5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Witam,
To mój pierwszy post na tym forum.
Od niedawna jestem właścicielem 7D.
W przyszłości chciałbym zająć się fotografią ślubną. W związku z tym proszę Was o pomoc w doborze obiektywów.
W paczce otrzymałem EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
Fundusze? Chyba jak każdy początkujący: skromne. Nie stać mnie na obiektywy po 4/5k
Będę wdzięczny za wyrozumiałość i pomoc.
ten zoomik to średnio do ślubów chyba że masz zamiar używać krótszego 'końca'.
Dobrze mieć backup w postaci drugiego body. Natomiast z obiektywów dokupiłbym 28/1.8 lub 35/2, 85/1.8, lampę i powinno być ok - na start.
Ostatnio edytowane przez d2i4d3k ; 18-01-2012 o 22:00
Drugie body to dla mnie nierealna sprawa. Chyba że pożyczony nikon (innej opcji nie ma)
Co do obiektywów czytam same pochlebne opinie o 85/1.8.
Ale mimo wszystko czy na wesele nie powinienem mieć czegoś z zoomem? :-)
Keram, jeśli chcesz iść w śluby to jednak powinieneś trochę doinwestować zestaw, chyba że chcesz mieć podobne zdjęcia jakie para może dostać od gości-wujków z lustrzankami itp. (chociaż zasze zdarzają się wyjątki). Dobrym zestawem dla Ciebie wydaje się Tamron 17-50 i 85 Canona 1.8. Ja zaczynałem od 30D i 17-55 2.8 i mile wspominam ten zestaw![]()
Absolutnie nie chcę być porównywany z wujkami :-).
Dzięki za info. Te dwa obiektywy to 3k więc myślę że sa dla mnie w jakiejś niedalekiej perspektywie osiągalne.
Będę nadal obserwować ten wątek.
Znam przypadek, kiedy wujek (fotoreporter, miał piątkę i Elki), został wygoniony se strefy przy ołtarzu, bo "profi" obsługujący tanim sprzętem pierwszą komunię wzięli go za konkurencję. Założył 300, cyknął parę fotek siostrzenicy z dystansu i potem rodzice koleżanek małej pytali, czy przypadkiem nie ma też ich pociech na karcie. Dobrze być takim wujkiem.![]()
Rozum jest rzeczą najsprawiedliwiej wśród ludzi podzieloną, bo nie spotkałem nikogo, kto by się uskarżał, że ma go za mało
Wg Kartezjusza