To nie jest dyskusja, dlatego wydajesz mi się niepoważny.

Ja niestety tematu krotkich ogniskowych nie znam bo przygode z fotografia slubna dopiero zaczynam ale nie oznacza to ze jestem kompletnym laikiem bo aparat w dloni mialem i to nie jeden raz i tak sie sklada ze jakies sukcesy fotograficzne tez by sie znalazly. Wiec jesli nie jestem dla ciebie odpowiednim partnerem do rozmow to z calym szacunkiem ale nie bede tego przezywal a tym bardziej sie z czego kolwiek tlumaczyl.
    85mm cz 135mm to krótkie ogniskowe?
    Gratuluję i życzę następnych. Pokory również i słuchania różnych stron wypowiedzi, nie tylko tych zgodnych z Twoim tokiem myślenia.
    P.S.
    Możesz się też sugerować moim wiekiem. Nie martw się, śluby robię od 5lat. Firmę prowadzę od 3. Osiągnięcia różne też mam, co akurat tutaj nie ma nic do rzeczy.

Jak przymykasz to obrazek pewnie wymiata..? Chetnie bym kiedys potestowal to szklo i zrobil konkretne porownanie z c85/1.8
    Jak chcesz porównywać przymkniętą sigmę do w pełni otwartego Canona 1.8 to powodzenia, bo jest to bezcelowe.

P.S. 85L bez przymykania wymiata ostrością, która już jest na poziomie mojego 1.8, a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że trochę lepsza.
    Z tego co robiłem na sigmie to tak cukierkowo nie było. Ta co miałem w rękach była bardziej miękka niż mój 1.8 (w pełni otwarta) na 1.8 była tak samo ostra, ew. odrobinę lepsza. 85USM@2.0, sigma 85@1.8, 85L@1.2 na tych przysłonach te obiektywy reprezentują zbliżoną do siebie ostrość (jeszcze raz Tobie napiszę, opieram się o zdjęcia które sam wykonałem, a nie sample z internetu po 800px na dłuższym boku)

Wielkie dzieki za odpowiedz, takie posty az przyjemnie czytac, zero domyslow. Rzeczowa wypowiedz uzytkownika majca uzasadnienie ktora na domiar tego potwierdza moja cicha teorie o tej sigmie.
    Pzdr:grin:
    Ostatni raz podkreślę to co napisałem już wcześniej. Opinie przychylne Twojej są super, natomiast te przeciwne są bzdurami. Taki to jest poziom tej niby "dyskusji". Ja swoich wypowiedzi nie opieram o sample z internetu tak jak Ty. Niestety jak widać skoro jest to sprzeczne z Twoimi spostrzeżeniami to są to bzdury.
    Poza tym kolega wyraźnie napisał, że porównania do 85L nie ma. Ja niestety mam.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Nie mam zamiaru z nikim walczyc na slowa ani przekamarzac sie dlatego tez nawet nie doczytalem twojego ostatniego posta do konca bo szkoda na to mojego czasu. Co do twojego userstwa :-) to albo nie doczytalem albo nie napisales o tym. Mogles odrazu zaczac z tej beczki, ze miales i co stwiedrdziles ale nie napisales o tym wiec sam juz nie wiem co o tym myslec :-) Nagle sie okazuje ze fociles obydwoma... jak dla mnie temat zamkniety.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Bardzo proszę o zakończenie tego bezproduktywnego bicia piany.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie mam zamiaru z nikim walczyc na slowa ani przekamarzac sie dlatego tez nawet nie doczytalem twojego ostatniego posta do konca bo szkoda na to mojego czasu. Co do twojego userstwa :-) to albo nie doczytalem albo nie napisales o tym. Mogles odrazu zaczac z tej beczki, ze miales i co stwiedrdziles ale nie napisales o tym wiec sam juz nie wiem co o tym myslec :-) Nagle sie okazuje ze fociles obydwoma... jak dla mnie temat zamkniety.
    Nie mam w zwyczaju wypowiadać się i wystawiać oceny sprzętu którego nie miałem w ręku.
    Tu jest dosyć sporo moich zdjęć z 85L
    Regulamin pkt 8.(reportaż tej pary też ma sporo zdjęć z tej eLki)
    Z sigmy nie mam już na dysku bo tylko testowałem i zrobiłem z 30 zdjęć.
    sigma jest dobra, ale 85L jest lepsze.
    Do tego dochodzą problemy z AFem itd. Ja dziękuję, wybieram 85L.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 14-03-2012 o 20:59
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Nawet w ferworze dyskusji nie należy wstawiać zdjęć podpisanych komercyjnie.Reg. pkt 8.
    Zdjęcia usunąłem.

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    ...Ciekawe czemu na 350D było ok, a na 40D i 1DmkIII zdjęcia wyglądały jak robione przez pończochę, a rok później na te samej 40D te same szkła były ok a na 5D2 już nie? ...
    Ty piszesz o sigmie a ja to samo miałem z canonem 28/1,8, którego miałem 2 szt i byłem zmuszony go oddać, więc jak widzisz canon też ma problemy na tym poziomie

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Witam, mam wielki dylemat i prośbę o pomoc od bardziej doświadczonych. Do tej pory fotografowałam bardzo amotorską lustrzanką canon 450 d do której podpinałam 50 /1.8 mam też kita ale mógłby dla mnie nie istniec, światło 5.6 Fotografuję przede wszystkim portrety, fashion i zaczynam śluby, na razie nie komercyjnie ale mam kilka zlecen na przyszły sezon.. Mam do wydania kwotę 16000 tys zł. Muszę skompletowac sprzęt który będzie mi służył dosć długo. Mam dylemat czy kupić 7d czy już pełną klatkę i jakie obiektywy... Do tej pory pracowałam tylko na stałce. Może canon 24 70 2.8 ale nie miałam go jeszcze w ręce a za bardzo nie mam już czasu na myślenie. A i muszę jeszcze uwzględnić w tej kwocie lampę błyskową bo nie mam ... Proszę o szybkie podpowiedzi bo już mam głowe jak balon...
    450d -50 1.8 i kicior 18-55

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Kup 5D MK II 24 lub35/1,4 85/1,8 i EX580II lepszego zestawu nie znajdziesz, chyba że jednak zdecydujesz sie na zooma 24-70/2,8 to zostanie Ci jeszcze na jedno szkiełko

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Kup 5D MK II 24 lub35/1,4 85/1,8 i EX580II lepszego zestawu nie znajdziesz, chyba że jednak zdecydujesz sie na zooma 24-70/2,8 to zostanie Ci jeszcze na jedno szkiełko
    dokładnie tak bym zrobił: 5dII + 24L +85/1,8

Strona 59 z 105 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów