Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Michał - 85mm za szeroko, prosze Cię... wejdzie jakiś amator i po przeczytaniu Twojego posta bedzie szukał 400/2,8 do portretu co mu nie będzie przerysowywać :P
    Nie dalej jak 2 dni temu obrabiałem foty z sesji i zdjęcia 85tką podobały mi się tylko przy kadrach "od pasa" albo szerzej. Te popiersiowe już zacinały o przerysowane. 400 może nie, ale 135 owszem (albo 70-200 2.8, ale to tylko z 5d3 (iso) )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Nie dalej jak 2 dni temu obrabiałem foty z sesji i zdjęcia 85tką podobały mi się tylko przy kadrach "od pasa" albo szerzej. Te popiersiowe już zacinały o przerysowane. 400 może nie, ale 135 owszem (albo 70-200 2.8, ale to tylko z 5d3 (iso) )
    A wydawało mi się ,że kadry podobają się ze względu na treść i to co pokazują a nie to czym były robione. To zakrywa trochę o onanizm sprzętowy i szukanie dziury w całym.
    ...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mojlo Zobacz posta
    A wydawało mi się ,że kadry podobają się ze względu na treść i to co pokazują a nie to czym były robione. To zakrywa trochę o onanizm sprzętowy i szukanie dziury w całym.
    Napiszę bardziej wprost, bo widzę że ktoś szuka dziury w całym : musiałem odrzucić kilka potencjalnie dobrych zdjęć przez to, że osoba na zdjęciu miała przerysowaną twarz, z powodu zastosowania za krótkiej ogniskowej/podejścia zbyt blisko.

Uzależniony

Domyślnie

I dochodzimy do sedna. Czym jest fotografia ? Klepaniem na oślep iluś (set, tysięcy) zdjęć, aby wybrać kilka w których udało się nic nie skopać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Napiszę bardziej wprost, bo widzę że ktoś szuka dziury w całym : musiałem odrzucić kilka potencjalnie dobrych zdjęć przez to, że osoba na zdjęciu miała przerysowaną twarz, z powodu zastosowania za krótkiej ogniskowej/podejścia zbyt blisko.
    To już inaczej brzmi, czyli wina fotografa a nie obiektywu. Z twojej wcześniejszej wypowiedzi można było wywnioskować ,że 85 jest be do ciasnych portretów. Nie uważam aby 85 było krótką ogniskową, to bdb obiektyw portretowy i na ślubach sprawdza się świetnie. A przerysowanie nie jest niczym negatywnym, przy niektórych twarzach działa nawet na korzyść fotografowanej osoby. Według mnie zarówno 85 jak i 135 świetnie nadja się do portretu, kwestia gustu a i tak większość osób nie była by w stanie ocenić bez exifa jaką ogniskową było robione zdjęcie.
    ...

Uprawnienia umieszczania postów