Strona 20 z 105 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Dopiero zaczyna Awatar ate
    Miasto
    Nisko/Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Lampe to raczej nową. Chyba, że z pewnego źródła z pewnością że była mało blyskana
    e tam, jeżeli trafisz na używaną, która opłaca się kupić to śmiało. sam kiedyś miałem używaną lampę i działała spoko. z drugiej strony - jeżeli stać Cię na nówkę, to ta bankowo podziała dłużej niż używana. planując zakup lampy "na stałe do pracy", a nie tymczasowo aż nie uzbierasz na lepszy model, lepiej wybrać nową.
    życie zaczyna się po 50tce (najlepiej f1.2L) | www.arturbukowski.com

Dopiero zaczyna Awatar Martine
    Miasto
    raDom / lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    To kup 16-28, i przetestuj dla nas
    to nie najlepszy pomysł ledwie jestem w stanie zapamiętać oznaczenia canonowskich szkieł, a co dopiero publicznie je opisywać :P

ktoś się jeszcze wypowie w sprawie jasnego, szerokiego zooma...?
    Always look on the bright side of life...

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Martine Zobacz posta
    to nie najlepszy pomysł ledwie jestem w stanie zapamiętać oznaczenia canonowskich szkieł, a co dopiero publicznie je opisywać :P

Na zleceniach używam 35L i 85 1.8 na dwóch puszkach. Co do szerokiego zoomu, to poszukaj używek 16-35 2.8L (w wersji pierwszej). Mam ten obiektyw w wersji II, znajomy w wersji I. Prawdę mówiąc w praktyce różnice w jakości są pomijalne a w cenie spore.
    Marki trzy.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Martine Zobacz posta

Pare osób używa 17-40 f4. Ja zanim dokupilem 24-70 uzywalem sigme 20 1.8. Cieżko jednak z af ale ogniskowa z 1.8 była nie do zastąpienia. Nadal tęsknię i marże ze kiedyś sigme wyda to szkło z nowym af.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Af nie taki zły, ja nie miałem wielkich problemów z nią.

Domyślnie

f4 jako max otwór na ślubie nie wróży przyjemnej pracy

Dopiero zaczyna Awatar Martine
    Miasto
    raDom / lublin

Domyślnie

Zgadzam się. Pracowałam na nikonowskim 17-55 2.8 i momentami było to niewystaczające, choć oczywiście moja D300s nie była lustrzanką pełnoklatkową, nie miała też wysokich wartości ISO, na których można pracować bez większych przeszkód (czyt. bez nadmiernego zaszumienia...). Dlatego zoom 2.8, na pewno nie 4
    Always look on the bright side of life...

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

ja nie pamiętam kiedy użyłem większej przesłony jak F/2,8. Skoro kupiłem jasne stałki to nie po to aby je domkać i używać lampy niepotrzebnie. Im jaśniejszy obiektyw tym łatwiejsza praca, dłuższe czasy, mniejsze ISO, łatwiejszy postproces
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Wg mnie zmiana posiadanego szkła na Tamrona 17-50 z lub bez VC.
    Do tego stałka 50mm 1.4, błysk na sankach w body i ewentualnie Canona 85mm 1.8.
    Na początek jest dobrze.
    Witam ponownie! :-)

Według opinii zebranych od Was (za co bardzo dziękuję) na swoje początki z fotografią ślubną i Canonen 7D powinienem się wyposażyć w:

C28/1.8 (2xtak)
    C35/2, C
    C85/1.8 (3xtak)
    C50 1.4 (2xtak)
    C 17-55/2.8 (2xtak)
    Tamron 17-50 (2xtak)
    Sigma 10-20/3.5
    lampę

Z mojej perspektywy to finansowo nierealne :-?

Chciałbym Was prosić o wskazanie 2 obiektywów, od których mógłbym zacząć z napisaniem do czego go będę wykorzystywał. Np. czy do fotografii w kościele, czy na weselu, czy do zdjęć "z bliska" np. pary młodej czy tańczących osób na weselu.

Pozostała kwestia to lampa. Jaką wybrać i na co zwrócić uwagę?

Jestem mega świeży w temacie ale chcę się mocno wyedukować aby nie kaleczyć ludzi. Pierwszy ślub 3 maja (znajomi :-P) a do tej pory ma być jeszcze płatny dwudniowy warsztat i trening na żonie :wink:

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez keram ; 24-01-2012 o 21:33 Powód: ojczyzna polszczyzna

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam,

Ja w podobnej sytuacji wybrałem 28 i 85 i jestem tym w stanie zrobić 95% a bywa, że i uda się całość zlecenia. Niestety czasem potrzeba czegoś szerszego ale na początek dla tych kilku ujęć (jak dla mnie awaryjnie) trzeba dokupić 18-55IS lub 17-85.

Jesli chodzi o lampę to wiadomo, że o ile Cię stać to 580ex natomiast przy dwóch pierwszych szkłach powinna wystarczyć 430 a nawet 420.

Pozdrawiam

Strona 20 z 105 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów