Strona 81 z 105 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Tak to jest jak ma się kilka zakładek otwartych ;-) Poza tym chyba nie ta sama?

Z doświadczeniem się zgodzę, co innego jeśli chodzi o decyzję. Sugerowanie się wypowiedzią jednego, a drugiego doprowadzi cię do takiego stanu emocjonalne, że w końcu nic nie kupisz. Nawet i gorzej, kupisz coś z czego nie skorzystasz w pełni. Jak, to napisał jeden z kolegów. Masz pieniądze - bierz 5dmk3, musisz dołożyć kup mk2, bo ten i ten robią zdjęcia.

Jeśli jesteś pewien, że sobie poradzisz to kup mk2, a resztę zainwestuj w szklarnie. Jeśli masz obawy kupuj mk3. Ten wątek jak i ilości recenzji dostępnych u wujaszkach dają wiele do myślenia. Jednak każdy pisze, to samo : lepsze iso, lepszy, szybszy af. Jeśli uważasz, te rzeczy za potrzebne to kup. W końcu decyzja ostateczna (bez względu na doświadczenie kolegów) należy do CIEBIE.

Czy zbędny, to nie tobie decydować
    Czy Ty miałeś ten aparat w rękach? Bo jeśli nie to szkoda zachodu ponieważ pisałem do osób które mają i mogą podzielić się opinią i pomóc w doborze zestawu. To czy stać to jedna kwestia. Pytanie czy warto przepłacać, nawet mając pieniądze?

Czy osoby mające styczność z 24L i 35L mogą pomóc i poinformawać jak z AF w tych szklarniach podpiętych pod 5d II?
    Czy mając 35L macie coś jeszcze szerszego aby uratowało w małym pokoju?

Dziękuje za pomoc.
    Wejdź i zajrzyj jeśli szukasz fotografa - internetowa baza fotografów.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez otofotograf.pl Zobacz posta
    Czy osoby mające styczność z 24L i 35L mogą pomóc i poinformawać jak z AF w tych szklarniach podpiętych pod 5d II?
    jak juz "poznasz" działanie szkła na 1.4-1.6 to AF nie stanowi problemu, a co do szerokości to tak, posiadam i naprawdę czasem się przydaje
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

Czy Ty miałeś ten aparat w rękach? Bo jeśli nie to szkoda zachodu ponieważ pisałem do osób które mają i mogą podzielić się opinią i pomóc w doborze zestawu. To czy stać to jedna kwestia. Pytanie czy warto przepłacać, nawet mając pieniądze?

Dziękuje za pomoc.
    Używam 24L i 35L z 5dmk2 ,jeśli chodzi o szybkość AF nie widzę między nimi różnic oba są szybkie ładnie rysują od pełnej dziury. 35L jest taki bardziej do wszystkiego uniwersalny, dla mnie szeroko zaczyna się dopiero od 24L jednak i ten w wnętrzach jest czasem za wąski, warto mieć również coś poniżej 24 np 17-40 lub 16-35 ewentualnie 14mm.
    ...

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Czy Ty miałeś ten aparat w rękach? Bo jeśli nie to szkoda zachodu ponieważ pisałem do osób które mają i mogą podzielić się opinią i pomóc w doborze zestawu.
    Wcześniej wspominasz, że jest to forum, a teraz o tym zapominasz? To jest forum, każdy ma prawo do wypowiedzi. Pytania nie muszą być kierunkowe.

Odpowiadając na twoje pytania. Tak mam przyjemność korzystać z 5dmk2 i miałem w łapkach 5dmk3. Nie mówię o potrzymaniu na łamach sklepowej wystawy, ale pobieganiu. Koledzy mają i sobie chwalą. Jednak u nich wymiana była podyktowana poszerzonym portfolio. Nie tylko ślubne, ale i sportowe.

To czy stać to jedna kwestia. Pytanie czy warto przepłacać, nawet mając pieniądze?
    Stać? Moje zdanie brzmi: nie warto, gdyż trzeba zadbać o szklarnie. Z tego, co pisałeś wyżęj to jednak twoja decyzja wymaga dopłaty.

Wracając do sedna. Gdybym kupował zestaw pod siebie (nastąpi niedługo) to wziąłbym 35 i 85 tak jak wspominają koledzy. 24 naprawdę okaże się za szerokie, ale co ja tam wiem
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Wcześniej wspominasz, że jest to forum, a teraz o tym zapominasz? To jest forum, każdy ma prawo do wypowiedzi. Pytania nie muszą być kierunkowe.

Odpowiadając na twoje pytania. Tak mam przyjemność korzystać z 5dmk2 i miałem w łapkach 5dmk3. Nie mówię o potrzymaniu na łamach sklepowej wystawy, ale pobieganiu. Koledzy mają i sobie chwalą. Jednak u nich wymiana była podyktowana poszerzonym portfolio. Nie tylko ślubne, ale i sportowe.

Stać? Moje zdanie brzmi: nie warto, gdyż trzeba zadbać o szklarnie. Z tego, co pisałeś wyżęj to jednak twoja decyzja wymaga dopłaty.

Wracając do sedna. Gdybym kupował zestaw pod siebie (nastąpi niedługo) to wziąłbym 35 i 85 tak jak wspominają koledzy. 24 naprawdę okaże się za szerokie, ale co ja tam wiem
    I taką opinię należało wczesniej napisać. Dzięki bardzo za konkretną odpowiedź.
    PS. napewno wiesz więcej, dlatego tu jestem.
    Wejdź i zajrzyj jeśli szukasz fotografa - internetowa baza fotografów.

Bywalec
    Miasto
    wlkp.

Domyślnie

Ja, czasami zakładając 14 mm na 5D zastanawiam się czy nie można szerzej.
    Zakładam 24L - szeroko, zakładam 35L ciut wąsko, miałem 28 USM - sprzedałem... i co, nie będę przecież ciągle przekładał obiektywów, bo już mi się nie chcę.
    Na moje oko muszę kupić 1DS IV i moje problemy się skończą , szkła - już lepszych nie kupię - bo nie ma, i co dalej - rób co chcesz, testuj, fotografuj i sam dojdziesz do pewnych wniosków...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Stafford Zobacz posta
    Pedro44 - a jak Ci się sprawdza AF 50 1.4 na ciemnej sali i (tak zupełnie subiektywnie) czy obrazek z niego jest dużo gorszy niż z 35L?
    Zastanawiam się właśnie, który kupić pod 5D...
    Jak bym miał kupić "w ciemno" 50 1,4 czy 35 L to bym się nie zastanawiał, po pierwsze - zupełnie inne szkła, po drugie - 35L.
    Kasa 4x większa, a i tak większość go kupi, inna klasa (wcześniej, czy później, każdy go kupi, bo go polecają, ja zresztą też - obiektyw wyjątkowy), każdy ma swoje przeznaczenie.
    Tak subiektywnie to na 40D 50 1,4 radzi sobie nieźle - ale wolę zestaw 5D 85 1,8 - ogniskowa zbliżona.
    50 1,4 dostał skrzydeł na 7d, porównując np. do 40D.
    Na 5d - 50 1,4 rzadko używam, ale też dużo lepiej niż np. z 40d.
    Ostatnio edytowane przez Pedro44 ; 12-04-2012 o 02:02 Powód: Automerged Doublepost
    6D|5D+BG-E4|7D|40D+BG-E2|S14 f2.8 EX HSM|C 24L MkI|35L|C 50 f1.4|C 85 f1.8|C 100 f2.8 USM Macro|C 24-70 f2.8 L|C 70-200 f2.8 L IS|C 100-400 IS L|T 17-50|S 10-20 f4-5.6|C 18-200IS|C 580EXII|C 580EX i tyle...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Obrazek z 50/1.4 jest ok, ale to tak jakby nieco inna ogniskowa Obrazek z 50/1.4 nie ma nic wspolnego z obrazkiem z 35L. Przede wszystkim nie te kolory, kontrast i nie to zachowanie pod swiatlo. W ostrosci jak i pracy AF tez nie ma porownania.
    Cytat Zamieszczone przez Pedro44 Zobacz posta
    Jak bym miał kupić "w ciemno" 50 1,4 czy 35 L to bym się nie zastanawiał, po pierwsze - zupełnie inne szkła, po drugie - 35L.
    Tego się obawiałem. Cóż, trza ciułać dalej...

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Wybieram nad zestawem:
    Canon 5D II + 24L + zamiana Canon 85 f/1.8 na Sigmę 85 f/1.4

Canon 5D III + 24L + pozostanie przy starej 85 f/1.8 (dopłata 3000zł)

Na 2 opcję za bardzo nie ma kasy. Po drugie wychodzę z założenia że to pierwsza pełna klatka a człowiek cały czas się uczy, a te 150 000 klapnięć w ciągu max. 3 lat padnie więc może za 2-3 lata skusić się na III.

Korzystam z punktu centralnego AF. Wiem że III da mi jeszcze pole manewru z wyższym ISO i gdyby Canon tylko poprawił AF a czułości by pozostawił takie jak w II to napewno nie pisał bym tego postu tylko wybrał starszą wersję.
    Ja 85/1.8 wymienię tylko na 85L. 1.8 na 5D2 pracuje cudownie. Miałem podpiętą Sigmę i musiałem domknąć do 1.6 żeby dostać taką ostrość jaką daje mi mój 85/1.8 na pełnej dziurze. 1/3EV różnicy nie jest warta dokładania prawie 2k (dla mnie). 85L to już inna historia na 1.2 jest fenomenalne. Bije wszystkie 85-tki na głowę

Ja się nauczyłem pracować centralnym bo ani 40D ani 5D2 na bocznych nie dawały mi dobrych rezultatów na 1.4 ale chętnie przytulę 5D3 z jego jedynkowym AFem i odzwyczaję się od używani centralnego i przekadrowywania

Czemu wielu pisze o uniwersalności 35 nad 24.
    Z 24 możesz przekadrować na 35, z 35 już w ciasnych pomieszczeniach nie dasz rady.
    a z 14 możesz przekadrować na 24 i 35! Róbmy wszystko na 14mm zatem?
    A słyszałeś o takich rzeczach jak perspektywa, dystorsja, co za tym też idzie przerysowania itd.?
    Poza tym lepiej myśleć nad kadrem robiąc zdjęcie a nie potem przy komputerze.
    24mm potrzebujesz mniejszego czasu do poprawnego naświetlenia niż w 35.
    eee? a co na 24mm światłomierz jest szybszy czy jak? Bo nie rozumiem?
    Jak masz 2 body APS-C to 35 będzie już 50 a z 24 jeszcze można zrobić coś szerokiego. Mając 35mm musisz koniecznie mieć coś szerszego, ew. fisha. Przy 24 możesz "raczej" zrezygnować. Więc gdzie ta uniwersalność?
    No ale mowa przynajmniej o jednym FF więc w czym rzecz?
    Jak się wie co się chce zrobić i się umie korzystać z tego co się ma to nie ma czegoś takiego, jak "musisz mieć koniecznie coś szerszego". Wystarczy myśleć kreatywnie i dobrze obserwować.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

85/1.8 nie warto wymieniac na 85L .. za to na pewno warto dokupic sobie 85L Sa sytuacje gdzie AF w 85L nie daje rady bo jest zbyt powolny. Do statycznego slubu jest ok, ale na weselu praca jego silniczkow to istna katorga Warto wiec miec obie 85'tki i ta tansza wersje stosowac przy szybkich akcjach.

Dopiero zaczyna Awatar Jimmy

Domyślnie

dinderi - "Spróbuj zpytać na forum hydraulicznym "mam 18 tysi na wydanie, co kupić, żeby być hydraulikiem?". Albo na elektrodzie napisz coś podobnego, że chcesz być serwisantem sprzetu AGD i co masz kupić. I teraz się zastanów, dlaczego ludzie reagują nerwowo.
    Jak jeszcze nie wiesz, to Ci powiem.
    Bo nie masz zielonego pojęcia o tym, na czym to polega. Będziesz kolejną osobą na tym rynku, która "Buduje portfolio wiec zrobi ślub za darmo, albo po kosztach, albo nawet z dopłatą". A potem się będziesz dziwił (jeśli jeszcze będziesz na rynku, w ogóle), dlaczego nikt nie szanuje fotografów."

Dzięki za objaśnienie czemu wszyscy tak nerwowo reagują, najwidoczniej dobrze mnie znasz skoro wiesz że nie mam zielonego pojęcia o fotografii, ale z drugiej strony nie musisz mnie znać żeby mnie ocenić bo masz 38 lat, około 2tyś postów i zapewne jesteś podobny do swojego avatara którego masz na tym forum, fotografujesz 20 lat i wiesz wszystko.

Czacha - To prawda, kilka lat temu dostalem dotacje - tylko dlaczego rozmawiamy o tym w tym watku a nie w watku o dotacjach?

Bo panowie z forum nerwowo reagują na konkurencję na rynku która dostała dotację. Oczekują od wszystkich że każdy musi znać każdy obiektyw i aparat Canon, zasięgnięcie opinii któregoś z nich wiąże się z bardzo "ciekawymi opiniami".

Strona 81 z 105 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów