ja się jedynie martwię że po 12h zestawem body+24-7-/2.8 + lampa ręce jej odpadną, ale jej pieniążki jej decyzja
ja się jedynie martwię że po 12h zestawem body+24-7-/2.8 + lampa ręce jej odpadną, ale jej pieniążki jej decyzja
ja nawet chyba z gripa zrezygnuje, ponieważ po długim fotografowaniu też ręce odpadają![]()
Regulamin pkt 8.
Witaj
Jeżeli sporo fotografujesz to nie rezygnuj z gripa.
Ostatnio robiłem zdjęcia na koncercie dwoma aparatami, jeden z gripem , drugi bez. Teraz wiem ,że jednak grip się przydaje :smile:.
Pozdrawiam
Mirek
fakt grip ma swoje plusy do których zaliczam:
- lepsze trzymanie body
- często jak dwie baterie oddzielnie nie chcą odpalić aparatu, to dwie razem w gripie dają jeszcze radę
to takie zalety a wady:
- po 12 godzinach fotografowania robi się już ciężko
i to by było na tyle...
Regulamin pkt 8.
kupiłem grip do 5d II bo myślałem że będzie mi tak super ale okazało się po kilku weselach że wygodniej mi bez. Pionowych kadrów robię max 10% a faktycznie po 10 godzinach pracy to nawet taka waga robi różnicę.
Nawet w poziomie lepiej mi się trzyma. Mam oparcie na mały palec. Ale fakt jest ciężej. Za to praca na dwóch akumulatorach jest wyśmienita. Kwestia że do pracy w pionie i tak trzeba się przystosować. Zawsze mam pasek oplątany o nadgarstek (część ciężaru utrzymuje i jednak pewniej), trzeba się nauczyć szybko uwalniać rękę. Aparat wygląda też bardziej PRO.- lepsze trzymanie body![]()
Witam
Jeżeli jesteśmy już zmęczeni to wtedy właśnie grip się przydaje.
Zobaczcie jaką pozycję przyjmuje łokieć przy zdjęciach z gripem , a jaką bez gripa. Zmęczenie powoduje, że bardzo trudno ustabilizować aparat przy zdjęciach pionowych bez gripa gdy łokieć jest mocno odchylony do góry/boku i ręka całym ciężarem opiera się na aparacie. Zdecydowanie bardziej stabilnie trzyma się aparat z łokciami przy sobie (aparat z gripem). Są to może niuanse, ale na własnej skórze się przekonałem , że jednak istotne.
I właśnie dlatego przy długich sesjach wolę mieć aparat zagripowany.
Pozdrawiam
Mirek
Ostatnio edytowane przez tombas ; 29-03-2012 o 20:44
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)