Strona 18 z 105 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez briho Zobacz posta
    U mnie jak na razie 8 umów podpisanych na ten rok, no i ja cenię się trochę bardziej (też dlatego, że mieszkam w Warszawie). W tamtym roku o tej samej porze miałem 6 umów, a sezon zakończyłem na 12. Jak dla mnie te 12 zleceń w sezonie to takie rozsądne minimum (wychodzi średnio po 2 zlecenia w miesiącu od maja do października). Czy jest teraz mniejszy ruch w biznesie? Być może, ale ja tego nie odczuwam póki co.
    12 zleceń to mało. W zeszłym sezonie miałem 24. Teraz na razie mam 16. W zeszłym roku o tej porze miałem chyba ze 2 umowy więcej.
    Ogólnie w zeszłym roku dużo wpadło jeszcze w okolicy marzec-kwiecień.
    Na razie cieszę się, że przekroczyłem 15.
    24 to był hardcore i już nie chcę tyle, chyba, że będę się zajmował tylko tym.
    18-20 uważam w tym momencie za rozsądny pułap (będąc równolegle na technicznych studiach dziennych)
    Cena? Raczej średnia półka (ponad 2k, mniej niż 3k - bardziej nie uściślę )
    Od jednej z par z którą podpisałem umowę dowiedziałem się, że moja cena to mniej więcej średnia, najczęściej spotykana cena fotografów na targach Poznańskich. IMHO nie najgorzej.

Cytat Zamieszczone przez lukasz5DmkI Zobacz posta
    Sprzęt kupiłem sam za swoje ciężko zarobione pieniądze , nie dała mi UE ani rodzice
    Na codzień pracuje w handlu i nie nawidzę zaniżania ceny żeby zwabić klienta.
    No ja dostałem od Unii i nie uważam tego za powód do wstydu.
    Dostałem bonus taki, że od razu pierwszy sezon miałem na plusie bo sprzęt nie musiał się zwracać. To daje dobrego kopa.
    Czy zaniżałem cenę? Uważam, że nie. Moim zdaniem była adekwatna na moje ówczesne umiejętności. Kasa z Unii + kontakty od poprzedniego zleceniodawcy dały mi kopa na start który teraz procentuje.
    Coraz więcej zleceń z polecenia + moim zdaniem z roku na rok lepsze foty usprawiedliwiają moje podnoszenie ceny. No i doszedł duży ZUS. Nie mała różnica którą trzeba dopłacić.
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 20-01-2012 o 23:42
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Ja wiem czy 12 zleceń to mało... Tak jak napisałem, wychodzi średnio 2 na miesiąc. W Warszawie za zlecenie bierze się średnio ok. 3 tys., co przy dwóch zleceniach w miesiącu daje sumkę 6 tys. Oczywiście z tego jakiś tysiąc to koszty materiałów (albumy, odbitki), część idzie na paliwo plus oczywiście ZUS i podatek. No ale te 4k na czysto można wyciągnąć. I jest to całkiem niezła moim zdaniem sumka. Akurat ja działam komercyjnie dopiero drugi rok, dlatego taka ilość zleceń póki co jest dla mnie całkiem ok. Jak będzie w następnych latach zobaczymy

Domyślnie

Goomis nie twierdzę że kasa z UE to powód do wstydu, jeśli dalej ona dalej procentuje.
    Fajnie że Ci się udało Co do płatności fajnie też że znasz własną wartość i jesteś tego świadomo bo znam ludzi którym to jest obce bo ma na szyldzie napis FOTOGRAF . Pozdrawiam wracam do czytania wątku o 7D bo teraz na niego poluję

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

U mnie sprawa wygląda następująco. Mieszkam w Chełmnie gdzie jest 3 fotografów z własnym studiem fotograficznym a każdy z nich bierze dużo mniej ode mnie. Zapytacie dlaczego, ano dlatego , że dawno zatrzymali się w czasie i ida do nich ludzie bo tanio. Też jak Goomis mieszczę się w przedziale 2-3 tysiące. Zus trzeba opłacić, VAT, podatki no i materiały dla młodych. Wszystko kosztuje. Co do sprzętu, jak młodzi zapytają to powiem co mam i pokaże jednakże bardzo rzadko o to pytają. Jeden z Chełmińskich fotografów posiada 5D MK II + C24-70/2.8L i robi zdjęcia na jednym parametrze począwszy od błogosławieństwa do oczepin, mianowicie F8 1/60 i wysokie ISO, więc zadajcie sobie pytanie jak wyglądają jego zdjęcia Co do umów mam na razie 7 więc słabiutko, jednakże liczę, że coś jeszcze wpadnie.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    12 zleceń to mało. W zeszłym sezonie miałem 24. Teraz na razie mam 16. W zeszłym roku o tej porze miałem chyba ze 2 umowy więcej.
    Ogólnie w zeszłym roku dużo wpadło jeszcze w okolicy marzec-kwiecień.
    Na razie cieszę się, że przekroczyłem 15.
    24 to był hardcore i już nie chcę tyle, chyba, że będę się zajmował tylko tym.
    18-20 uważam w tym momencie za rozsądny pułap (będąc równolegle na technicznych studiach dziennych)
    Cena? Raczej średnia półka (ponad 2k, mniej niż 3k - bardziej nie uściślę )
    Od jednej z par z którą podpisałem umowę dowiedziałem się, że moja cena to mniej więcej średnia, najczęściej spotykana cena fotografów na targach Poznańskich. IMHO nie najgorzej.
    Goomis, tak z ciekawości gdzie można znaleźć twoje portfolio?

Dopiero zaczyna Awatar Martine
    Miasto
    raDom / lublin

Domyślnie

Pochłonęłam ten wątek w całości i czuję się mało pewnie w tym męskim fotoświecie, ale co mi tam - spróbuję

Jestem na etapie przesiadki z nikonowskiego sprzętu na canonowski (a miałam D300s, zapasowe D 80, 17-55 2.8 i 85 1.8 i oczywiście lampkę do tego - jakby ktoś był ciekawy). Z tego, co widzę, szkłem, które polecacie najczęściej jest 35L, rozważam zestaw (na początek i od razu zaznaczę, że nie chcę się bawić w przejściowe obiektywy, bo mam już dosyć wymian sprzętowych ):

5D Mark II

85 1.8

35 1.4 L albo 24 1.4 L
    (i tu problem: bo polecano mi 24L "jedynkę", natomiast wczoraj znajomy, który pracował w sklepie ze sprzętem foto powiedział, że jeśli już to II, bo jedynka miała jakieś usterki, które w późniejszej wersji zostały naprawione... będę wdzięczna za syntetyczną korektę tej informacji, bo zanim przegrzebię milion stron tego forum.. i czy 35L bez szerokiego zooma w zestawie to nie za wąsko do kościołów? nie pracowałam na pełnej klatce, dlatego ciężko mi to ocenić :/)

lampa
    (która? może używana..? w końcu przy jasnych szkłach i pełnej klatce nie jest to akcesorium używane nieustannie, ale być powinno)

W miarę upływu czasu będę dokupowała dalsze szkiełka, więc sugestie poszerzania listy również mile widziane. Na początek jednak - niezbędny niezbędnik Dziękuję za pomoc
    Always look on the bright side of life...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Do kościołów może i nie, ale do mieszkanek w blokach, gdzie pokoje mają 3x3m i obowiązkowo 1,5x2m stół + sofa 1,5x0,5m to już tak

Nie polecę z gorącym sercem 24ki, bo nie miałem, więc nie wiem. Polecę 35tkę, bo mam i dobry wół roboczy do ślubów z niej, ale przyznam szczerze, że coś szerszego z dobrą jakością i światłem by się przydało (czytaj 24L) (bo mam Samyanga 14 2.8 i Sigmę 20 1.8, ale widać jakościową różnicę w stosunku do 35 czy też 70-200, a z kolei 85tka 1.8 wcale od w-w Lek nie odstaje).

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Nie oszukujmy się, ceny muszą być dostosowane do "potrzeb" lokalnego klienta. W okolicach Sandomierza ludzie są w stanie zapłacić do 1200zł, bo 1500zł to już jest za drogo. Gdyby nawet np Pani Kalina czy Pan Małachowski przenieśli się w te okolice to nie wyciągnęli by więcej jak połowę tego co teraz biorą (a biorą odpowiednio do swej jakości). Tu ludzie najzwyczajniej sknerzą - przykład sprzed kilku dni: biorą ślub w lokalu, gdzie płaci się dwie stówki od osoby (normą jest 150), a na spotkaniu po minucie rozmowy pytają czy cena jest do negocjacji.
    Te....o zgrozo....3 zlecenia, które złapałem mam: 60, 130, 370km od domu, co dobrze ilustruje (przynajmniej dla mnie) sytuację na obecnym rynku.

Niestety tylko kilku lokalnych fotografów stara się rozwijać swoje umiejętności, cała reszta została w tyle i konkuruje ze sobą...zaniżając ceny. Sam tego nie zmienię, im też wsio rybka bo zleceń za 800zł mają na pęczki.
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Dopiero zaczyna Awatar Martine
    Miasto
    raDom / lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Do kościołów może i nie, ale do mieszkanek w blokach, gdzie pokoje mają 3x3m i obowiązkowo 1,5x2m stół + sofa 1,5x0,5m to już tak

Nie polecę z gorącym sercem 24ki, bo nie miałem, więc nie wiem. Polecę 35tkę, bo mam i dobry wół roboczy do ślubów z niej, ale przyznam szczerze, że coś szerszego z dobrą jakością i światłem by się przydało (czytaj 24L) (bo mam Samyanga 14 2.8 i Sigmę 20 1.8, ale widać jakościową różnicę w stosunku do 35 czy też 70-200, a z kolei 85tka 1.8 wcale od w-w Lek nie odstaje).
    pomiędzy 35 a 24 jest jednak zbyt mała różnica w ogniskowych, żeby wydawać na to kolejne 5k (przynajmniej z mojego obecnego punktu widzenia ). więc jeśli ma być już ta zachwalana 35L to może do kompletu coś zupełnie szerokiego? 17-35? albo 16-35? może ten sam zakres, tylko sigmowy? cena o połowę niższa, ale czy aż tak wielka przepaść w jakości? może ktoś miał okazję porównać te szkła...
    Always look on the bright side of life...

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

[QUOTE=Goomis;1037058]
    24 to był hardcore i już nie chcę tyle,

QUOTE]
    no to jak juz mówimy o ekstremalnych latach to mój rekord to 28 slubów jakieś dodatkowe 2 plenery (żeby młodzi mieli cokolwiek po tym jak ktos inny im zj...ł foty na slubie) i jeszcze jedna indywidualna komunia, ale to życ sie nie chciało
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Strona 18 z 105 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów