Strona 47 z 105 PierwszyPierwszy ... 3745464748495797 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Zrób an4 tak jak pisze Aleximov
    Ale zanim zaczniesz kupować szkła, to wypróbuj na zoomie w kościele (na jakiejś innej imprezie - weselu/komunii), czy te ogniskowe Ci podejdą - jak Ci się robi na tych ogniskowych i przysłonach 1.8...2.8 (np. na szkle 50/1.8). No chyba, że to będzie zakup nie tylko na to wesele, ale i na przyszłość...
    Cytat Zamieszczone przez teki
    85 fajne szkło aczkolwiek kolory czasem bardzo sine
    Aj tam... nie jest idealne, ale warto je mieć :wink:

Miasto
    Głogów

Domyślnie

Tak zgadza sie 85 nie jest szerokie :-P ale w porownaniu z 35 i 16-35 szerokimi cena jest jak najbardziej ok bo to okolo 1500 pln a pozostale zaczynaja sie na 5... :-P
    Z miłości do piękna- Canon 5D2, 7D, 400D, s35 f1.4, 24-105 f4, 50 f1,8, 70-300 f4 18-55 kit,

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an4 Zobacz posta
    I stało sie, zostalam poproszona o zrobienie sesji na slub kolezanki syna. Przeczytalam pierwsza i druga czesc tego watku. Boze i juz sama nie wiem... Mam 7D 50 1,8; 25-105 4; s70-300 i kit 18-55 zastanawiam sie czy szerokie jasne szklo by mi pogolo. Czytalam o 85 i podobno nie bardzo nadaje sie nie do pelnejklatki, zastanawiam sie na 16-35 albo 35? Co sadzicie?
    Sądzę, że jak Cie poproszono o zrobienie ślubu to chyba nie ma się za bardzo co podniecać i wydawać 5 tys na szkło. Mowa o 16-35 lub 35 1.4. Chyba, że za ten ślub dostaniesz 10 tys to ja bym kupił 35 1.4.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Domyślnie

Tak zgadza sie 85 nie jest szerokie :-P ale w porownaniu z 35 i 16-35 szerokimi cena jest jak najbardziej ok bo to okolo 1500 pln a pozostale zaczynaja sie na 5... :-P
    kupisz koparkę za tysiąc, bo samochody osobowe kosztują od 5tys? pomyśl jak nią do garażu wjedziesz? Ja robię 85 kilka zdjęć na cały ślub, w sesji wiadomo więcej.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Jest Canon 35/2.0, który kosztuje trochę ponad 1 kilo. Jest 28/1.8 w podobnej cenie.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Mam dylemat...

Potrzebuje nabyć coś "dłuższego" (obecnie mam jedynie 50 1.4 + szeroki kąt) i jednocześnie chciałbym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu

Będzie to szkło, które mam zamiar używać głównie do slubów, ale jednocześnie miałoby ono się przydać równiez w landszaftach (ta kategoria jest tylko odrobinę mniej ważna niz docelowa tj. śluby - jedno robie dla pieniedzy, drugie z rzeczywistej pasji fotografowania). Jednak ostateczny wybór nie może się odbyć kosztem mniejszego komfortu pracy przy fotografii ślubnej tj. jakość obrazka, światło i AF ).

Budżet to max 4500 zl i wybrać moge tylko jedno szkło (nówkę) i z tym jest największy dylemat (bo najchetniej przygarnąłbym oba):
    - 135 L 2.0
    - 70-200 2.8 non is

Na korzyść 135 L jak dla mnie przemawia w sumie wszystko (ostrość, światło waga, kolor), tyle że dużym plusem drugiej opcji jest jej uniwersalność (70-200 mm), poza tym biała eLka nie jest chyba az tak po tyłach jeśli chodzi o jakość wypluwanego obrazka w stosunku do 135 L, żeby mówić tutaj o jakiejś przepaści między nimi.

Najchetniej wziąłbym 70-200 f4 is do landszaftów, a 135 L do ślubów i portretów, ale to zbyt droga opcja i wydać kase moge tylko jednorazowo.

Podpinał będe pod 5d mk I.

Które "mniejsze zło" Waszym zdaniem byłoby bardziej odpowiednie (o ile ktoś tu miał podobny dylemat do mojego) ?

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

tak na szybko, jesli traktujesz zakup w kategorii mniejszego zła to, 70-200 jest lepszym wyborem do obu sytuacji, ale jak zakup ma dac radośc to 135
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobesi Zobacz posta
    - co do samego 18-200 nie wypowiem się, bo nie miałem, aczkolwiek jestem mocno sceptyczny jeśli chodzi o szkła o tak szerokim zakresie. Za to na pewno byłem bardzo zadowolony z 18-55 IS (kitowe szkło, do nabycia za ok 200-300 zł).
    - canon 28 1.8 - fajnie, może być też Sigma 30 1.4 (o ile nie jesteś sigmofobem).
    - fisheye - jedyne "słuszne" rozwiązanie pod cropa to samyang, szczególnie że rybą robi się kilka ujęć na reportaż. Trzeba pamiętać tylko, że używalny jest od f5.6. A więc ciemno, a im szerszy kąt, tym trudniej doświetlić scenę lampą na aparacie.
    - lampa - może 580 EX II? Droższa niż np 480-tka, ale silniejsza (nie tylko silniejsza moc błysku, ale także szybsze ładowanie) - a zapewne będziesz potrzebować silnej lampy. Moim zdaniem, słabszymi szkłami i nawet amatorskim (jak 450d) aparatem zrobisz ładne zdjęcia, jeśli masz dużo światła
    18-200 na 18stce daje radę w jasnych pomieszczeniach, więc można używać jako szeroki kąt, ale tylko z doświetleniem podczas dłuższych imprez.
    Stałkę 50 mm 1,4 założyłbym na drugie body.
    Generalnie chodzi mi co lepsze: 24-70 czy 17-55. Oba są w podobnej cenie. I czy: sprzedać 18-200 i zaopatrzyć się w jeden z tych powyżej, czy dokupić jeden z nich do posiadanych już obiektywów.
    Co do lampy, to myślałem o 430 EXII.

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atlantel Zobacz posta
    Mam dylemat...

- 135 L 2.0
    - 70-200 2.8 non is

?
    W poprzednim sezonie miałem 24-70/2.8 + 70-200/2.8 (z IS).
    Na ten sezon przesiadłem się na stałki wybierając według kryterium: w jakich ogniskowych najczęściej zoomami robiłem fotki i 24-70 wymieniłem na 24mm, a 70-200 właśnie na 135mm
    Mam za sobą 1 ślub i dwa chrzty w tym sezonie zrobione tym zestawemi powiem jedno:
    muszę kupić 85mm, bo cały czas brakowało mi czegoś w okolicy tej ogniskowej.
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atlantel Zobacz posta
    Mam dylemat...

Potrzebuje nabyć coś "dłuższego" (obecnie mam jedynie 50 1.4 + szeroki kąt) i jednocześnie chciałbym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu

Będzie to szkło, które mam zamiar używać głównie do slubów, ale jednocześnie miałoby ono się przydać równiez w landszaftach (ta kategoria jest tylko odrobinę mniej ważna niz docelowa tj. śluby - jedno robie dla pieniedzy, drugie z rzeczywistej pasji fotografowania). Jednak ostateczny wybór nie może się odbyć kosztem mniejszego komfortu pracy przy fotografii ślubnej tj. jakość obrazka, światło i AF ).

Budżet to max 4500 zl i wybrać moge tylko jedno szkło (nówkę) i z tym jest największy dylemat (bo najchetniej przygarnąłbym oba):
    - 135 L 2.0
    - 70-200 2.8 non is

Na korzyść 135 L jak dla mnie przemawia w sumie wszystko (ostrość, światło waga, kolor), tyle że dużym plusem drugiej opcji jest jej uniwersalność (70-200 mm), poza tym biała eLka nie jest chyba az tak po tyłach jeśli chodzi o jakość wypluwanego obrazka w stosunku do 135 L, żeby mówić tutaj o jakiejś przepaści między nimi.

Najchetniej wziąłbym 70-200 f4 is do landszaftów, a 135 L do ślubów i portretów, ale to zbyt droga opcja i wydać kase moge tylko jednorazowo.

Podpinał będe pod 5d mk I.

Które "mniejsze zło" Waszym zdaniem byłoby bardziej odpowiednie (o ile ktoś tu miał podobny dylemat do mojego) ?
    Jako posiadasz 5D jak i 135/2L moge Ci śmiało je polecić. Miałem 70-200/2,8 i zamieniłem na ten wcześniej podany. Jakość obrazka trochę lepsza, waga dużo mniejsza, szkło bardziej poręczne. AF śmiga niesamowicie szybko.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Strona 47 z 105 PierwszyPierwszy ... 3745464748495797 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów