Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Mieszany widok

Domyślnie

Witam serdecznie brać canonowską

Jak wielu innych napiszę co mam:
    - 450 d + canon 18-200 mm 3,5-5,6 + canon 50 mm 1,4
    Planuję wymienić body na 7D (focę dużo sportu). W związku z wymianą body chciałbym dokupić jakieś szkiełka, bym mógł cykać śluby. W moim kręgu zainteresowań jest:
    - canon 28 mm 1,8
    - i ewentualnie jakiś fish-eye
    - no i oczywiście lampa

Co powiecie o takim zestawie. Proszę o ewentualne sugestie.

Pozdrawiam, G

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c-a Zobacz posta
    Witam serdecznie brać canonowską

Jak wielu innych napiszę co mam:
    - 450 d + canon 18-200 mm 3,5-5,6 + canon 50 mm 1,4
    Planuję wymienić body na 7D (focę dużo sportu). W związku z wymianą body chciałbym dokupić jakieś szkiełka, bym mógł cykać śluby. W moim kręgu zainteresowań jest:
    - canon 28 mm 1,8
    - i ewentualnie jakiś fish-eye
    - no i oczywiście lampa
    G
    Prawdą jest, co piszą inni, że 2 body się przydają - na wszelki wypadek. Choćby nawet to drugie miało leżeć w torbie.
    450d - fajny aparat, ale ISO 1600 czasami jest za mało, szczególnie z ciemnym zoomem 18-200. Jeśli nie wymienisz tego zooma na nic jaśniejszego, to nawet z 7d będziesz musiał dużo błyskać - polecam zaopatrzyć się w filtry ocieplające do lampy błyskowej (koniecznie!) i zestaw różnych dyfuzorów (na różne okazje), przyda się też sensowna książka o błyskaniu (np. Neil van Niekerk "Lampa błyskowa w fotografii ślubnej").
    - co do samego 18-200 nie wypowiem się, bo nie miałem, aczkolwiek jestem mocno sceptyczny jeśli chodzi o szkła o tak szerokim zakresie. Za to na pewno byłem bardzo zadowolony z 18-55 IS (kitowe szkło, do nabycia za ok 200-300 zł).
    - canon 28 1.8 - fajnie, może być też Sigma 30 1.4 (o ile nie jesteś sigmofobem).
    - fisheye - jedyne "słuszne" rozwiązanie pod cropa to samyang, szczególnie że rybą robi się kilka ujęć na reportaż. Trzeba pamiętać tylko, że używalny jest od f5.6. A więc ciemno, a im szerszy kąt, tym trudniej doświetlić scenę lampą na aparacie.
    - lampa - może 580 EX II? Droższa niż np 480-tka, ale silniejsza (nie tylko silniejsza moc błysku, ale także szybsze ładowanie) - a zapewne będziesz potrzebować silnej lampy. Moim zdaniem, słabszymi szkłami i nawet amatorskim (jak 450d) aparatem zrobisz ładne zdjęcia, jeśli masz dużo światła - najlepiej dużo zastanego. W kościele i na sali musisz znaleźć swój patent na naprawdę dobre doświetlanie.
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobesi Zobacz posta
    - co do samego 18-200 nie wypowiem się, bo nie miałem, aczkolwiek jestem mocno sceptyczny jeśli chodzi o szkła o tak szerokim zakresie. Za to na pewno byłem bardzo zadowolony z 18-55 IS (kitowe szkło, do nabycia za ok 200-300 zł).
    - canon 28 1.8 - fajnie, może być też Sigma 30 1.4 (o ile nie jesteś sigmofobem).
    - fisheye - jedyne "słuszne" rozwiązanie pod cropa to samyang, szczególnie że rybą robi się kilka ujęć na reportaż. Trzeba pamiętać tylko, że używalny jest od f5.6. A więc ciemno, a im szerszy kąt, tym trudniej doświetlić scenę lampą na aparacie.
    - lampa - może 580 EX II? Droższa niż np 480-tka, ale silniejsza (nie tylko silniejsza moc błysku, ale także szybsze ładowanie) - a zapewne będziesz potrzebować silnej lampy. Moim zdaniem, słabszymi szkłami i nawet amatorskim (jak 450d) aparatem zrobisz ładne zdjęcia, jeśli masz dużo światła
    18-200 na 18stce daje radę w jasnych pomieszczeniach, więc można używać jako szeroki kąt, ale tylko z doświetleniem podczas dłuższych imprez.
    Stałkę 50 mm 1,4 założyłbym na drugie body.
    Generalnie chodzi mi co lepsze: 24-70 czy 17-55. Oba są w podobnej cenie. I czy: sprzedać 18-200 i zaopatrzyć się w jeden z tych powyżej, czy dokupić jeden z nich do posiadanych już obiektywów.
    Co do lampy, to myślałem o 430 EXII.

Uprawnienia umieszczania postów