Cytat Zamieszczone przez otofotograf.pl Zobacz posta
Wybieram nad zestawem:
Canon 5D II + 24L + zamiana Canon 85 f/1.8 na Sigmę 85 f/1.4

Canon 5D III + 24L + pozostanie przy starej 85 f/1.8 (dopłata 3000zł)

Na 2 opcję za bardzo nie ma kasy. Po drugie wychodzę z założenia że to pierwsza pełna klatka a człowiek cały czas się uczy, a te 150 000 klapnięć w ciągu max. 3 lat padnie więc może za 2-3 lata skusić się na III.

Korzystam z punktu centralnego AF. Wiem że III da mi jeszcze pole manewru z wyższym ISO i gdyby Canon tylko poprawił AF a czułości by pozostawił takie jak w II to napewno nie pisał bym tego postu tylko wybrał starszą wersję.
Ja 85/1.8 wymienię tylko na 85L. 1.8 na 5D2 pracuje cudownie. Miałem podpiętą Sigmę i musiałem domknąć do 1.6 żeby dostać taką ostrość jaką daje mi mój 85/1.8 na pełnej dziurze. 1/3EV różnicy nie jest warta dokładania prawie 2k (dla mnie). 85L to już inna historia na 1.2 jest fenomenalne. Bije wszystkie 85-tki na głowę

Ja się nauczyłem pracować centralnym bo ani 40D ani 5D2 na bocznych nie dawały mi dobrych rezultatów na 1.4 ale chętnie przytulę 5D3 z jego jedynkowym AFem i odzwyczaję się od używani centralnego i przekadrowywania

Czemu wielu pisze o uniwersalności 35 nad 24.
Z 24 możesz przekadrować na 35, z 35 już w ciasnych pomieszczeniach nie dasz rady.
a z 14 możesz przekadrować na 24 i 35! Róbmy wszystko na 14mm zatem?
A słyszałeś o takich rzeczach jak perspektywa, dystorsja, co za tym też idzie przerysowania itd.?
Poza tym lepiej myśleć nad kadrem robiąc zdjęcie a nie potem przy komputerze.
24mm potrzebujesz mniejszego czasu do poprawnego naświetlenia niż w 35.
eee? a co na 24mm światłomierz jest szybszy czy jak? Bo nie rozumiem?
Jak masz 2 body APS-C to 35 będzie już 50 a z 24 jeszcze można zrobić coś szerokiego. Mając 35mm musisz koniecznie mieć coś szerszego, ew. fisha. Przy 24 możesz "raczej" zrezygnować. Więc gdzie ta uniwersalność?
No ale mowa przynajmniej o jednym FF więc w czym rzecz?
Jak się wie co się chce zrobić i się umie korzystać z tego co się ma to nie ma czegoś takiego, jak "musisz mieć koniecznie coś szerszego". Wystarczy myśleć kreatywnie i dobrze obserwować.