Strona 44 z 105 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Domyślnie

Witam wszystkich po dłuższej przerwie.
    Na początku dziękuję wszystkim, którzy kiedyś udzielili mi wielu cennych rad. Mam nadziejęm, że i teraz nie zostawicie mnie samej sobie
    Otóż mam taki dylemat. Niedawno stwierdziłam, iż nie mogę się przyzwyczaić do fotografowania na dwa body tzn na dwie stałki. Coraz bardziej chodzi mi po głowie decyzja zakupu 24-70 2.8. Pomyślałam, że przynajmniej podczas przysięgi w kościele będzie mi łatwiej.
    Jak myślicie, czy taki wybór jest ok? Czy może lepiej przyzwyczaić się do stałek np: 24 1.4, który robi bajeczne zdjęcia? Niestety nie korzystałam jeszcze z 24-70. Z góry dzięki za obiektywną poradę Pozdrawiam!

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Ciężko jest doradzać
    Nie chcę Cie jakoś zbijać z tropu. Powiem Ci tak. Ważne by Tobie było wygodnie. Ja ceniłem sobie strzelanie 16-35L II. Kiedy kolega jeszcze je miał 44-70 nie fociłem, ale myślę że najważniejsze jest patrzenie pod siebie.
    Cenię sobie wygodę zoom'a mając w miarę jasne miejsce wolę podpiąć tego typu szkło.

Domyślnie

Kurcze nie sądziłem że się kiedyś udzielę w tym temacie ale nie wiem jaki zestaw skompletować a 'sezon' zaczyna się już za miesiąc. Myślałem żeby leciec na zestawie 2x 5D z podpiętymi 35/1.4 i 100/2 plus 40D z fishą ale nie wyobrażam sobie takiej ilości sprzętu w torbie. Potem przyszły myśli żeby lecieć na dwie piątki a za sprzedanego 40D i 8mm kupić 15/2.8 i podpinać do piątek. Teraz znowu jest plan żeby zostać na jednej piątce z 35mm i do tego zostawić 40D z podpiętym 17-55/2.8 lub jak starczy kasy 16-35/2.8. Any tips?

Domyślnie

Myślę nad tym aby używać tylko "stałek". Niestety chciałabym fotografować tylko na 5d (posiadam tylko jeden egzemplarz a jako zapas posiadam 50d). Kiedyś widziałam, jak fotograf używał tylko jednego body - zmieniając obiektyw (posiadał dwa podczas ślubu) jeden zawsze wkładał do sakwy umieszczonej na pasie. Czy to może być wygodne i bezpieczne? Jeśli pas i sakwy to jakie/jakiej marki? :-) W ostateczności może lepiej zakupić zoom 24-70 2.8....

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anvil Zobacz posta
    Any tips?
    Na wesela NIE MA ZŁOTEGO SPOSOBU. Tak naprawde po pierwszym zleceniu bedziesz wiedział co jest Tobie potrzebne i czego bedziesz uzywał najczesciej. Ja na poczatku okupilem sie sprzetem na maxa po dwoch sezonach zostawilem sobie 3 najczesciej uzywane szkla a reszte sprzedalem. Za uzyskana kase zrobilem sobie fajne wakacje
    Canon FF

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Czytam od kilku dni i czytam ten wątek i kilka innych, trochę pytań się narodziło w mojej głowie. Więc jeśli mogę to zacznę. Sprzęt czym operuje 350D Tamron 17-50 2.8 oraz 380EX. Pytania narodziły się gdy pojawiła się możliwość sprawdzenia się w tej dziedzinie jako drugi fotograf.

Nikt z was lampy błyskowej nie używa? Do takiego wniosku doszedłem czytając ten temat. Co robicie gdy czasy są zbyt krótkie, a już nie można więcej uzyskać z obiektywu i body?
    Osoby w ruchu w ciemnych miejscach do jakich czasów oraz ISO schodzicie, (przesłone pomijam prawie zawsze wtedy możliwie najniższa)aby zdjęcie nie było "rozmazane"?

Teraz kilka pytań dot.doświetlanie jedną lampą na aparacie, jeśli ktoś używa. Książka "Lampa błyskowa w fotografii ślubnej", autora Neil van Niekerk, została przeczytana więc nie bardzo oczekuje odpowiedzi że tam wszystko znajdę jak już padnie taka odpowiedź satysfakcjonowało by mnie konkretne wskazanie "gdzie" to jest.

Jakiego dyfuzora używacie? Fotografowanie z niedużych odległości zdaje egzamin(w.g mnie). Jak sobie radzicie w większych odległościach w granicach ok. 3m. aby elementy bliżej nas nie były prześwietlone a osoba znajdująca się dalej nie doświetlona dalej? Da się uzyskać jakiś efekt zadowalający w postaci w miarę przyzwoitego doświetlenia i nie dość rażących prześwietleń? W pomieszczeniach jakoś jeszcze sobie radze bo jest od czego "odbić". Co zrobić na zewnątrz? Dyfuzory jakich używacie? Coś jeszcze używacie aby światło bardziej zmiękczyć i troszkę ocieplić?

Z góry przepraszam jeśli jakiś wątek przeoczyłem podczas czytania i szukania trochę dużo tego było i mogłem coś pominąć. Mile widziane przykłady na konkretnym zdjęciu.
    Wciąż się uczę!

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Jak wszyscy ja uzywam lampy i nie jestem fanatykiem swiatla zastanego . To co pytasz to technika fotografowania ktora uzalezniona jest od wielu czynnikow. Na jedej sali w roznych miejscach moga byc zupelnie inne warunki do fotografowania wiec ciezko tez powiedziec co masz robic. Generalnie daruj sobie automatyke lampy ktora mimo ********ych technologi nadal jest nieprzewidywalna i pracuj na manualnym nastwie sily blysku. Tak na szybko to powiem tak jak nie chcesz przewalen na EV to pracuj w stalej odleglosci od fotografowanego obiektu w zaleznosci oczywiscie od warunkow i tego co chcesz uzyskac, odpowieni kąt odbicia swiatla z odblysnikiem i bedziesz zadowolony. Generalnie duzo pracuj w domu w czasie wolnym z aparatem i lampa i zdobedziesz doswiadczenie ktore jest tu niezbedne. Nikt nie da ci drogi na skroty chyba ze zaplacisz za warsztaty.
    Co do efektow ktore uzyskuja osoby bez lamp to forsowanie iso w gore, jasne stalki dobre body z wysokim uzywanym iso i ********a obrobka i sukces gotowy, oczywiscie tez specyficzna technika i obeznanie ze sprzetem i swiatlem i umiejetne jego wykorzytywanie, bo swiatlo czy zrodelka swiatla sa wszedzie nawet na ciemnej sali tylko trzeba umiec to wykorzystac lub tez delikatnie sobie pomagac zachowujac klimat sali chyba ze trafi CI sie piwnica wtedy niestety lampion i zmudna obrobka
    Canon FF

Domyślnie

jest jeszcze kwestia, czy zoom 24-70 2.8 czy stałka 24 1.4?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Ogólnie to dzięki, że chciało Ci się litanie przeczytać moją.
    Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    Nikt nie da ci drogi na skroty chyba ze zaplacisz za warsztaty
    Nie do końca o to mi chodziło. Myślałem, że na forum jest jakaś darmowa wiedza. 380EX nie ma obrotowej głowicy i czasami jest problem jak błysnąć. Nie będę was już męczył. Czyli trzeba ćwiczyć. Przydadzą się te wesela. Może w końcu uzbieram na lepsze body
    Wciąż się uczę!

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    jest jeszcze kwestia, czy zoom 24-70 2.8 czy stałka 24 1.4?
    a z czym lepiej Ci sie pracuje ?!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Pumba_ Zobacz posta
    Ogólnie to dzięki, że chciało Ci się litanie przeczytać moją.

Nie do końca o to mi chodziło. Myślałem, że na forum jest jakaś darmowa wiedza. 380EX nie ma obrotowej głowicy i czasami jest problem jak błysnąć. Nie będę was już męczył. Czyli trzeba ćwiczyć. Przydadzą się te wesela. Może w końcu uzbieram na lepsze body
    dokładnie pozytywne myślenie darmowa wiedza nie zastąpi Ci praktyki bo tak naprawde jak juz pisalem NIE MA ZŁOTEGO ŚRODKA NA WESELA (mowie tu o technice) bo kazde wesele jest inne, sa rozne sale, rozne koscioly rozni ludzie, dorzuc do tego ze duzo rzeczy bedziesz musial wymyslic na poczekaniu i pracowac w biegu aby byc ten jeden krok przed mlodymi na plenarze zas bedziesz mial czas na artyzm i kreatywne myslenie
    Ostatnio edytowane przez arrow ; 03-03-2012 o 17:33 Powód: Automerged Doublepost
    Canon FF

Strona 44 z 105 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów