Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    boom na śluby to był jakies 3-4 lata temu teraz jest boom na fotografów (np dofinansowania z UP na dział gosp.), ale mam nadzieje że 2-3 lata i wróci wszystko do normy pozostana najlepsi i szara strefa
    Szara strefa - w naszym fachu chyba nikt jej nie lubi. Poniekąd nie mamy na nią wpływu jednakże może klientów uświadamiać choć trzeba ostrożnie. Spadek zleceń odczułem i myślę, że nie tylko ja. Fotoziutek zrobi za 300 zł całośc za 600 z filmowaniem więc dlaczego Panu mamy zapłacić 3 razy więcej? Takie jest podejście ludzi i z tym trzeba "walczyć" chyba najmocniej
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Szara strefa - w naszym fachu chyba nikt jej nie lubi. Poniekąd nie mamy na nią wpływu jednakże może klientów uświadamiać choć trzeba ostrożnie. Spadek zleceń odczułem i myślę, że nie tylko ja. Fotoziutek zrobi za 300 zł całośc za 600 z filmowaniem więc dlaczego Panu mamy zapłacić 3 razy więcej? Takie jest podejście ludzi i z tym trzeba "walczyć" chyba najmocniej
    To prawda trochę mniej zapytań/zleceń, wystarczy wejść na lokalne ogłoszenia i każdy, kto dostał pod choinkę lustro się ogłasza. Ceny - od free do 700-800 i oczywiście oddają wszystko co zrobią. Sam nie jestem zawodowo ślubnym fotografem, stała praca w aptece. Fotografia to moja pasja . Pewnie nie jeden nazwał by mnie "fotoziutkiem" ale nie rusza mnie to. Ceny staram się mieć na poziome lokalnych - "naj" - 100/200 zł (przecież nie mogę się cenić jak "pro"). Biorą mnie Ci którym podobają się zdjęcia. Nie mam parcia na robienie 4 ślubów w miesiącu bo mam stała pracę, staram się oddać materiał zrobiony jak najlepiej jak potrafię zarobione pieniążki inwestuje w siebie i sprzęt i podatek
    Może kiedyś tylko to będę robił (mam taka nadzieję) ale nie mam zamiaru pchać się na rynek z marną jakością, jak dorównam tym najlepszym w 80% to może wtedy. Teraz ciągle się uczę wydaje mi się, że mam zdrowe podejście do czegoś, co jest odpowiedzialnym zajęciem.

D więc dlaczego Panu mamy zapłacić 3 razy więcej?
    Bo potem zrobienie samego pleneru (bo ten, za który zapłaciliście jest "niereprezentacyjny") będzie Was kosztowało 2x tyle
    W zeszłym roku było kila zleceń na sam plener - trzeba było poprawić poziom wynajętego fotografa, który zmarnował komuś najważniejszą chwile w życiu (oficjalne zeznania młodych)
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

[QUOTE=firtiris;1036581] i podatek
    Możesz coś szerzej rozwinąć o tym podatku jak to u Ciebie wygląda;-) ?
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Domyślnie

[QUOTE=manfred1;1036794]
    Cytat Zamieszczone przez firtiris Zobacz posta
    i podatek
    Możesz coś szerzej rozwinąć o tym podatku jak to u Ciebie wygląda;-) ?
    Zazwyczaj biorę 1 ślub na miesiąc. Podpisana umowę-zlecenie daje księgowej a ona podczas rozliczania podatku za rok wpisuje kwotę do opodatkowania w odpowiednia rubrykę jako dodatkowy dochód chyba pit 36 lub 37.
    http://podatki.gazetaprawna.pl/artyk..._o_dzielo.html
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

[QUOTE=firtiris;1036877]
    Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta

Zazwyczaj biorę 1 ślub na miesiąc. Podpisana umowę-zlecenie daje księgowej a ona podczas rozliczania podatku za rok wpisuje kwotę do opodatkowania w odpowiednia rubrykę jako dodatkowy dochód chyba pit 36 lub 37.
    http://podatki.gazetaprawna.pl/artyk..._o_dzielo.html
    Czy w takim razie mogę tak kombinować. Moja żona prowadzi działalność gospodarczą. W swojej działalności ma zapisane punkty PKD 18.12.Z, 47.99.Z oraz 74.20.Z Czy w takim razie może podpisać umowę z PM a mnie wynająć na umowę zlecenie abym wykonał reportaż ślubny?
    Nie wiem jak sie to ma do składek ale ja pracuję w firmie i póki co mam składki zusowskie i chorobowe odprowadzane.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony

Domyślnie

To może inaczej, dlaczego uważasz że Ci tani nie płacą podatków, zus'u itd ?
    Wystarczy być na etacie, pozostaje tylko zdrowotny do zapłacenia, a działalnością zajmować się poniekąd w weekendy bez parcia na zysk, co najwyżej generując zyski na rozbudowę sprzętu. I nie koniecznie za jedno zlecenie brać równowartość którejś z eL'ek.

Walczyć to trzeba z ceną litra paliwa i jakoś chętnych do tej walki nie ma

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Wystarczy być na etacie, pozostaje tylko zdrowotny do zapłacenia, a działalnością zajmować się poniekąd w weekendy bez parcia na zysk, co najwyżej generując zyski na rozbudowę sprzętu.
    nie podajesz swojego wieku, ale sądze ze młody jestes;-) ja wlasny "biznes" prowadze juz blisko 20 lat i wiem że 9 na 10 tych etatowych pracowników nie opłaca nalezności z tych wekendowych dochodów
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    nie podajesz swojego wieku, ale sądze ze młody jestes;-) ja wlasny "biznes" prowadze juz blisko 20 lat i wiem że 9 na 10 tych etatowych pracowników nie opłaca nalezności z tych wekendowych dochodów
    A dziękuję, młody duchem zawsze
    każdy niech ocenia wg. siebie ale to nie temat tego wątku.
    odniosłem się tylko do wrzucania wszystkich do jednego wora, ale kij ma dwa końce, a uprawianie czarnego marketingu nie jest kluczem do sukcesu.

Dobry fotograf wybroni się nie tym co posiada w torbie, tylko zadowolonym klientem, który przyciągnie kolejnego. Ale jak zlecenia się kończą to winę szuka się u innych, nie u siebie.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Wystarczy być na etacie, pozostaje tylko zdrowotny do zapłacenia, a działalnością zajmować się poniekąd w weekendy bez parcia na zysk, co najwyżej generując zyski na rozbudowę sprzętu. I nie koniecznie za jedno zlecenie brać równowartość którejś z eL'ek.

Walczyć to trzeba z ceną litra paliwa i jakoś chętnych do tej walki nie ma
    Ta jasne biorą tacy 300-500 zł zapłaca składkę zdrowotną 230 zł, podatek dochodowy od umowy, album/fotoksiążka + płyty uważasz, że dokładają z pensji do interesu? Wątpie w to mocno. U mnie w rejonach Ci tani robią to na "lewo" aby uniknąć płacenia bo tak latwiej, niech inni "frajerzy" płacą. Poza tym dla mnie wołanie 300 zł za tak poważne zlecenie jakim jest ślub/wesele i "wciskanie" na ogół marnej twórczości która woła o pomste do nieba, jest kpiną z klienta. Rynek jest wolny i sam zweryfikuje takich "pseudo" ślybnych fotografów. Jak już ktos napisał powyżej, zostaną Ci najlepsi i co będa potrafili dostowsować się do rynku.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Uzależniony

Domyślnie

Ta jasne biorą tacy 300-500 zł zapłaca składkę zdrowotną 230 zł, podatek dochodowy od umowy, album/fotoksiążka + płyty uważasz, że dokładają z pensji do interesu? Wątpie w to mocno. U mnie w rejonach Ci tani robią to na "lewo" aby uniknąć płacenia bo tak latwiej, niech inni "frajerzy" płacą. Poza tym dla mnie wołanie 300 zł za tak poważne zlecenie jakim jest ślub/wesele i "wciskanie" na ogół marnej twórczości która woła o pomste do nieba, jest kpiną z klienta. Rynek jest wolny i sam zweryfikuje takich "pseudo" ślybnych fotografów. Jak już ktos napisał powyżej, zostaną Ci najlepsi i co będa potrafili dostowsować się do rynku.
    Nie przesadzajmy. Czy podchodzisz do tematu tak, że jedno zlecenie na miesiąc i masz opłacone zusy, podatki,przedszkole, rate za mieszkanie i święty spokój do końca miesiąca, bo znalazłeś klienta co Tobie to opłaci ?

pomnóż ilość zleceń. Wystarczy płyta CD z jpg'ami
    - jeżeli to wystarczy, jeżeli klienta tylko na to stać.
    4 weekendy i masz drugą pensję na czysto, jeżeli to połączysz z tym co wcześniej pisałem.

Ten rynek jest wolny, są klienci co popukają się w głowę słysząc ile musieli by dać, a nigdy tyle nie dadzą, choć byś im dawał album w złotej oprawie. To nie są klienci dla Ciebie choć byś i był (czego Tobie życzę) mega profi, słynnym fotografem. Ale jeżeli to jest dla Ciebie konkurencja, to rzeczywiście masz problem i musisz się dostosować :wink:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów