Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Ale jak napisałeś wcześniej spadek zleceń masz, czy już jednak nie ?
    Rynek to weryfikuje , z tym się z Tobą zgodzę.
    Przeinwestowanie w sprzęt nie robi z nikogo profesjonalisty, a tym bardziej cena z kosmosu na podstawie posiadanych szkieł i chęci zakupu kolejnego po każdym zleceniu.

A wracając do tematu do wykonania ślubu nie potrzeba sprzętu za nie wiadomo jakie pieniądze, wbrew panującej tutaj opinii. Ważne aby umieć wykorzystać możliwości tego co się posiada i to klienci zweryfikują sami.
    Ważne jest podejście do klienta i finał końcowy, nie sprzęt (jako narzędzie dostarczenia usługi)
    Spadek zlecen jest i to nie tylko u mnie. Przeinwestowanie to bardzo powrzechne zjawisko w PL gdzie kazdy musi miec same Lki w plecaku i najlepsze body bo już niczym innym nie da się zdjęc robic Dlatego ja nadal mam 5D a nie nowsze "zabawki" bo do tego co fotografuje w zupełności mi wystarcza aczkolwiek przydałoby sie wyższe ISO ale nie płacze z tego powodu. Klient przychodzi do mnie po zdjęcia a nie po to aby dowiedzieć się jakim sprzętem fotografuje, dla niego wazny jest efekt końcowy a dla mnie to że po wykonaniu zlecenia wychodzi bardzo zadowolony i poleca mnie innym.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Uzależniony

Domyślnie

Przepraszam ale nie mogę pojąć o co Ci chodzi z tym przeinwestowaniem. Z całym szacunkiem ale co Ci do tego kto czym fotografuje. Ma ktoś kaprys kupić dobre lustro na śluby + zestaw L, stać go na to, to jego sprawa. Tak jak napisał kolega firtiris lepszy sprzęt ułatwia pracę więc jeśli kogoś stać to nie wiem w czym problem. Rowy można kopać szpadlem ale i koparką.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Przepraszam ale nie mogę pojąć o co Ci chodzi z tym przeinwestowaniem. Z całym szacunkiem ale co Ci do tego kto czym fotografuje. Ma ktoś kaprys kupić dobre lustro na śluby + zestaw L, stać go na to, to jego sprawa. Tak jak napisał kolega firtiris lepszy sprzęt ułatwia pracę więc jeśli kogoś stać to nie wiem w czym problem. Rowy można kopać szpadlem ale i koparką.
    Nie ja zaczałem temat przeinwestowania poza tym ja mam czym fotografować i nie muszę/nie chce na okrągło pisać jedno i to samo bo ktoś prostych rzeczy nie rozumie. Nie obchodzi mnie kto czym robi zdjęcia ale odniosłem sie do poprzedniej wypowiedzi.Jak lubicie pisać o dupie marynie proszę bardzo. Tyle w temacie.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Spadek zlecen jest i to nie tylko u mnie.
    Moi znajomi mówią także, że jest spadek zleceń.
    Ja też takowy zaobserwowałem ale za to nadrobiłem większą ceną.
    Poza tym dwóch zleceń sam odmówiłem wykonania.

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Klient przychodzi do mnie po zdjęcia a nie po to aby dowiedzieć się jakim sprzętem fotografuje, dla niego wazny jest efekt końcowy a dla mnie to że po wykonaniu zlecenia wychodzi bardzo zadowolony i poleca mnie innym.
    A tutaj też tak myślałem poniekąd. Nigdy nie opowiadam o sprzęcie, chyba, że dostanę takie pytanie (co ostatnio często się zdarza np. czy mam drugi aparat i jaki ogólnie sprzęt itd.)
    A teraz mam przykład sprzed tygodnia. Para wahała się bardzo między mną i jeszcze jednym fotografem. Cena praktycznie ta sama, zdjęcia się im podobały tu i tu. Jak się dowiedziałem przy podpisywaniu umowy. Szalkę ostatecznie przechylił brat młodego który trochę tak amatorsko fotografuje.
    Młody wiedział z targów, że mam 2x5D2 (jedną widział a pytał się czy mam drugi to powiedziałem, że tak mam taki sam) i widział 35L. Tamten drugi miał 7D i 17-55. Brat stwierdził, że jak się nie mogą zdecydować bo w obu przypadkach zdjęcia im się bardzo podobają i cena ta sama to niech wezmą mnie bo mam lepszy sprzęt
    No ale to marginalny przypadek raczej ciekawostka
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Moi znajomi mówią także, że jest spadek zleceń.
    Ja też takowy zaobserwowałem ale za to nadrobiłem większą ceną.
    Poza tym dwóch zleceń sam odmówiłem wykonania.
    A co powiesz na 13 zleceń w 2011r. (brałem 1200zł) i jak narazie 3 podpisane umowy na ten rok (biorę 1500zł)? Powoli zaczynam wpadać w depresję :neutral:

ehh...ulżyło jak się publicznie pożaliłem...
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Domyślnie

U mnie jak na razie 8 umów podpisanych na ten rok, no i ja cenię się trochę bardziej (też dlatego, że mieszkam w Warszawie). W tamtym roku o tej samej porze miałem 6 umów, a sezon zakończyłem na 12. Jak dla mnie te 12 zleceń w sezonie to takie rozsądne minimum (wychodzi średnio po 2 zlecenia w miesiącu od maja do października). Czy jest teraz mniejszy ruch w biznesie? Być może, ale ja tego nie odczuwam póki co.
    Ostatnio edytowane przez briho ; 20-01-2012 o 21:51

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez briho Zobacz posta
    U mnie jak na razie 8 umów podpisanych na ten rok, no i ja cenię się trochę bardziej (też dlatego, że mieszkam w Warszawie). W tamtym roku o tej samej porze miałem 6 umów, a sezon zakończyłem na 12. Jak dla mnie te 12 zleceń w sezonie to takie rozsądne minimum (wychodzi średnio po 2 zlecenia w miesiącu od maja do października). Czy jest teraz mniejszy ruch w biznesie? Być może, ale ja tego nie odczuwam póki co.
    12 zleceń to mało. W zeszłym sezonie miałem 24. Teraz na razie mam 16. W zeszłym roku o tej porze miałem chyba ze 2 umowy więcej.
    Ogólnie w zeszłym roku dużo wpadło jeszcze w okolicy marzec-kwiecień.
    Na razie cieszę się, że przekroczyłem 15.
    24 to był hardcore i już nie chcę tyle, chyba, że będę się zajmował tylko tym.
    18-20 uważam w tym momencie za rozsądny pułap (będąc równolegle na technicznych studiach dziennych)
    Cena? Raczej średnia półka (ponad 2k, mniej niż 3k - bardziej nie uściślę )
    Od jednej z par z którą podpisałem umowę dowiedziałem się, że moja cena to mniej więcej średnia, najczęściej spotykana cena fotografów na targach Poznańskich. IMHO nie najgorzej.

Cytat Zamieszczone przez lukasz5DmkI Zobacz posta
    Sprzęt kupiłem sam za swoje ciężko zarobione pieniądze , nie dała mi UE ani rodzice
    Na codzień pracuje w handlu i nie nawidzę zaniżania ceny żeby zwabić klienta.
    No ja dostałem od Unii i nie uważam tego za powód do wstydu.
    Dostałem bonus taki, że od razu pierwszy sezon miałem na plusie bo sprzęt nie musiał się zwracać. To daje dobrego kopa.
    Czy zaniżałem cenę? Uważam, że nie. Moim zdaniem była adekwatna na moje ówczesne umiejętności. Kasa z Unii + kontakty od poprzedniego zleceniodawcy dały mi kopa na start który teraz procentuje.
    Coraz więcej zleceń z polecenia + moim zdaniem z roku na rok lepsze foty usprawiedliwiają moje podnoszenie ceny. No i doszedł duży ZUS. Nie mała różnica którą trzeba dopłacić.
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 20-01-2012 o 23:42
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Ja wiem czy 12 zleceń to mało... Tak jak napisałem, wychodzi średnio 2 na miesiąc. W Warszawie za zlecenie bierze się średnio ok. 3 tys., co przy dwóch zleceniach w miesiącu daje sumkę 6 tys. Oczywiście z tego jakiś tysiąc to koszty materiałów (albumy, odbitki), część idzie na paliwo plus oczywiście ZUS i podatek. No ale te 4k na czysto można wyciągnąć. I jest to całkiem niezła moim zdaniem sumka. Akurat ja działam komercyjnie dopiero drugi rok, dlatego taka ilość zleceń póki co jest dla mnie całkiem ok. Jak będzie w następnych latach zobaczymy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    12 zleceń to mało. W zeszłym sezonie miałem 24. Teraz na razie mam 16. W zeszłym roku o tej porze miałem chyba ze 2 umowy więcej.
    Ogólnie w zeszłym roku dużo wpadło jeszcze w okolicy marzec-kwiecień.
    Na razie cieszę się, że przekroczyłem 15.
    24 to był hardcore i już nie chcę tyle, chyba, że będę się zajmował tylko tym.
    18-20 uważam w tym momencie za rozsądny pułap (będąc równolegle na technicznych studiach dziennych)
    Cena? Raczej średnia półka (ponad 2k, mniej niż 3k - bardziej nie uściślę )
    Od jednej z par z którą podpisałem umowę dowiedziałem się, że moja cena to mniej więcej średnia, najczęściej spotykana cena fotografów na targach Poznańskich. IMHO nie najgorzej.
    Goomis, tak z ciekawości gdzie można znaleźć twoje portfolio?

Dopiero zaczyna Awatar Martine
    Miasto
    raDom / lublin

Domyślnie

Pochłonęłam ten wątek w całości i czuję się mało pewnie w tym męskim fotoświecie, ale co mi tam - spróbuję

Jestem na etapie przesiadki z nikonowskiego sprzętu na canonowski (a miałam D300s, zapasowe D 80, 17-55 2.8 i 85 1.8 i oczywiście lampkę do tego - jakby ktoś był ciekawy). Z tego, co widzę, szkłem, które polecacie najczęściej jest 35L, rozważam zestaw (na początek i od razu zaznaczę, że nie chcę się bawić w przejściowe obiektywy, bo mam już dosyć wymian sprzętowych ):

5D Mark II

85 1.8

35 1.4 L albo 24 1.4 L
    (i tu problem: bo polecano mi 24L "jedynkę", natomiast wczoraj znajomy, który pracował w sklepie ze sprzętem foto powiedział, że jeśli już to II, bo jedynka miała jakieś usterki, które w późniejszej wersji zostały naprawione... będę wdzięczna za syntetyczną korektę tej informacji, bo zanim przegrzebię milion stron tego forum.. i czy 35L bez szerokiego zooma w zestawie to nie za wąsko do kościołów? nie pracowałam na pełnej klatce, dlatego ciężko mi to ocenić :/)

lampa
    (która? może używana..? w końcu przy jasnych szkłach i pełnej klatce nie jest to akcesorium używane nieustannie, ale być powinno)

W miarę upływu czasu będę dokupowała dalsze szkiełka, więc sugestie poszerzania listy również mile widziane. Na początek jednak - niezbędny niezbędnik Dziękuję za pomoc
    Always look on the bright side of life...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów