Strona 77 z 105 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    I znowu wracamy do ludzi. System dotowania pierwszej działalności jest moim zdaniem dobrym kierunkiem, ale być może potrzeba całego pokolenia i przesunięcia w metalności, aby zmiana się dokonała i włożone w to pieniądze były używane efektywniej. A może to nigdy u nas nie nastąpi - ja wolę być dobrej myśli w tej sprawie.
    Sama idea jest szczytna, jak socjalizm . Z dotacji skorzystałem 6 lat temu. Nie była to działalność związana z fotografią. Kupiłem kompa i soft i zostało 2 tysie na głupoty. Na pewno komuś ta kasa przydałaby się bardziej na rozwój działalności. Niestety tak to jest z dotacjami, że część tej kasy się marnuje, a czasem nawet cała.
    Najpierw trzeba okraść obywateli przez podatki, żeby potem móc rozdać. Taka zabawa w Janosika. Ludzie czasem kupowali sprzęt z dotacji a potem sprzedawali z małą stratą, żeby mieć kasę mając nadzieję, że nie będzie kontroli, ale nie ma co za bardzo offtopować.

Jak ktoś dostał kasę na sprzęt foto to jego sprawa. Nie musi od razu znać całego sprzętu Canona, żeby wiedzieć co kupić. Czy ktoś będzie miał klientów, to już rynek zweryfikuje
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaca9 Zobacz posta
    Dla mnie dziwne jest to że tacy ludzie dostają dotacje a tacy co ją potrzebują naprawdę nie dostaną.
    Znaczy się, którzy to są ci właściwi co powinni dostać?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie chodziło mi tutaj o Jimmy tylko ogólnie, bo mam znajomego który ma doświadczenie itd starał się o dotację i niestety nie dostał bo woleli dać innemu z tego samego miasta co on, może dlatego że nie miał żadnych dokumentów z kurii, kursów itd, po roku zamknął firmę, sprzęt pewnie sprzedał.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jimmy Zobacz posta
    To skąd mam pieniądze na zakup sprzętu całkowicie nie powinno was interesować, mogę dostać od babci, wygrać w lottka lub obrabować bank. Jest konkretne pytanie w odpowiednim temacie, więc jak nie chcesz / nie potrafisz lub po prostu przemawia za Ciebie zawiść nie pisz nic.
    do gadget_zary " Domyślam się, że dłużej spędzisz na pisaniu na forum co kupić.."
    a może zróbmy oddzielny wątek zawiść na forum?
    PS. Dziękuje wszystkim za normalne odpowiedzi które mi pomogły
    W mojej wypowiedzi nie było żadnej zawiści (czytaj całość) bo to skąd masz pieniądze to nie moja sprawa. Chodziło o to że oczekujesz że twoje "problemy" rozwiąże ktoś za ciebie, powie co i jak... Zamiast siedzieć na forum poszukaj po allegro/ebay itp. używek z fakturami. Tak samo wystarczyło spędzić maks godzinę i poszukać po forum informacji o polecanych zestawach. Ale to wymaga odrobiny wysiłku..

O ile pamiętam to Goomis chyba też rozpoczał z dotacją i jakoś nikt do niego się nie czepiał (albo mi umknęło) . Dlaczego ? Bo sam sie ruszył a nie oczekiwał że ludzie na forum zrobią wszystko za niego.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mnie to trochę dziwi bo skoro ktoś podejmuje się otworzenia firmy i bierze na to dotacje, to chyba powinien wiedzieć na co ją bierze... i w tym temacie powinny padać pytania typu: "16-35/2.8 czy 24-70/2.8" albo "co wybrać 28/1.8 czy 35/2" i na ogół sprowadzać się do pytań "co się lepiej sprawdzi"... a tu nagle wyskakuje ktoś z pytaniem "co zrobić z dotacją" może jestem nietolerancyjny itp ale skoro nie wiesz co z tą kasą zrobić to po co brałeś tą dotację? nie wiem mnie takie coś drażni, ale jak już nieraz wspominałem ja jestem dziwny i się nie znam. Nie zrozumcie mnie źle, jestem jak najbardziej zwolennikiem dotacji, ale jak się już ją bierze to wydaje mi się powinno się mieć określone cele, zbadany rynek i wybrane narzędzia które będą nam najbardziej odpowiadały, bo tak wspomnieli przedmówcy masę ludzi bierze dotacje na coś na czym praktycznie się nie znają, po roku zamykają firmę i sprzedają sprzęt i są kilkanaście tysięcy do przodu, jednocześnie odbierają szanse osobom którym ta dotacja by naprawdę się przydała... sorry za OT

Dopiero zaczyna Awatar Jimmy

Domyślnie

Żeby nikogo nie denerwować myślę że zakończmy ten temat, dzięki wszystkim za pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jimmy Zobacz posta
    Tak samo jest zastanawiające dlaczego ludzie reagują że ktoś otrzymał dotację... czyli podteksty, wyśmiewanie się i negowanie. Krótko mówiąc każda osoba która otrzymała dotację jest skazana na porażkę, standard wrzucić wszystkich do jednego wora.
    Spróbuj zpytać na forum hydraulicznym "mam 18 tysi na wydanie, co kupić, żeby być hydraulikiem?". Albo na elektrodzie napisz coś podobnego, że chcesz być serwisantem sprzetu AGD i co masz kupić. I teraz się zastanów, dlaczego ludzie reagują nerwowo.
    Jak jeszcze nie wiesz, to Ci powiem.
    Bo nie masz zielonego pojęcia o tym, na czym to polega. Będziesz kolejną osobą na tym rynku, która "Buduje portfolio wiec zrobi ślub za darmo, albo po kosztach, albo nawet z dopłatą". A potem się będziesz dziwił (jeśli jeszcze będziesz na rynku, w ogóle), dlaczego nikt nie szanuje fotografów.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Amen...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaca9 Zobacz posta
    Nie chodziło mi tutaj o Jimmy tylko ogólnie, bo mam znajomego który ma doświadczenie itd starał się o dotację i niestety nie dostał bo woleli dać innemu z tego samego miasta co on, może dlatego że nie miał żadnych dokumentów z kurii, kursów itd, po roku zamknął firmę, sprzęt pewnie sprzedał.
    Wiesz to co piszesz jest tak samo ogólnikowe jak to co napisałeś wyżej. Nie ma osób którym się coś "należy" - bo co? - zostali namaszczeni do danej roboty - nie bądźmy dziećmi.

BTW: te dotacje w założeniu nie są dla doświadczonych tylko dla tych co są bezrobotni i mogą ruszyć nie mając pieniędzy na początku. I nie jest wymogiem że to musi się udać. Przy tym bardzo się mylą Ci co sądzą, że to jest tylko dobre dla osoby która dostaje dotację - zyskuje na tym pośrednio wiele firm - nie rozpisując się - jest ruch w interesie, a oto chodzi - zyskują wszyscy. Oczywiście są też minusy - jak choćby to, że tracą ci którzy już są na rynku (to co napisał Dinderi), spadają ceny usług, wzrasta konkurencja, która gra tylko niską ceną itd.
    Trzeba by zważyć jaki est bilans. Podejrzewam że dużo zależy od branży.

Pomijając te dywagacje to widać tutaj jak mało wymagającą inwestycyjnie jest ta branża - to bardzo niekorzystna cecha.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Mam takie pytanko - bo będę robił dwa śluby znajomym i chciałbym się zapytać co sobie dokupić (od razu piszę, że nie mam dotacji

Mam na chwilę obecną 35/2, 85/1.8, zenitara fisheye oraz tanie 19-35.

Mam zamówioną Sigmę 17-35 - tylko po to bo ma na 17mm światło 2.8.

Co by jeszcze dokupić tak do 2 tys. zł? Czy 35/2 zamienić na 28/1.8?

Myślę, żeby zakupić tamrona 28-75 (zdjęcia na sali) i 50/1.8 albo 50/1.4.

Jeszcze posiadam 580 exII i do tego mam zamiar kupić używkę 5d2.

Kiedyś już robiłem dwa śluby znajomym, ale to było na cropie i wszystkie obiektywy cropowe.

Jak trzeba będzie to gdzieś się trochę kasy jeszcze znajdzie, ale od razu piszę, że nie mam za bardzo na L

Z góry dzięki.
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Strona 77 z 105 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów