Strona 79 z 105 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dotacje jak widać zawsze budzą wiele emocji
    Ech, gdyby wiekszość tych "dotacyjnych fotografów" zainwestowała najpierw w kilka dobrych książek o fotografii to byłoby to z większym pożytkiem dla nich i potencjalnych klientów…
    Fotografia ślubna w Polsce jest postrzegana jako łatwe źródło zarobku - kupie sprzęt (najczęściej kiepski, bo nie starczyło z babcinej emerytury lub z dotacji) dam ogłoszenie i będe wielkim ślubnym Panem Fotografem I później ogląda się te udziwnione w Adobe PS koszmarki na Allegro itp…
    Ponieważ temat różnych dotacji znam troche "od środka" to cieszę się że Kolega Jimmy chce kupić sprzet (a nie faktury na sprzęt…) i robić to co lubi. A czy mu się uda - rynek zweryfikuje.
    Ja życze żeby osiągnął sukces i mądrze wykorzystał tę dotację na rozwój swojego biznesu
    A jeśli chodzi o sprżet to np. ja zawsze wolałem 2 korpusy z 35 i 85mm niż zoomy. Jedynym zoomem jaki używałem był 24-70/2.8. Każdy ma inne preferencje i jeśłi robisz juz zdjęcia to sam powinieneś czuć co Tobie najlepiej pasuje. A sprżet używany w dobrym stanie kupisz też na faktury bez problemu. Musisz poszukać tylko.
    Powodzenia! Marek.
    Ostatnio edytowane przez marbudzyk ; 10-04-2012 o 15:21 Powód: literówki

Domyślnie

Witam wszystkich,

Potrzebuje pomocy,
    Mam niemała zagwostkę
    W dużej mierze pytanie jest kierowane do Piotrka ponieważ zajmuje się fotografią ślubną (czytałem również jego porónanie odnośnie III do II)

Chodzi o to że przechodzę na pełną klatkę. Budżet ograniczony i to właśnie dlatego powstał ten post

Wybieram nad zestawem:
    Canon 5D II + 24L + zamiana Canon 85 f/1.8 na Sigmę 85 f/1.4

Canon 5D III + 24L + pozostanie przy starej 85 f/1.8 (dopłata 3000zł)

Na 2 opcję za bardzo nie ma kasy. Po drugie wychodzę z założenia że to pierwsza pełna klatka a człowiek cały czas się uczy, a te 150 000 klapnięć w ciągu max. 3 lat padnie więc może za 2-3 lata skusić się na III.

Korzystam z punktu centralnego AF. Wiem że III da mi jeszcze pole manewru z wyższym ISO i gdyby Canon tylko poprawił AF a czułości by pozostawił takie jak w II to napewno nie pisał bym tego postu tylko wybrał starszą wersję.

Proszę o informację od posiadaczy III ale takich którzy mieli/mają II.

Pytanie do ślubniaków. W czym 35L jest lepsze od 24L
    Przepraszam że pytania też ślubne i powinny być w innym wątku ale widzę że pare osób tu siedzi więc zadaje.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez otofotograf.pl Zobacz posta
    Witam wszystkich,

Potrzebuje pomocy,
    Mam niemała zagwostkę
    W dużej mierze pytanie jest kierowane do Piotrka ponieważ zajmuje się fotografią ślubną (czytałem również jego porónanie odnośnie III do II)

Chodzi o to że przechodzę na pełną klatkę. Budżet ograniczony i to właśnie dlatego powstał ten post

Wybieram nad zestawem:

Na 2 opcję za bardzo nie ma kasy. Po drugie wychodzę z założenia że to pierwsza pełna klatka a człowiek cały czas się uczy, a te 150 000 klapnięć w ciągu max. 3 lat padnie więc może za 2-3 lata skusić się na III.

Korzystam z punktu centralnego AF. Wiem że III da mi jeszcze pole manewru z wyższym ISO i gdyby Canon tylko poprawił AF a czułości by pozostawił takie jak w II to napewno nie pisał bym tego postu tylko wybrał starszą wersję.

Przepraszam że pytania też ślubne i powinny być w innym wątku ale widzę że pare osób tu siedzi więc zadaje.

Pozdrawiam

Zacznę może od drugiej strony. 35mm wydaje mi się bardziej uniwersalnym obiektywem. Momentami 24mm może być za szeroko dla niektórych osób.
    Jeśli nie masz pieniążków, idź w 5D markII. Mimo, że III wyszła, II to nadal bardzo dobra pucha, jeśli się zna jej wady i potrafi wykorzystać zalety. Nie będziesz miał tylu trafionych zdjęć, niemniej jednak można z tym żyć.
    Pytanie tylko, czy będziesz mieć drugi zapasowy aparat? To podstawa przy reporterce ślubnej, a napisałeś, że "przechodzisz na pełną klatkę"...
    85mm f1.8 Canona to doskonałe szkło i nie pozbywałbym się jego...
    Tak na dobrą sprawę przy ślubach powinieneś mieć prawie wszystko zapasowe, tak na wypadek - odpukać...

Duży wątek na temat sprzętu ślubnego znajdziesz na forum
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 10-04-2012 o 16:51

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Witam wszystkich,

Potrzebuje pomocy,
    Mam niemała zagwostkę

Wybieram nad zestawem:

Pozdrawiam

Ostatnio miałem dylemat mk3 czy sprzęt oświetleniowy. Padło na to drugie. mk3 to swietna puszka ale nie zastapi wszystkiego. Może za jakiś czas.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancini Zobacz posta
    To nawet nie lenistwo czy mentalność, ale aby cokolwiek szukać to trzeba wiedzieć gdzie i co szukać.
    Nie dotyczy to tylko fotografii ślubnej, dotacji tylko wszystkich dziedzin. Na forum wiele razy można spotkać wymuszanie 1000 tematów o tym samym. No i często znajdą się obrońcy tychże ludzi

A za rok na allegro będzie kolejny zestaw z małym przebiegiem z dotacji
    Przypomina mi się sprzedający 1dmk3, jakiś czas temu miałem przyjemność takiego delikwenta spotkać. Chryste na proste pytania: "w jakich warunkach pracował" Pan odpowiadał: "muszę sprawdzić" albo "już nie pamiętam" chociaż w aukcji jak byk było "aparat posiadam od 3 miesięcy". Na pytania odnośnie ślubów reagował podobnie, a często rozłączał się by znaleźć inną bajkę.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

otofotograf.pl ----- 85 1.8 zostaw bo to bardzo dobre szkło. "Trójki" nie kupuj bo iso rzędu 6400 przyda Ci się tylko w cholernie ciemnych kościołach. Ja takiego jeszcze nie spotkałem. Szybki AF nie jest Ci potrzebny. Ślub to nie zawody F1. Jakość obrazka bardzo podobna. Nic więcej Ci nie trzeba.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

5D3 slubu jeszcze nie focilem, a i watek nie o tym, wiec sie nie wypowiem

Dylematy kupic 5D3 czy 5D2 + szklo pozostawiam jednak do wlasnej oceny pytajacego - nikt nie wie co bedzie lepsze niz sam zainteresowany
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 10-04-2012 o 17:20

Domyślnie

Shadow - Dzięki za info. Zawody F1 to na pewno nie są ale celność AF jest ważna.
    Co do 85 nie zamieniałbyś na Sigmę 1.4? - zawsze to więcej światła i optycznie troszkę lepiej.

Czacha - ale już masz doświadczenie bo fociłeś. Co byś doradził jako osoba mająca II i III z moimi dylematami. Shadow uświadomił mnie jeszcze bardziej w przekonaniu aby iść w kierunku II. Tylko Ty możesz zmienić moją decyzję Aczkolwiek wolałbym nie, ponieważ mógłbym już spokojnie spać

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Shadow - Dzięki za info. Zawody F1 to na pewno nie są ale celność AF jest ważna.
    Co do 85 nie zamieniałbyś na Sigmę 1.4? - zawsze to więcej światła i optycznie troszkę lepiej.

Czacha - ale już masz doświadczenie bo fociłeś. Co byś doradził jako osoba mająca II i III z moimi dylematami. Shadow uświadomił mnie jeszcze bardziej w przekonaniu aby iść w kierunku II. Tylko Ty możesz zmienić moją decyzję Aczkolwiek wolałbym nie, ponieważ mógłbym już spokojnie spać
    Nie masz pieniędzy bierz mk2. Aparat jest na rynku i będzie. Uzbiera się gotówka to sprzedaż mk2 i wymienisz na mk3. Nie pali się.
    Też byłem napalony ale trochę mi przeszło. Mk3 będzie ale za jakiś czas. Nie można dać się zwariować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Zacznę może od drugiej strony. 35mm wydaje mi się bardziej uniwersalnym obiektywem. Momentami 24mm może być za szeroko dla niektórych osób.
    Jeśli nie masz pieniążków, idź w 5D markII. Mimo, że III wyszła, II to nadal bardzo dobra pucha, jeśli się zna jej wady i potrafi wykorzystać zalety. Nie będziesz miał tylu trafionych zdjęć, niemniej jednak można z tym żyć.
    Pytanie tylko, czy będziesz mieć drugi zapasowy aparat? To podstawa przy reporterce ślubnej, a napisałeś, że "przechodzisz na pełną klatkę"...
    85mm f1.8 Canona to doskonałe szkło i nie pozbywałbym się jego...
    Tak na dobrą sprawę przy ślubach powinieneś mieć prawie wszystko zapasowe, tak na wypadek - odpukać...

Duży wątek na temat sprzętu ślubnego znajdziesz na forum
    Czemu wielu pisze o uniwersalności 35 nad 24.
    Z 24 możesz przekadrować na 35, z 35 już w ciasnych pomieszczeniach nie dasz rady. 24mm potrzebujesz mniejszego czasu do poprawnego naświetlenia niż w 35. Jak masz 2 body APS-C to 35 będzie już 50 a z 24 jeszcze można zrobić coś szerokiego. Mając 35mm musisz koniecznie mieć coś szerszego, ew. fisha. Przy 24 możesz "raczej" zrezygnować. Więc gdzie ta uniwersalność?

Drugie body mam i nie sprzedaje.

Strona 79 z 105 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów