5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Z 50L też są problemy podobnie jak z Sigmą 50mm![]()
85tka to wyjątkowo udany model. Raczej nie ma się czego bać. Pod warunkiem, że się trafi na dobry egzemplarz (o to też nie jest trudno). Niemniej jednak do Sigmy zawsze ostrożnie.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Z calym szacunkiem ale czy kiedy kolwiek miales do czynienia z omawiana sigma czy swoje osady wyrazasz na podstawie tego co uslyszales? Nie chce usilnie bronic sigmy ale w canonie tez sie trafiaja buble, ja np nie moglem dojsc do ladu z 300/4L ktory doslownie mydlil i zaloze sie ze nie tylko ja moge powiedziec zle slowo na temat obiektywow canona. Kolega dreamstrom jak widac jest zadowolony ze swojej 85tki. Pisze nawet ze af jest szybszy niz w 85L co stawia sigme jakby wyzej w tej kwesti. Slub to nie sport ale jednak czasem trzeba szybszego af i ta sigma to oferuje jak widac. Trzeba tylko kupic dobra sztuke co nie jest problemem. Obrazek tez ma bajkowy - bokeh ostros na wysokim poziomie, dlatego uwazam ze szklo jest godne uwagi tym bardziej ze kosztuje o polowe mniej niz 85L. Zaloze sie tez ze wielu nie odrozni obrazka z tych dwoch szkiel a tym bardziej klienci.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Taka sobie bo swiatlo bylo kiepskawe wiec nie ma sie co dziwic ale ogolnie jest fajnie, bokeh mi sie podoba.
Ostatnio edytowane przez greg01 ; 14-03-2012 o 10:35 Powód: Automerged Doublepost
Ciężko mi porównać sigmę do 85L, bo tej elki nigdy nie miałem. Ale szkło warte swojej ceny. Ostre od 1.4, celne, powtarzalne. Jak już pisałem rok temu po zakupie, nowe miało FF, ale stabilne - zawsze takie samo. Po darmowej regulacji w serwisie trafia idealnie, rok intensywnego używania i nie zmieniło parametrówJedno z pewniejszych szkieł, równie celne jak 135L. Kolorów nie oceniam, bo w obróbce i tak się zmieniają
Bokeh nie do odróżnienia od sampli 85L znalezionych w sieci.
Mam też sigmę 50/1.4 - tam AF to faktycznie loteria, taka sama jak w canonie 50/1.4 . 85/1.4 to zupełnie inna liga, naprawdę udane szkło. 85L w ogóle nie kusi, za to na pewno wkrótce zmienię sigmę 50 na 50L :P
Ostatnio edytowane przez pjakusz ; 14-03-2012 o 11:04
To chyba ja trafiłem na świetny egzemplarz 50/1,4 HSM, bo nie mam z nią kłopotu a obrazek jaki daje bardzo mi odpowiada. Można tutaj obrać 2 warianty, kupujemy szkło do pracy czy do lansowania sie bo mamy 85L. Ja jednak wybiore Sigmę bo jest szybsza aniżeli żółwiasta 85L, poza tym jakiejś znacznej różnicy w jakości też nie widac pomiędzy 2 szkłami a różnica w cenia już jest bardzo znacząca i zawsze zostaje na inne szkło lub inne przyjemności. Sigmy to dobre szkła.
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Z 85L to tak właśnie jest...
Dużo o nim (niej?) gadania, narzekanie, że droga, ciężka, wolna, i wogóle do ****, lepiej wziąć Sigmę, Samyanga, 1.8 USM, czy 100/2 itd...
Potem i tak się kończy z 85L, i pluje sobie w brodę że uciekło parę dobrych lat, i parę dobrych kadrów. Panowie c'mon, jesteśmy w Canonie, ten system zobowiązuje ^^
A tak na poważnie, mam to szkło, wszedłem w posiadanie przez przypadek, ale nie oddam, chyba że mnie finanse przycisną. Jest za dobre, zwłaszcza jeżeli fotografuje się dla siebie, a nie tylko śluby. Zwłaszcza na f/1.2, inne szkła wymiękają![]()
Pozdrawiam, Krzysztof
a przeczytałeś to co sam zacytowałeś czy piszesz tylko dla sportu?
Piszę o sigmach ogólnie. Kilku egzemplarzach różnych szkieł które testowałem. Poszukaj, nawet na forum czemu sigmy mają problemy z puszkami Canona a z np. Nikona nie.
Rozumiem również, że pracowałeś zarówno na 85L jak i omawianej sigmie i masz twarde argumenty za i przeciw na temat tych szkieł?
Poza tym z całym szacunkiem, ale po wypowiedziach związanych z 85L i 135L nie odbieram Cię jako poważnego interlokutora.
Czy skończył się już Twój dylemat na temat różnic między 85L a 135L? A co z różnicami między sigmą 85/1.4 a Canonem 135L? Czyżby, skoro jeden temat do trollingu się wyczerpał to trzeba zacząć następny?
Zapewne zafarbu też nie widzisz, tak samo jak w Samyangu?Nie żebym się czepiał ale dla mnie to też jest ważne. Mając szkła Canona mam pewność, że nie ważne jakim szkłem zrobię fotkę to każda będzie miała ten sam balans. Sigma farbuje na musztardowo. Samyang na zielono-żółto i to mnie wpienia i w gruncie rzeczy utrudnia mi workflow. Różnica jest taka, że 14mm robię kilka zdjęć i kupowanie w jego miejsce 14L jest totalnie bezsensu, natomiast 85mm to jakieś 30-40% kadrów. 85/1.8 nie jest zła ale 85L jest po prostu świetna.
Tak więc, według Ciebie 85L nie nadaje się do pracy?Są ludzie którzy wchodzą w ten system właśnie dla tego szkła. (Znam osobiście dwóch).
pogadaj z artusem, który tym "żółwiastym" szkłem robi świetne fotki na ręcznej i to nomen omen piątką z również podobno "żółwiastym" AFem
Rozumiem, że pracowałeś na 85L jak i na Sigmie i swojej opinii nie opierasz jedynie o sample internetowe? Poza tym znacznej czy nie - kwestia subiektywna.
Jeszcze raz powtórzę. Problemy z sigmami zaczynają się gdy mamy szkło wyprodukowane wcześniej niż aparat który posiadamy. Masowe problemy z 50mm na 5D2 skończyły się po jakiś 6miesiącach kiedy sigmie w końcu udało się rozgryźć algorytmy AF. Kupisz 85mm, zachce Ci się potem 5D3(a z tego co widzę, to już Ci się zachciało) i będzie wysyłanie do serwisu itd.
Nie mówię, że sigmy to beznadziejne szkła. Jest kilka fajnych(szczególnie macro). Optycznie są ok. ale Niestety do szybkości, jakości samego szkła jak i obrazka który produkuje nadal są niżej niż seria L Canona. eLki to szkła na lata. Jak się je dobrze traktuje to co najwyżej po iluś latach wymienia się je na kolejną wersję mkY.
Nie mam takiego przekonania co do obiektywów producentów alternatywnych nie ważne czy to sigma czy tamron czy cokolwiek innego.
To też kwestia kalkulacji ekonomicznej. Nowego 85LmkII nie mam zamiaru kupować, ale używane L a nowa sigma to dla mnie różnica dołożenia zysków z jednego wesela. W perspektywie całego sezonu to tylko jakieś 5% więc inwestycja jak najbardziej opłacalna.
Ostatnio edytowane przez Goomis ; 14-03-2012 o 13:53
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Goomis - guzik mnie obchodzi zafarb szkła skoro jest postprocesswięc argument mało powazny, kolejna sprawa, że jakbym miał tylko patrzec iż posiadam body canona i musze być mu wierny w kwestii szkieł to tez do mnie nie przemawia. Nie napisałem nigdzie, że 85L nie nadaje sie do pracy. Zrobiłem 85L może 5 strzałów, szybka to ona nie jest i moja 50tka sigmy zjada ją szybkością na śniadanie, poza tym jak sam zauważyłeś mam 5D, może tutaj leży problem. Nie generalizuje tylko robię zdjęcia, guzik mnie obchodzi czym je zrobię bo dla mnie liczy sie efekt, a czy wykonam zlecenie Heliosem za 20 zł czy Canonem za 8 koła mnie, jak i klienta mało to obchodzi. Każde zdjęcie i tak przepuszczam przez LR. Znam wartośc szkieł klasy L ale nie jestem "omamiony" koniecznościa posiadania w plecaku tylko takich szkieł.
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.