Ja podtrzymuje mój wybór :-D
Potrzebujesz jasnego, szerokiego zoom'a (T 17-50 2.8) i w zależności od preferowanej ogniskowej 50 1.5 lub 85 1.8.
Sądzę, że do 7D ogniskowa 50mm jest w sam raz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli jest budżet to jak najbardziej 16-35L jest rewelacyjne.
Ostatnio edytowane przez michael_key ; 24-01-2012 o 22:29 Powód: Automerged Doublepost
Nikt nie karze Ci kupować wszystkiego z tej listy.
10-20 jest szkłem które na początek jest absolutnie zbędne.
Jeżeli jesteś tak bardzo zielony to nie pchaj się w same stałki. Poza tym 28 na cropie to strasznie wąsko.
Znaczy w ogóle to ciekawi mnie strasznie dlaczego chcesz się tym zająć. Skoro jesteś totalnie zielony?
Kup Canona 17-55/2.8 IS jako podstawowe szkło i najwyższy model lampy systemowej na jaki cię stać. Znajomemu poleciłem Metza na podstawie masy pozytywnych komentarzy między innymi z tego forum i teraz przeklina mnie za to serdecznie.
To jest podstawa którą na upartego zrobisz wszystko.
Do tego w zależności od budżetu przyda się coś węższego:
- 85/1.8 USM - świetne szkło za naprawdę małe pieniądze
- 100/2 USM - bliźniacza konstrukcja w praktycznie tej samej cenie
Wybierz ogniskową która bardziej Ci pasuje.
IMHO kupowanie 17-50 i 50mm jako jedyne 2 szkła jest bez sensu ze względu na niepotrzebne pokrycie ogniskowej.
16-35L na cropa na początek to IMHO strata kasy. Można za jego cenę kupić C17-55/2.8, 85/1.8, małą torbę i pewnie z jedną CFkę 8GB
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Dziękuję za Wasze cenne uwagi.
Zielony jestem w fotografii komercyjnej przy użyciu lustrzanki.
Do tej pory fotografowałem kompaktami lub hybrydami amatorsko. Reakcje znajomych: kupiłeś lustrzankę? Myślę, że predyspozycje mam. Jednak staram się zachować dużo pokory bo nie chcę nikogo skrzywdzić swoim brakiem doświadczenia.
Czemu chcę się tym zająć? Uwielbiam robić zdjęcia. Dlaczego nie zarobić na sprzęt i nadal się nie rozwijać w kierunku profesjonalnym? :-)
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Popieram Goomisia - jeżeli tylko 17-55 będzie traktowane z podstawowym szacunkiem, to przy odsprzedaży nie straci tyle, ile brak 35-55 w zoomie, koszt 50 1.4 i czas potrzebny na przepinanie tych szkieł powiązany z utratą cennych zdjęć.
16-35 mkII to wspaniały zoom i bez wahania kupiłbym go jeszcze raz, ale na cropie czasami za krótki. Często przepinam na FF, stąd taki wybór.
Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX