Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Mieszany widok

Domyślnie

Witam wszystkich,

Potrzebuje pomocy,
    Mam niemała zagwostkę
    W dużej mierze pytanie jest kierowane do Piotrka ponieważ zajmuje się fotografią ślubną (czytałem również jego porónanie odnośnie III do II)

Chodzi o to że przechodzę na pełną klatkę. Budżet ograniczony i to właśnie dlatego powstał ten post

Wybieram nad zestawem:
    Canon 5D II + 24L + zamiana Canon 85 f/1.8 na Sigmę 85 f/1.4

Canon 5D III + 24L + pozostanie przy starej 85 f/1.8 (dopłata 3000zł)

Na 2 opcję za bardzo nie ma kasy. Po drugie wychodzę z założenia że to pierwsza pełna klatka a człowiek cały czas się uczy, a te 150 000 klapnięć w ciągu max. 3 lat padnie więc może za 2-3 lata skusić się na III.

Korzystam z punktu centralnego AF. Wiem że III da mi jeszcze pole manewru z wyższym ISO i gdyby Canon tylko poprawił AF a czułości by pozostawił takie jak w II to napewno nie pisał bym tego postu tylko wybrał starszą wersję.

Proszę o informację od posiadaczy III ale takich którzy mieli/mają II.

Pytanie do ślubniaków. W czym 35L jest lepsze od 24L
    Przepraszam że pytania też ślubne i powinny być w innym wątku ale widzę że pare osób tu siedzi więc zadaje.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez otofotograf.pl Zobacz posta
    Witam wszystkich,

Potrzebuje pomocy,
    Mam niemała zagwostkę
    W dużej mierze pytanie jest kierowane do Piotrka ponieważ zajmuje się fotografią ślubną (czytałem również jego porónanie odnośnie III do II)

Chodzi o to że przechodzę na pełną klatkę. Budżet ograniczony i to właśnie dlatego powstał ten post

Wybieram nad zestawem:

Na 2 opcję za bardzo nie ma kasy. Po drugie wychodzę z założenia że to pierwsza pełna klatka a człowiek cały czas się uczy, a te 150 000 klapnięć w ciągu max. 3 lat padnie więc może za 2-3 lata skusić się na III.

Korzystam z punktu centralnego AF. Wiem że III da mi jeszcze pole manewru z wyższym ISO i gdyby Canon tylko poprawił AF a czułości by pozostawił takie jak w II to napewno nie pisał bym tego postu tylko wybrał starszą wersję.

Przepraszam że pytania też ślubne i powinny być w innym wątku ale widzę że pare osób tu siedzi więc zadaje.

Pozdrawiam

Zacznę może od drugiej strony. 35mm wydaje mi się bardziej uniwersalnym obiektywem. Momentami 24mm może być za szeroko dla niektórych osób.
    Jeśli nie masz pieniążków, idź w 5D markII. Mimo, że III wyszła, II to nadal bardzo dobra pucha, jeśli się zna jej wady i potrafi wykorzystać zalety. Nie będziesz miał tylu trafionych zdjęć, niemniej jednak można z tym żyć.
    Pytanie tylko, czy będziesz mieć drugi zapasowy aparat? To podstawa przy reporterce ślubnej, a napisałeś, że "przechodzisz na pełną klatkę"...
    85mm f1.8 Canona to doskonałe szkło i nie pozbywałbym się jego...
    Tak na dobrą sprawę przy ślubach powinieneś mieć prawie wszystko zapasowe, tak na wypadek - odpukać...

Duży wątek na temat sprzętu ślubnego znajdziesz na forum
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 10-04-2012 o 16:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Zacznę może od drugiej strony. 35mm wydaje mi się bardziej uniwersalnym obiektywem. Momentami 24mm może być za szeroko dla niektórych osób.
    Jeśli nie masz pieniążków, idź w 5D markII. Mimo, że III wyszła, II to nadal bardzo dobra pucha, jeśli się zna jej wady i potrafi wykorzystać zalety. Nie będziesz miał tylu trafionych zdjęć, niemniej jednak można z tym żyć.
    Pytanie tylko, czy będziesz mieć drugi zapasowy aparat? To podstawa przy reporterce ślubnej, a napisałeś, że "przechodzisz na pełną klatkę"...
    85mm f1.8 Canona to doskonałe szkło i nie pozbywałbym się jego...
    Tak na dobrą sprawę przy ślubach powinieneś mieć prawie wszystko zapasowe, tak na wypadek - odpukać...

Duży wątek na temat sprzętu ślubnego znajdziesz na forum
    Czemu wielu pisze o uniwersalności 35 nad 24.
    Z 24 możesz przekadrować na 35, z 35 już w ciasnych pomieszczeniach nie dasz rady. 24mm potrzebujesz mniejszego czasu do poprawnego naświetlenia niż w 35. Jak masz 2 body APS-C to 35 będzie już 50 a z 24 jeszcze można zrobić coś szerokiego. Mając 35mm musisz koniecznie mieć coś szerszego, ew. fisha. Przy 24 możesz "raczej" zrezygnować. Więc gdzie ta uniwersalność?

Drugie body mam i nie sprzedaje.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Witam wszystkich,

Potrzebuje pomocy,
    Mam niemała zagwostkę

Wybieram nad zestawem:

Pozdrawiam

Ostatnio miałem dylemat mk3 czy sprzęt oświetleniowy. Padło na to drugie. mk3 to swietna puszka ale nie zastapi wszystkiego. Może za jakiś czas.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Wybieram nad zestawem:

Ja 85/1.8 wymienię tylko na 85L. 1.8 na 5D2 pracuje cudownie. Miałem podpiętą Sigmę i musiałem domknąć do 1.6 żeby dostać taką ostrość jaką daje mi mój 85/1.8 na pełnej dziurze. 1/3EV różnicy nie jest warta dokładania prawie 2k (dla mnie). 85L to już inna historia na 1.2 jest fenomenalne. Bije wszystkie 85-tki na głowę

Ja się nauczyłem pracować centralnym bo ani 40D ani 5D2 na bocznych nie dawały mi dobrych rezultatów na 1.4 ale chętnie przytulę 5D3 z jego jedynkowym AFem i odzwyczaję się od używani centralnego i przekadrowywania

Czemu wielu pisze o uniwersalności 35 nad 24.
    Z 24 możesz przekadrować na 35, z 35 już w ciasnych pomieszczeniach nie dasz rady.
    a z 14 możesz przekadrować na 24 i 35! Róbmy wszystko na 14mm zatem?
    A słyszałeś o takich rzeczach jak perspektywa, dystorsja, co za tym też idzie przerysowania itd.?
    Poza tym lepiej myśleć nad kadrem robiąc zdjęcie a nie potem przy komputerze.
    24mm potrzebujesz mniejszego czasu do poprawnego naświetlenia niż w 35.
    eee? a co na 24mm światłomierz jest szybszy czy jak? Bo nie rozumiem?
    Jak masz 2 body APS-C to 35 będzie już 50 a z 24 jeszcze można zrobić coś szerokiego. Mając 35mm musisz koniecznie mieć coś szerszego, ew. fisha. Przy 24 możesz "raczej" zrezygnować. Więc gdzie ta uniwersalność?
    No ale mowa przynajmniej o jednym FF więc w czym rzecz?
    Jak się wie co się chce zrobić i się umie korzystać z tego co się ma to nie ma czegoś takiego, jak "musisz mieć koniecznie coś szerszego". Wystarczy myśleć kreatywnie i dobrze obserwować.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uprawnienia umieszczania postów