Strona 69 z 105 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    dokładnie tak, mam paski lowepro C (nie ześlizguje się z ramienia) do tego pas biodrowy light utility z sakwami na szkła + utility bag jak bym chciał schowac drugie body. i sie sprawdza:smile:
    A masz jakiś patent, na to aby ten pasek lowepro C nie wypinał się na końcach bez wiedzy użytkownika? Myślałem o takim pasku, ale przeraża mnie możliwość samoistnego rozpięcia się.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkon Zobacz posta
    A masz jakiś patent, na to aby ten pasek lowepro C nie wypinał się na końcach bez wiedzy użytkownika? Myślałem o takim pasku, ale przeraża mnie możliwość samoistnego rozpięcia się.
    weź mnie nie strasz
    te klamerki trzeba dosyc mocno ścisnąc z obu stron żeby "puściły" wiec wydaje mi się że nie ma możliwości jak to napisałeś "samoistnego rozpięcia się"
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morg Zobacz posta
    Witam,
    fotografuję amatorsko już kilkanaście lat koledze spodobały się moje zdjęcia i poprosił mnie o fotografowanie na chrzcinach córki - zgodziłem się, był bardzo zadowolony ze zdjęć, ja również. Następnie zrobiłem jeden ślub w rodzinie (miałem pożyczone 17-40 i 28/1.8 + lampa), młoda para też zadowolona.
    Zdjęcia rozeszły się wśród ich znajomych i na tą chwilę mam 3 śluby w ciągu 3 miesięcy z polecenia.
    Jako że sprzęt skromny (1dmkII + 20d + T28-75/2.8 +50/1.4 +430exI) i budżet też - mogę dołożyć około 3500zł (max 4000zł) zaczęły się dylematy. W tej chwili widzę dla siebie 3 opcje:
    - Zakup używanego 5d mkI z małym przebiegiem, sprzedaż 1d i zakup 35/2 i 85/1.8 (brak szerokiego kąta ale jest tamron 28-75).
    - Zostawić 1d i dokupić używanego 16-35 (mogę mieć rocznego, przebranego z pewnego źródła za 4000zł), sprzedać 28-75 i dozbierać na 28/1.8
    - Zakup 35/1.4 lub 24/1.4 ale chyba za 4000zł nie znajdę, 35 będzie pewnie ciut wąska na 1d, ale zapewne nadrobi plastyką i jakością.

Podsumowując, chciałbym mieć 35mm lub odpowiednik (moja ulubiona ogniskowa). W obecnym zestawie doskwiera mi brak jasnego 35mm i w drugiej kolejności czegoś szerszego. Co byście wybrali? Ewentualnie poproszę inne propozycje.
    sprzedać 1dmk2 t28-75/2.8, za pozyskane pieniądze kupić 5Dmk1 bądź szukać mk2(po premierze mk3 jest wysyp) kupić 35/2 i 85 1.8
    Regulamin pkt 8.

Domyślnie

weź mnie nie strasz
    te klamerki trzeba dosyc mocno ścisnąc z obu stron żeby "puściły" wiec wydaje mi się że nie ma możliwości jak to napisałeś "samoistnego rozpięcia się"
    Jestem właśnie po testowym ściskaniu szybkozłączek w LowePro Voyager S, teraz to mam stracha, delikatne ściśnięcie i złączka robi "pstryk".

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkon Zobacz posta
    Jestem właśnie po testowym ściskaniu szybkozłączek w LowePro Voyager S, teraz to mam stracha, delikatne ściśnięcie i złączka robi "pstryk".
    no tak, ale żeby wypiąc to należy scisnąc równocześnie z obu stron (chce wierzyć, że nie da się tego zrobić przypadkiem:smile: )
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Bywalec

Domyślnie

... więc teraz i ja zapytam
    Czy zostawić 17-40L do 5dmII czy może wymienić na szerszą stałke?
    17-40 wydaje się rozsądnym szerokim szkłem do ciasnych pomieszczeń i kościoła.
    28/1.8 zdaje się być za ciasne do w/w.
    2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
    Regulamin pkt8.

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KGR Zobacz posta
    Czy zostawić 17-40L do 5dmII czy może wymienić na szerszą stałke?
    ale szerszą niż 17 czy 40mm?
    bo jeśli od 17 to tak wymienic, albo lepiej dokupić
    sam bym chciał zastosować się do tej rady
    a tak powaznie to co masz najszersze i najjaśniesze to 17-40? bo piszesz też o 5D a w stopce go nie masz, wiec nie wiem
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 02-04-2012 o 19:52

Coś już napisał Awatar wisiena
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Ja używam pasek lowepro voyager i miałem raz sytuację, której nie potrafię wyjaśnić ale pasek mi się zsuną z jednej strony. Klamry trzymały tylko jakoś się rozplątał na całe szczęście siedziałem więc aparat zsunął mi się na kolana. Myślę nad jakimś paskiem reporterskim ale nie wiem czego się czepić. Voyager jest trochę za szeroki i zajmuje dużo miejsca w torbie no i jak jest gorąco to szyja się poci. Jeśli chodzi o zastosowanie w plenerze czy na wypad w góry to bomba.
    Jeśli chodzi o 17-40 to często używam ale zapiętego na 50D. Końcem miesiąca kupuję mkII więc na pewno odkryje to szkło na nowo. Każdy na tym forum napisze ci że 4l to ciemnica i tylko jasne stałki ale jak masz opanowaną lampę to szkiełko daje rade.

Domyślnie

no tak, ale żeby wypiąc to należy scisnąc równocześnie z obu stron (chce wierzyć, że nie da się tego zrobić przypadkiem:smile: )
    Powtórzyłem testy jeszcze raz, teraz pod obciążeniem body + grip + lampa. Szybkozłączki trzymają bardzo dobrze, wygląda na to, że tylko jeśli pasek jest luźny i nieobciążony to łatwo się rozpina, kiedy wisi na nim ciężar jest OK. Moje lustro bezpiecznie wisi już na Lowepro Voyager S, kupionym po okazyjnej cenie, bo to stary model .

Coś już napisał Awatar wisiena
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

z tym paskiem jest tak że im cięższy sprzęt tym klamry lepiej trzymają.

Strona 69 z 105 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów