Cytat Zamieszczone przez faiozo Zobacz posta
hej. dziękuję za szybką odpowiedź. Wezmę oczywiście inne CFy pod uwagę. czy chodzi o stałki ze względu na światło ? Z praktyki... ?
światło, plastyka, bokeh, GO.
70-200/2.8ISmkII jest genialne, ale kurde 85L - mmm miodzio.

Cytat Zamieszczone przez manahel Zobacz posta
C 70-200 troszkę waży. Po kilku wg mnie godzinach bez podpórki raczej ciężko będzie Ci stabilnie utrzymać Eosa z tą eLeczką
znowu te same brednie Jestem szczypior i nie mam problemów z noszeniem przez kilka h body z gripem i 70-200.

Cytat Zamieszczone przez lewis Zobacz posta
Panowie co myślicie o takim zestawie do ślubów:
-Body 5DMARKII
-C85mm f/1.8
-C28mm f/1.8
-C15mm f/2.8 Fisheye
-Lampa Speedlite 580EXII
Warto brać to rybie oko? Czy może za tą kasę kupić jakiś inny obiektyw?
IMHO nie warto. Lepiej kupić zenitara, albo Samyanga 14mm/2.8 i resztę przeznaczyć na coś innego (np. backup...)

Cytat Zamieszczone przez faiozo Zobacz posta
a właśnie - w dzisiejszej rozmowie z "pentaxianinem" zaaytany dlaczego eos 1dx odpowedziałem - "chce mieć 24 klatki z momentem zakładania obrączek zamiast dwunastu". Zakładam, że jako początkujący fotoreportażysta ilość przełozy się na mozliwość wyboru. W tym samym czasie domyślam się, że ilość może nie przełożyc się na jakość. Jak to jest kanonierzy - mam prawo zakładać, że lepiej jest mieć więcej ujęć?
Z 1DX i 5D3 założenie bez sensu. Z resztą przekonasz się po pierwszych zleceniach pewnie, że zrobisz 20 zdjęć a i tak te które wybierzesz będzie jednym z pierwszych 3. To nie są puszki które mają ogromnego laga (szczególnie 1DX) ani też wolnego/nie precyzyjnego/nie celnego AFa.
Robienie 20zdjęć z zakładania obrączek (czy z czegokolwiek poza niektórymi sportami )to niemiłosierne katowanie migawki oraz wszystkich obecnych w kościele, którzy zamiast własnych myśli będą tylko słyszeć nieprzerwane serie zdjęć
Jeszcze Cię jakiś "czarny" wyrzuci i po co?