Strona 95 z 105 PierwszyPierwszy ... 45859394959697 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 941 do 950 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Domyślnie

ściąłeś moje morale...

Domyślnie

Zastanawiam się czy te 3 obiektywy wystarczą, nie będę miał nic o ogniskowej 50mm.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez faiozo Zobacz posta
    hej. dziękuję za szybką odpowiedź. Wezmę oczywiście inne CFy pod uwagę. czy chodzi o stałki ze względu na światło ? Z praktyki... ?
    światło, plastyka, bokeh, GO.
    70-200/2.8ISmkII jest genialne, ale kurde 85L - mmm miodzio.

Cytat Zamieszczone przez manahel Zobacz posta
    C 70-200 troszkę waży. Po kilku wg mnie godzinach bez podpórki raczej ciężko będzie Ci stabilnie utrzymać Eosa z tą eLeczką
    znowu te same brednie Jestem szczypior i nie mam problemów z noszeniem przez kilka h body z gripem i 70-200.

Cytat Zamieszczone przez lewis Zobacz posta
    Panowie co myślicie o takim zestawie do ślubów:
    -Body 5DMARKII
    -C85mm f/1.8
    -C28mm f/1.8
    -C15mm f/2.8 Fisheye
    -Lampa Speedlite 580EXII
    Warto brać to rybie oko? Czy może za tą kasę kupić jakiś inny obiektyw?
    IMHO nie warto. Lepiej kupić zenitara, albo Samyanga 14mm/2.8 i resztę przeznaczyć na coś innego (np. backup...)

a właśnie - w dzisiejszej rozmowie z "pentaxianinem" zaaytany dlaczego eos 1dx odpowedziałem - "chce mieć 24 klatki z momentem zakładania obrączek zamiast dwunastu". Zakładam, że jako początkujący fotoreportażysta ilość przełozy się na mozliwość wyboru. W tym samym czasie domyślam się, że ilość może nie przełożyc się na jakość. Jak to jest kanonierzy - mam prawo zakładać, że lepiej jest mieć więcej ujęć?
    Z 1DX i 5D3 założenie bez sensu. Z resztą przekonasz się po pierwszych zleceniach pewnie, że zrobisz 20 zdjęć a i tak te które wybierzesz będzie jednym z pierwszych 3. To nie są puszki które mają ogromnego laga (szczególnie 1DX) ani też wolnego/nie precyzyjnego/nie celnego AFa.
    Robienie 20zdjęć z zakładania obrączek (czy z czegokolwiek poza niektórymi sportami )to niemiłosierne katowanie migawki oraz wszystkich obecnych w kościele, którzy zamiast własnych myśli będą tylko słyszeć nieprzerwane serie zdjęć
    Jeszcze Cię jakiś "czarny" wyrzuci i po co?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Dlaczego mam wrażenie, że kolega faiozo żarty sobie stroi?
    Marki trzy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Dlaczego mam wrażenie, że kolega faiozo żarty sobie stroi?
    Też mam takie wrażenie, w dodatku graniczące z pewnością...

Domyślnie

nie, żartów sobie nie stroję. chciałbym podeprzec się Waszą praktyką w doborze narzędzi.
    zwłaszcza praktyką reportażysty "weselnego". przykro mi, że mogliście odnieść takie wrażenie.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewis Zobacz posta
    Zastanawiam się czy te 3 obiektywy wystarczą, nie będę miał nic o ogniskowej 50mm.
    fisha bym nie brał. Bez niego można żyć i cykać. za zaoszczędzoną kasę kupiłbym w dobrym stanie 50/1,4 używany ok 1000pln lub nowy 1500 a za pozostałą drugie body np 30d lub 40d. Wtedy praca na dwie puchy będzie przyjemnością a nie zmartwieniem czy dasz rady przewidzieć kiedy zmienić obiektyw. Np przysięga zbliża się moment bierzesz 5d+28 robisz szeroki kadr. Po chwili bierzesz 40d+50(ek.85mm na FF) i robisz zbliżenia. Bez stresu.

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

nie, żartów sobie nie stroję. chciałbym podeprzec się Waszą praktyką w doborze narzędzi.
    zwłaszcza praktyką reportażysty "weselnego". przykro mi, że mogliście odnieść takie wrażenie.
    rozumiem, że posiadasz już wydajny komputer do obróbki sporych plików wypluwanych z tych aparatów, no i oczywiście z oprogramowaniem- postproces to też koszty.
    dorzuciłbym na Twoim miejscu stałkę ze światłem 1,4 do zadań specjalnych (ogniskowa ulubiona) i nie chodzi tu tylko o brak światła które sobie zrobisz lampą, albo podbijesz iso, a o kreatywną zabawą z głębią ostrości
    50 1,4 za 1000 byłaby jak znalazł- jedną z lamp wymienisz na np 430exII jest lżejsza i 2x tańsza
    Ostatnio edytowane przez bulldog ; 17-05-2012 o 10:43

Domyślnie

posiadam już macbooka pro 2.4 z 4gb i moim ulubionym Aperture (legal ). Niestety druga już matryca ulega niszczeniu odkleja sie folia z tyłu matrycy co skutkuje całą gamą artefaktów. jako backup stacjonarny I7 z 6gb z gtx460 (wiem, karta 3d do zdjec 2d ma sie nijak...ale jest . Brakuje mi tylko monitora z "prawdziwym" kolorem. Co do lamp...600ka a w zasadzie dwie 600ki słuzyłby w kreatywnej fotografii w plenerze. Wpudowane odbiorniki...hm - tylko to mnie kusi. Co do szkiełek - no cóż, zastanawiam. się nad rezygnacją z 1dx = 5dm3+85mm 1.2 ... Co stracę ? Co zyskam ? Będę dzisiaj w Łodzi - czy w tym mieście jest sklep w którym moge pomacać szkiełka i body FF ?

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Właśnie to miałem zaproponować. Zamiana 1ds na 5d mk3 + 85L
    Z tą serią przy obrączkach to mało życiowa sytuacja. Znacznie większy problem, to ustawienie się, robiąc z bliska obrączki w taki sposób, żeby nic/nikt nie zasłaniał ręką, ciałem itp. Jak uda Ci się złapać zbliżenie to nawet 4fps jest w zupełności wystarczające. Jedyne momenty na ślubie, gdzie widzę potrzebę posiadania dużej ilości fpsów to wyjście z kościoła (płatki, ryż) oraz rzucanie kieliszkami na sali i welonem/muszką + plener jeśli ktoś potrzebuje.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Strona 95 z 105 PierwszyPierwszy ... 45859394959697 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów