Cytat Zamieszczone przez Mojlo Zobacz posta
135 na FF jest miodzio, używam często na ślubach chodź przy bardziej statecznych scenach bo AF szybkością nie grzeszy.
hahaha...
chyba sobie żartujesz albo masz zepsute szkło..to jeden z najszybszych AF w szkłach Canona..

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
Właśnie....proszę.....powiedzcie, że nie warto kupować 85L mając 135L
taaa... pisałem Ci już o tym..

Cytat Zamieszczone przez greg01 Zobacz posta
Zmasakrowaly mnie te fotki... ale ciekawy jestem czy gdyby uzyc do zrobienia tych zdjec 135L to czy faktycznie byla by tak bardzo wyrazna roznica pomiedzy tymi dwoma szklami.
różnice są b. duże.. każde z tych szkieł to całkiem inna działka..

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
no prwada jest taka że jest coś takiego w tym 85L że jakoś wygrywa u mnie ze 135L. Tak prawdę mówiąc to nie ma tego jak konkretnie uzasadnić i udowodnić, to trzeba chyba samemu wypróbować i się przekonać. 135L mam od "zawsze"a dopiero póżniej dorobiłem się 85L i mając te fwa na raz okazuje się że tego pierwszego nie wyciągam z szfy. Był czas że stwierdziłem że to mój głupi wymysł że 85L jest taki "magiczny" i rewelacyjny i zamieniłem go na 85/1,8. Ale jakoś coś mi nie pasowało, nie wiem dokładnie co to było ale znów zacząłem zbierać pieniądze na L No i mam co chiałem i wiem że już nigdy się go nie pozbędę. A 135 mimo że praktycznie tylko leży w pudełku to też nie zamierzam go sprzedawać bo w tych pieniądzach nie ma dla mnie lepszej portretówki, niech będzie jako zapas:smile:
o.. to to to
AMEN
u mnie jeszcze robię 135ką sport

Mnie chodzilo o znaczace roznice pomiedzy tymi dwoma szklami i czy sa na tyle duze zeby przeplacac kupujac 85/1.2
Dla mnie posiadanie dwoch portretowek jest bez sensu.
czy tylko ogniskowa zawsze determinuje zastosowanie że tak autorytarnie wyrażasz swoje sądy? ja tam nie mam nigdy dylematu czy wziąć 135kę czy 85kę - dla mnie to szkła o całkiem innych zastosowaniach.. 135ka jest jak żyleta.. ostra, szybka ale nie ma tej tzw. "duszy" - nie wiem - takiej miękkości, delikatności, za to 85L ma taki obrazek że mimo niedogodności i odwrotności większości cech 135ki (dzięki czemu się uzupełniają) ma doskonały bokeh, przejścia tonalne, kolory itp. mają w sobie to coś czego nie ma ani 135ka ani 85/1.8..

Ale maja praktycznie to samo zastosowanie, przynajmniej dla mnie. Wolal bym juz opcje 135L i zamiast 85/1.8 dokupic lampe systemowa albo tansze dwie do zdjec w plenerze.
a ja wolałem mieć oba szkła i do tego dwie lampy 580ki z PW
niestety każdy "płatnik" musi sobie odpowiedzieć sam na to na co chce wydać swoją ciężko zarobioną kasę.. kwestia rozważenia za i przeciw - przeciw zawsze będzie cena a za tzw. radość fotografowania i przyjemność że dało się radę