Strona 74 z 96 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez otofotograf.pl Zobacz posta
    Z tymże u mnie szklarnia ta sama.
    Tak to jest jak ma się kilka zakładek otwartych ;-) Poza tym chyba nie ta sama?
    Wybieram nad zestawem:
    Canon 5D II + 24L + zamiana Canon 85 f/1.8 na Sigmę 85 f/1.4

Canon 5D III + 24L + pozostanie przy starej 85 f/1.8 (dopłata 3000zł)
    Cytat Zamieszczone przez otofotograf.pl Zobacz posta
    Czy się sugeruję... tak w pewnym sensie się sugeruję ponieważ inni mają już doświadczenie... po co więc jesteś na tym forum jeśli nie po to aby wymieniać spostrzeżenia i doświadczenie.
    Z doświadczeniem się zgodzę, co innego jeśli chodzi o decyzję. Sugerowanie się wypowiedzią jednego, a drugiego doprowadzi cię do takiego stanu emocjonalne, że w końcu nic nie kupisz. Nawet i gorzej, kupisz coś z czego nie skorzystasz w pełni. Jak, to napisał jeden z kolegów. Masz pieniądze - bierz 5dmk3, musisz dołożyć kup mk2, bo ten i ten robią zdjęcia.

Jeśli jesteś pewien, że sobie poradzisz to kup mk2, a resztę zainwestuj w szklarnie. Jeśli masz obawy kupuj mk3. Ten wątek jak i ilości recenzji dostępnych u wujaszkach dają wiele do myślenia. Jednak każdy pisze, to samo : lepsze iso, lepszy, szybszy af. Jeśli uważasz, te rzeczy za potrzebne to kup. W końcu decyzja ostateczna (bez względu na doświadczenie kolegów) należy do CIEBIE.

Zbędny komentarz z Twojej strony.
    Czy zbędny, to nie tobie decydować
    Ostatnio edytowane przez Darx ; 11-04-2012 o 10:24
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Tak to jest jak ma się kilka zakładek otwartych ;-) Poza tym chyba nie ta sama?

Z doświadczeniem się zgodzę, co innego jeśli chodzi o decyzję. Sugerowanie się wypowiedzią jednego, a drugiego doprowadzi cię do takiego stanu emocjonalne, że w końcu nic nie kupisz. Nawet i gorzej, kupisz coś z czego nie skorzystasz w pełni. Jak, to napisał jeden z kolegów. Masz pieniądze - bierz 5dmk3, musisz dołożyć kup mk2, bo ten i ten robią zdjęcia.

Jeśli jesteś pewien, że sobie poradzisz to kup mk2, a resztę zainwestuj w szklarnie. Jeśli masz obawy kupuj mk3. Ten wątek jak i ilości recenzji dostępnych u wujaszkach dają wiele do myślenia. Jednak każdy pisze, to samo : lepsze iso, lepszy, szybszy af. Jeśli uważasz, te rzeczy za potrzebne to kup. W końcu decyzja ostateczna (bez względu na doświadczenie kolegów) należy do CIEBIE.

Czy zbędny, to nie tobie decydować
    Czy Ty miałeś ten aparat w rękach? Bo jeśli nie to szkoda zachodu ponieważ pisałem do osób które mają i mogą podzielić się opinią i pomóc w doborze zestawu. To czy stać to jedna kwestia. Pytanie czy warto przepłacać, nawet mając pieniądze?

Czy osoby mające styczność z 24L i 35L mogą pomóc i poinformawać jak z AF w tych szklarniach podpiętych pod 5d II?
    Czy mając 35L macie coś jeszcze szerszego aby uratowało w małym pokoju?

Dziękuje za pomoc.
    Wejdź i zajrzyj jeśli szukasz fotografa - internetowa baza fotografów.

Dopiero zaczyna Awatar Jimmy

Domyślnie

dinderi - "Spróbuj zpytać na forum hydraulicznym "mam 18 tysi na wydanie, co kupić, żeby być hydraulikiem?". Albo na elektrodzie napisz coś podobnego, że chcesz być serwisantem sprzetu AGD i co masz kupić. I teraz się zastanów, dlaczego ludzie reagują nerwowo.
    Jak jeszcze nie wiesz, to Ci powiem.
    Bo nie masz zielonego pojęcia o tym, na czym to polega. Będziesz kolejną osobą na tym rynku, która "Buduje portfolio wiec zrobi ślub za darmo, albo po kosztach, albo nawet z dopłatą". A potem się będziesz dziwił (jeśli jeszcze będziesz na rynku, w ogóle), dlaczego nikt nie szanuje fotografów."

Dzięki za objaśnienie czemu wszyscy tak nerwowo reagują, najwidoczniej dobrze mnie znasz skoro wiesz że nie mam zielonego pojęcia o fotografii, ale z drugiej strony nie musisz mnie znać żeby mnie ocenić bo masz 38 lat, około 2tyś postów i zapewne jesteś podobny do swojego avatara którego masz na tym forum, fotografujesz 20 lat i wiesz wszystko.

Czacha - To prawda, kilka lat temu dostalem dotacje - tylko dlaczego rozmawiamy o tym w tym watku a nie w watku o dotacjach?

Bo panowie z forum nerwowo reagują na konkurencję na rynku która dostała dotację. Oczekują od wszystkich że każdy musi znać każdy obiektyw i aparat Canon, zasięgnięcie opinii któregoś z nich wiąże się z bardzo "ciekawymi opiniami".

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jimmy Zobacz posta
    najwidoczniej dobrze mnie znasz skoro wiesz że nie mam zielonego pojęcia o fotografii, ale z drugiej strony nie musisz mnie znać żeby mnie ocenić bo masz 38 lat, około 2tyś postów i zapewne jesteś podobny do swojego avatara którego masz na tym forum, fotografujesz 20 lat i wiesz wszystko.
    Jestem identyczny ze swoim avatarem, tylko aktualnie o jakieś 15 kilogramów starszy. Te 2 tys. postów mówi jedynie, że jestem uzależniony od internetu, nie mówi absolutnie nic o mojej ewentualnej wiedzy, czy pozycji społecznej.

Nie wiem wszystkiego. Kwestia jest taka, że ten kto obfotografował świadomie chociaż dwa śluby, wiedząc co chce uzyskać i dlaczego ma obraz taki, a nie inny, nie zadaje pytań dotyczących elementarnych zagadnień danej dziedziny.

Takie pytania świadczą o braku wiedzy z danego zakresu. To czysta logika. Ten kto wie, na czym to polega, pyta o szczegóły. Np. czy róznica obrazowania między 50L a 50/1.4 jest warta kilku tysięcy. Albo jak się zachowuje dany obiektyw z danym aparatem. Albo równie dobrze czyta dany wątek na forum i jeśli ma wątpliwości między zoomem a stałką, wyrabia sobie zdanie na podstawie lektury.

Ty zapytałeś, "mam 18 kilo, co mam kupić, żeby robić śluby", w języku hydraulików to brzmi "mam 18 kilo, jakie klucze mam kupić, żeby zrobić instalację miedzianą, a jaki plastikową", w języku elektroników to będzie "mam 18 tysi co mam kupić, żeby móc naprawiać płyty główne komputerów". Na każde takie pytanie odpowiedź jest taka sama: "Kup sobie kurs przygotowania do zawodu. Podstawy, podstawy, podstawy!"

Mnie konkurencji nie zrobisz. Ja nie jestem fotografem ślubnym, nie żyje z fotografii ślubnej, a nawet gdybym żył, to nie spotykalibyśmy się w tym samym "targecie". Dla mnie więc, może być rocznie i 3 tysiące nowych fotografów ślubnych na rynku. Jedyne na co reaguję nerwowo, to bylejakość usług w naszym kraju. Kiedy idę do kogoś, kto para się danym zawodem, zakładam, że zna się na tym, co robi, jest lepszy, gorszy, ma takie inne doświadczenie. Ale jeśli mówi, że zrobi mi instalację hydrauliczną, to ona będzie działać. I nie przyjdzie mi do domu z kompletem rur-haków, żeby łączyć rury miedziane, albo palnikiem, żeby lepić plastikowe. Tylko zrobi porządnie i bez fuszerki.
    Wpadam jednak w głęboką frustrację, kiedy się okazuje, że zamiast fachury, przyszedł dotychczasowy cieć od miotły, który wczoraj miał pomysł, żeby zostac hydraulikiem, bo słyszał, że to niezły zarobek, a przecież wymieniał u sąsiadki kilka razy uszczelkę w kranie więc się na tym zna.

Oczywiście mogę się mylić, co do Twojej osoby. Niewykluczam tego. Podałem Ci jedynie, dlaczego ludzie się irytują na Twój wpis. Ja sie nie irytuję. Mam to głęboko, co i jak będziesz w życiu robił, żeby zarabiac pieniądze.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 12-04-2012 o 14:53
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna Awatar Jimmy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Jestem identyczny ze swoim avatarem, tylko aktualnie o jakieś 15 kilogramów starszy. Te 2 tys. postów mówi jedynie, że jestem uzależniony od internetu, nie mówi absolutnie nic o mojej ewentualnej wiedzy, czy pozycji społecznej.

Nie wiem wszystkiego. Kwestia jest taka, że ten kto obfotografował świadomie chociaż dwa śluby, wiedząc co chce uzyskać i dlaczego ma obraz taki, a nie inny, nie zadaje pytań dotyczących elementarnych zagadnień danej dziedziny.

Takie pytania świadczą o braku wiedzy z danego zakresu. To czysta logika. Ten kto wie, na czym to polega, pyta o szczegóły. Np. czy róznica obrazowania między 50L a 50/1.4 jest warta kilku tysięcy. Albo jak się zachowuje dany obiektyw z danym aparatem. Albo równie dobrze czyta dany wątek na forum i jeśli ma wątpliwości między zoomem a stałką, wyrabia sobie zdanie na podstawie lektury.

Ty zapytałeś, "mam 18 kilo, co mam kupić, żeby robić śluby", w języku hydraulików to brzmi "mam 18 kilo, jakie klucze mam kupić, żeby zrobić instalację miedzianą, a jaki plastikową", w języku elektroników to będzie "mam 18 tysi co mam kupić, żeby móc naprawiać płyty główne komputerów". Na każde takie pytanie odpowiedź jest taka sama: "Kup sobie kurs przygotowania do zawodu. Podstawy, podstawy, podstawy!"

Mnie konkurencji nie zrobisz. Ja nie jestem fotografem ślubnym, nie żyje z fotografii ślubnej, a nawet gdybym żył, to nie spotykalibyśmy się w tym samym "targecie". Dla mnie więc, może być rocznie i 3 tysiące nowych fotografów ślubnych na rynku. Jedyne na co reaguję nerwowo, to bylejakość usług w naszym kraju. Kiedy idę do kogoś, kto para się danym zawodem, zakładam, że zna się na tym, co robi, jest lepszy, gorszy, ma takie inne doświadczenie. Ale jeśli mówi, że zrobi mi instalację hydrauliczną, to ona będzie działać. I nie przyjdzie mi do domu z kompletem rur-haków, żeby łączyć rury miedziane, albo palnikiem, żeby lepić plastikowe. Tylko zrobi porządnie i bez fuszerki.
    Wpadam jednak w głęboką frustrację, kiedy się okazuje, że zamiast fachury, przyszedł dotychczasowy cieć od miotły, który wczoraj miał pomysł, żeby zostac hydraulikiem, bo słyszał, że to niezły zarobek, a przecież wymieniał u sąsiadki kilka razy uszczelkę w kranie więc się na tym zna.

Oczywiście mogę się mylić, co do Twojej osoby. Niewykluczam tego. Podałem Ci jedynie, dlaczego ludzie się irytują na Twój wpis. Ja sie nie irytuję. Mam to głęboko, co i jak będziesz w życiu robił, żeby zarabiac pieniądze.
    Opowieść rodem z Mario Bros, dziękuje za hydrauliczną odpowiedź. Zgadzam się z Tobą w jednej kwestii mianowicie też mam głęboko gdzieś co napiszą ludzi na tym forum.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jimmy Zobacz posta
    Opowieść rodem z Mario Bros, dziękuje za hydrauliczną odpowiedź. Zgadzam się z Tobą w jednej kwestii mianowicie też mam głęboko gdzieś co napiszą ludzi na tym forum.
    Oj... coś mi się zdaje, że kolega prosi o urlop. Czy się mylę
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar wisiena
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Też się zastanawiałem dłuższy czas na MKIII ale kwota 5k różnicy raczej skłania mnie do II. Czekam do końca miesiąca bo śluby zaczynam ostatniego i pewnie w moim posiadaniu będzie II. Mam nadzieję że jeszcze troszkę cena zelży i będę w stanie kupić go za 7k.
    Co do szkieł to porównywanie 24, 35 czy 50 pod kontem ogniskowej jest totalnie bez sensu. Każdy pstryka inne kadry. Można pstryknąć całe wesele 50-ką i będą piękne ciasne kadry a inny zrobi to 24 pokazując piękne szerokie ujęcia.
    Porównując 24 do 35 to tak jak porównywać Wielkanoc do Bożego Narodzenia, które święto ważniejsze.

Bywalec
    Miasto
    wlkp.

Domyślnie

Ja korzystam i z 24L i z 35L i te obiektywy nie są ze sobą zamienne.
    Raz się przydaje 24, a drugi 35.
    Ja mając oba, nie ograniczam się, że muszę działać na którymś, podpinam, który mi w danej chwili pasuje.
    Oba dają ładne obrazki, choć moje 24 mkI troszkę gorsze optycznie od 35, ale i tak super, klient nie dostrzeże różnicy w jakości zdjęć z tych obiektywów.
    Pewnie to kwestia czasu, że mkI wymienię na mkII, ale najpierw 5dII.
    Ostatnio edytowane przez Pedro44 ; 10-04-2012 o 23:46
    6D|5D+BG-E4|7D|40D+BG-E2|S14 f2.8 EX HSM|C 24L MkI|35L|C 50 f1.4|C 85 f1.8|C 100 f2.8 USM Macro|C 24-70 f2.8 L|C 70-200 f2.8 L IS|C 100-400 IS L|T 17-50|S 10-20 f4-5.6|C 18-200IS|C 580EXII|C 580EX i tyle...

Coś już napisał

Domyślnie

Pedro44 - a jak Ci się sprawdza AF 50 1.4 na ciemnej sali i (tak zupełnie subiektywnie) czy obrazek z niego jest dużo gorszy niż z 35L?
    Zastanawiam się właśnie, który kupić pod 5D...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Obrazek z 50/1.4 jest ok, ale to tak jakby nieco inna ogniskowa Obrazek z 50/1.4 nie ma nic wspolnego z obrazkiem z 35L. Przede wszystkim nie te kolory, kontrast i nie to zachowanie pod swiatlo. W ostrosci jak i pracy AF tez nie ma porownania.

Strona 74 z 96 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów