Strona 22 z 105 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kedazi Zobacz posta
    no tak ale jak kolega nagle bedzie mial ochote zmienic body na pełna klatkę to dopiero poczuje jak wtopił kase w szklo na cropa.
    wiem bo przerabialem podobny temat
    Przeczytaj jeszcze raz posty zainteresowanego i zastanów się kiedy może przyjdzie mu ochota na FF i odpowiednie na niego środki.
    Moim zdaniem co najmniej rok czasu jak nie 2lata (chyba, że 5D1 za jakieś pół roku może dostanie za przyzwoite 2,5k)
    Jednak na początek patrząc na wypowiedzi i szacując sobie w głowie budżet kolegi to nie sądzę, aby mądre było wypruwanie się po to tylko żeby mieć L - jako jedyne szkło i to jeszcze o tak kiepskim na cropie zakresie.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez keram Zobacz posta

Chciałbym Was prosić o wskazanie 2 obiektywów, od których mógłbym zacząć z napisaniem do czego go będę wykorzystywał. Np. czy do fotografii w kościele, czy na weselu, czy do zdjęć "z bliska" np. pary młodej czy tańczących osób na weselu.

Jestem mega świeży w temacie ale chcę się mocno wyedukować aby nie kaleczyć ludzi. Pierwszy ślub 3 maja (znajomi :-P) a do tej pory ma być jeszcze płatny dwudniowy warsztat i trening na żonie :wink:
    nie no jaja sobie robisz, zaraz ktos napisze: "przeczytałem nauke fotografowania w weekend i od poniedziłaku mam byc profi foto slubny" sorry, ale juz wiem skąd biora się "płacze" PM że fotograf im zj...ał fotki
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez keram Zobacz posta
    Dziękuję za Wasze cenne uwagi.
    Zielony jestem w fotografii komercyjnej przy użyciu lustrzanki.
    Do tej pory fotografowałem kompaktami lub hybrydami amatorsko.
    jeszcze lepiej, jak spadac to z białego konia
    jeszcze rok, może dwa i kazdy po 2 dniach kursu bedzie mógł pracowac jako neurochirurg-ZGROZA
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 25-01-2012 o 09:06 Powód: Automerged Doublepost
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

@tombas - zaciera sie tutaj rozmowa o tym jak tacy ludzie jak keram i temu typu podobne osoby psuja rynek bardzo mocno, to już niejest głupota ale nazwałbym to chamstwem i ignoranctwem. Ludzie latami dochodza do wiedzy a i tak maja jeszcze wiele do nauczenia sie a tacy kupią sobie aparacik, przeczytają 2-3 ksiązki, pójda na lipny kurs i mysla że już są nie wiadomo jacy zaje..... . Nie dziwię się innym fotografom(sobie tym bardziej) że pienią się na tego typu zachowania. Hitler "zwalczał" żydow a my najwidoczniej musimy "fachowców od zdjęć" grrrrrr
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    @tombas - zaciera sie tutaj rozmowa o tym jak tacy ludzie jak keram i temu typu podobne osoby psuja rynek bardzo mocno, to już niejest głupota ale nazwałbym to chamstwem i ignoranctwem. Ludzie latami dochodza do wiedzy a i tak maja jeszcze wiele do nauczenia sie a tacy kupią sobie aparacik, przeczytają 2-3 ksiązki, pójda na lipny kurs i mysla że już są nie wiadomo jacy zaje.....
    nawet nie chodzi o psucie rynku, jak chcą to niech robią za darmoche lub 300zł (na wszystko znajdzie sie klient) ,ale jeden warunek- niech to robią dobrze, nawt klientowi który płaci za slub 3 lub 4 stówy należy się odrobina szacunku (tym co płaca 2k większa ) a nie robienie zdjęć na ślubie obiektywem który wskazali "koledzy" na forum (ten na sale, ten do kościoła itd...itd...) jak pisałem: ZGROZA!
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

musze sie z Tobą zgodzić w 100%
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no niestety zgroza panowie...a później tworzą się opinie o świecie fotografii ślubnej przez pryzmat takich właśnie osób...i powstają określenia...fotoziutek,kotlet,chałtura...smutne to

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Czytam sobie ten wątek ze względu na to że nieraz zdarzy mi się jakiś ślub obskoczyć. Jestem amatorem zapaleńcem. Mam do tego odpowiedni sprzęt. Jeśli chodzi o początkujących to wiadomo że nie mają żadnej wiedzy i pytają się właściwie o wszystko. Najbardziej mnie dziwią ludzie, którzy pytają się o obiektywy za 6 - 8 tyś. Nie wyobrażam sobie że chcąc kupić szkło za taką kasę pytam się innych a nie kieruję się własnymi potrzebami. To tak jakby na forum motoryzacyjnym napisać że mam 300tyś i czy mam kupić samochód sportowy limuzynę czy terenowy, a może jednak kabrio. Każdy ma inne potrzeby i upodobania jeden pracuje na zoomach inny stałki.

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

Domyślnie

Trzeba przyznać, że ludziska to mają odwagę ;-)
    Pomimo faktu, że robię zdjęcia chyba ze 20 lat (amatorsko), to nie odważyłbym się iść komuś robić ślub z jednym body. Może tchórz jestem?
    A może dlatego, iż pracując w sprzedaży wiem, że olany przez nas Klient może rozwalić nam połowę potencjalnych klientów.
    Tak jak stwierdził tombas można zrobić coś i za darmo ale powinno być to zrobione dobrze.
    Sam po sobie wiem, że sprzęt to nie wszystko
    keram... sorrki ale po Twoim poście z całą litanią szkieł to chyba jeszcze nie do końca wiesz o co biega.
    Na szpak Ci tyle szkieł? Masz je zamiar wszystkie dźwigać na ślub/wesele?
    Będziesz wyglądał jak choinka jeśli te szkła mają być pod ręką ;-)
    Popatrz na zdjęcia tych którzy mają oko i obecnie mają przerwę w udzielaniu się na forum ;-)
    Ważne żeby złapać magiczny moment i wcisnąć spust, a do tego wystarczy 50 1.8.

Uzależniony

Domyślnie

Już nie przesadzajmy z tym 50/1.8 bo wyjdzie na to, że kit 18-55 też się nadaje.
    Pewnie, że od biedy to 50/1.8 coś oblecisz bo jasny ale szału tym nie zrobisz.
    Swoją drogą byłem na weselu kolegi i fotograf robił zdjęcia Nikonem d80 i Kitem.
    Zapytałem go na sali, czy nie ciemny ten obiektyw na co poruszony odburknął, że to fotograf robi zdjęcia. No nic nie wchodziłem w dalszą dyskusję. Gdy zobaczyłem zdjęcia to się załamałem. Jak się później dowiedziałem gość ma swoje studio foto i wziął za całość 2000 zł.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie powiem, że podejrzewałem czym to pachnie ale wstrzymałem się od komentarza w tym stylu:
    Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    @tombas - zaciera sie tutaj rozmowa o tym jak tacy ludzie jak keram i temu typu podobne osoby psuja rynek bardzo mocno, to już niejest głupota ale nazwałbym to chamstwem i ignoranctwem. Ludzie latami dochodza do wiedzy a i tak maja jeszcze wiele do nauczenia sie a tacy kupią sobie aparacik, przeczytają 2-3 ksiązki, pójda na lipny kurs i mysla że już są nie wiadomo jacy zaje..... . Nie dziwię się innym fotografom(sobie tym bardziej) że pienią się na tego typu zachowania. Hitler "zwalczał" żydow a my najwidoczniej musimy "fachowców od zdjęć" grrrrrr
    (mimo, że sam nie popieram ludzi typu: "będę robił foty na ślubach bo to dobra kasa" to jednak to jest już przegięcie)
    Ja jednak dostrzegam tutaj przynajmniej po części zdrowy rozsądek autora.
    Nie od razu Rzym zbudowano, a przecież chyba nikt z tutaj obecnych nie zaczynał od razu z dwoma puszkami, w tym przynajmniej jedna FF i 3-4 szkłami w tym co najmniej ze 2elki?

Co prawda mam znajomego który robi bardzo dobre zdjęcia, ma oko. Ostatnio przez kilka lat robił lustrem Olympusa, aparat miał praktycznie zawsze przy sobie, dużo podróżował itd.
    Niestety po 20latach pracy w jednym zakładzie w wyniku "kryzysu i cięć budżetowych" stracił pracę.
    Postanowił zająć się fotografią ślubną. Podstawy teoretyczno-praktyczne miał bardzo duże. Sprzęt na początek skompletował bardzo ok. (5D1, 28-75/2.8, lampa, 100/2.8 macro) na backup zostawił sobie na razie swojego olka z dwoma szkłami i lampą (mimo, że namawiałem go żeby to zamienił na jakiś 30D i jeszcze jedno szkiełko )
    Rokowania bardzo dobre, jednak póki co muszę z przykrością stwierdzić, że lekko go to przerosło.
    Co prawda ja namawiam go żeby nie rezygnował bo zdjęcia robi lepsze niż nie jeden "fotoziutek". Zobaczymy jak to się dalej potoczy, ale wniosek jest taki, że to nie jest praca dla każdego. Nawet amator ze świetnymi zdjęciami na koncie może nie dać rady.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 22 z 105 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów