Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
O ile pamiętam to Goomis chyba też rozpoczał z dotacją i jakoś nikt do niego się nie czepiał (albo mi umknęło) . Dlaczego ? Bo sam sie ruszył a nie oczekiwał że ludzie na forum zrobią wszystko za niego.
Nie wiem czy się ktoś czepiał w każdym razie nie personalnie
Z tym, że wiedziałem czego chce, to fakt. Dowiadywałem się jedynie niektórych rzeczy odnośnie papierkowej roboty (jest na forum wątek).
Z tego co pamiętam to artus i czacha też mają coś wspólnego z dotacjami (u artusa chyba żona się starała, czacha osobiście)

Też uważam, że problemy typu: "Wydajcie za mnie 18tys." są lekko niepoważne. Jedni wolą stałki, inni zoomy. Jedni są FF talibami () inni lubią cropa... Jak nie wiesz czego chcesz i kupisz to co Ci na forum napiszą to potem masz 50% szans, że to będzie to co Ci pasuje. IMHO trochę bez sensu szczególnie, że kolega pytający w ciągu jednego posta zmienił nastawienie o 180 stopni (z zoomów na stałki)

Są tutaj wyraźnie 2 nurty dyskusji: zoomy vs stałki i FF vs crop (chociaż tutaj to już coraz rzadziej) można o tym przeczytać jak ten wątek (i poprzedni) długi i szeroki. A wszystko się rozbija o indywidualne preferencje.

Propozycji całych zestawów dotacyjnych jest na tym forum już ileś tam, też wystarczy zadać sobie parę h trudu, poszukać i przeanalizować.
Połazić po sklepach i pozapinać szkła, popytać znajomych czy właśnie na forum czy jest ktoś kto da się pobawić itd.
(chociaż ja 35L kupiłem w ciemno, 3 lata temu to ciężko było ją od tak uświadczyć...)

Jak się boisz stałek to weź zoomy albo postaraj się chociaż na godzinkę skądś załatwić przynajmniej jedną stałkę żeby podpiąć i się pobawić. Praktycznie o każdym szkle Canona (szczególnie tych bardziej popularnych) zostało na tym forum napisane wystarczająco aby wyrobić sobie własne zdanie.
Tak samo jak i setki wypowiedzi o tym jakie szkło na jakiej puszce jak się sprawuje w warunkach ślubno-weselnych